Ady Endre és Csinszka

Amikor Ady Vér és arany című kötete megjelent, nem gondolt arra, hogy lesz egy leány, akit egy nap műve arra ösztönöz, hogy felvegye vele a kapcsolatot. Pedig így történt. S ez némi kárpótlás lehetett számára a Lédával való szerelmének zátonyra futásáért.

Ady ekkor már ráeszmélt, hogy Léda megalázza őt.

Így mikor megkapta egy 16 éves lány, Boncza Berta (Csinszka) levelét és néhány versét, úgy döntött ennyi jár neki. Egy ártatlan lélek hozzáforduló szavai balzsamként hatottak sajgó szívére. Persze eleinte ennél többet nem is látott ebben, de a levelezés nem maradt el. Négy éven át tartott. Közben a bakfisból ifjú hölgy lett, aki már flörtölt is vele – írásban.  

Léda

Na persze a lány jelleme, személyisége formálódott is a költő hatására. S ahogy egyre bizalmasabbá vált viszonyuk, Ady elkezdte Csinszkában látni az utat a rendes élet felé. Bár imádta Lédát, de lassacskán a rajongó levelekből egy szeretettel teli kapcsolat lehetősége rémlett fel előtte. S rájött, a lány valódi társa lehetne, míg Léda nem

Persze, ha belegondolunk a 9. évébe érő kapcsolat az asszonnyal ki is fáraszthatta addigra. Hiszen azért neki sem lehetett könnyű például az az időszak, mikor Párizsban egy házban lakott Lédával és férjével, s mindössze egy emelet választotta el őket. Akkor sem, ha ez a hármas jól megvolt egymással. (Egyesek szerint azért, mert Léda férje a saját neméhez vonzódott, míg mások azt mondják azért, mert más szoknyákat hajkurászott.)

Akárhogy is, ki akarna egy életen át örök harmadik lenni? És soha senkinek sem az első?

Így mikor ráébredt, hogy Léda sohasem lesz csak az övé, teljes szívével Csinszka felé fordult. A háború kitörésének évében Ady Elbocsátó szép üzenetet küldött Lédának. S egyúttal elindult Boncza Berta apjának kúriájára, hogy első ízben találkozzon vágya „új” tárgyával.  Az első vizitből lánykérés lett, amit az apa kereken visszautasított. Hiába volt egy egész ország ünnepelt írója és publicistája Ady, Csinszka apját ez nem hatotta meg. Főleg azért, mert lánya ekkor már egy másik férfi, Lám Béla gyűrűs menyasszonya volt.

Ám miután a lány egyértelműen kimutatta, hogy Ady is vonzza, a férfi gálánsan átadta a terepet számára. Így kelletlen, de beleegyezett Csinszka apja a házasságba, amire 1915-ben került sor a mindössze 20 éves lány és a 36 éves író közt. Egy ideig a Boncza család birtokán éltek. Aztán Csinszka apja elhunyt, s ők Pestre költöztek.  A háború alatt az amúgy is régóta vérbajjal küzdő író egyre betegebb lett. A pénzük is elfogyott, Adynak szanatóriumi beutalóra sem futotta. Így az asszony egy gazdag barátjától kért kölcsön egy nagyobb összeget.

Ady és Csinszka

Ezzel húzták ki a háború végéig, amibe szó szerint belehalt volna az író, ha a fiatal, rajongó szerelme nem adott volna neki erőt. Mert bizony Adyt a világégés elkeserítette, akkor is, ha háborús verseit is átitatta a Csinszka iránti szerelmével. Megmentőjének, támaszának, s egyúttal a fiatalság forrásának is tekintette a nőt, elég, ha csak az Őrizem a szemed című versét olvassuk el.

Az sem zavarta, hogy neje féktelenül féltékeny volt kedvesére, Lédára, s minden képet, levelet, amit az asszonytól kapott, elégetett.

E szenvedélyben Ady csak a nő szerelmének bizonyosságát látta meg. Igaz, mást nem is tehetett, hiszen Csinszka az utolsó percig odaadóan ápolta. Sajnos azonban, mire vége lett a háborúnak Ady minden testi és lelki ereje elfogyott. S a mindössze negyven éves írót még neje iránti szerelme sem tudta visszarántani a halál karmából.

Ez is érdekelhet: Bonnie és Clyde