Megtanítunk az önszeretetre- 10 pontban!

Vannak, akik nem tudják szeretni magunk. Ennek természetesen számtalan oka lehet: gyermekkor, szülői szigor és kritika, sikertelen párkapcsolatok és még megannyi külső/belső tényező.

Ám az, hogy valaki szeretni tudja magát, nagyon fontos. Nem csak magas elvárásokat támasztani, hanem igazán szeretni. Ez pedig nem könnyű, főleg akkor nem, ha valakit sok sérülés ért, azonban szerencsére tanulható, fejleszthető. Belülről, szépen lassan építkezve.

Nehéz lesz, nem mondjuk, hogy nem. Viszont megéri! Megmutatjuk 10 pontban, hogyan lehetséges:

1. Minimum 15 perc!
Minden egyes nap tölts el magaddal egy kis időt. Mit jelent ez? Tegyél valamit csak és kizárólag magadért abban az intervallumban. Ha most az jutott eszedbe, hogy ,,dehát én iszonyatosan elfoglalt vagyok, nem tehetem meg, hogy elugorjak egy kis masszázsra a nap bármely pontjában”, akkor eláruljuk, hogy kicsit túlgondolod. Ugyanis nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni. 15 perc. Ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen magára, akkor is, ha pörgős az élete. Ha nincs, akkor első körben alakítsd úgy, hogy ennyi időd minimum legyen magadra minden áldott nap. Olvass a kedvenc könyvedből, vagy ülj le egy teával és kortyolgasd el, miközben csak nézel ki az ablakon- mindegy, mi tölt fel, olyankor kapcsolj ki, és csak önmagad örömére tegyél!

2. Gyakorold a meditálást!
Lehet, hogy furcsán hangzik, de hidd el, a meditációt sem kell mesteri fokozaton űznöd ahhoz, hogy működjön. Kis lépésekben kell haladni vele, ugyanis csodákra képes, ha beépíted az életedbe. Akár abban a bizonyos 15 percben is megteheted a következőt: ülj le, kapcsolj ki minden zajt, és engedd, hogy átjárjanak az érzések, és a gondolatok. Hagyd, hogy beszivárogjon a csend az elmédbe és a lelkedbe. Csukd be a szemed hozzá, úgy az igazi. Nagyon sok energiát tud adni, és sokszor ilyenkor – amikor tényleg csak lebegsz a jelenben – jöhetnek ötletek bizonyos megoldandó szituációkra, vagy beugorhatnak dolgok, amikről azt hitted, elfelejtetted. Tényleg hasznos, és megdobja az önbecsülést.

EZ IS ÉRDEKELHET: AMIT MA MEGBECSÜLSZ, BEÉRIK HOLNAPRA – AVAGY HOGYAN LÁTOD MAGAD 10 ÉV MÚLVA?

3. Tiszteld a tested!

A lelked vára a tested.


Sokat kibír, talán többet is, mint hiszed. Azonban figyelni kell rá, óvni kell. Ezt azzal tudod elérni, hogy minél több egészséges ételt eszel, és mozogsz abban a formában, ami neked jól esik. Lehet, hogy most még úgy érzed, hogy egészséges vagy, nincs semmilyen testi problémád – ám ha nem vigyázol rá, később lehet. Ezzel a két dologgal meghosszabbíthatod az életedet. Törődj vele, és meghálálja! Nem mellesleg te is szívesebben nézel majd a tükörbe, ami jót tesz az önbizalmadnak!

4. Egyszerre egyet!
Nem, nem fogod megoldani az összes problémádat egyetlen nap, vagy éjszaka leforgása alatt. Lépésenként, fokozatosan haladj! Ha túl nagy falatot akarsz egyszerre megrágni, fuldokolni kezdhetsz tőle- ez így van a megoldandó feladatokkal is. És még valami: ne felejtsd el megdicsérni magad minden egyes lépcsőfok megugrásáért, ez nagyon fontos!

5. Engedd meg magadnak a megbocsátást!
Tudom, hogy tudod, de mi is elmondjuk: Senki sem tökéletes! Egyszerűen elkerülhetetlen, hogy emberségünkből kifolyólag ne kövessünk el néha hibákat, ne döntsünk rosszul. Meg kell magadnak ezeket a dolgokat bocsátani, és tovább kell tudni lépni. Nem lehet ezeknél leragadni, mert bele lehet zakkanni! Találj rá módot, hogyan ,,javítsd ki” vagy változtasd meg a helyzetet, ha úgy érzed, hibáztál, és utána menj tovább. Ember vagy, ne felejtsd el!

6. Tervezz!
Magunkat szeretni egyet jelent azzal, hogy igyekszünk a saját álmainkat, vágyainkat nem háttérbe szorítani, hanem megvalósítani őket. Igenis tessék érte dolgozni, és tenni azért, hogy ezek megvalósuljanak, mert jogod van a terveidhez, és az abból fakadó boldogsághoz. Bármi is legyen az, más nem tud érte küzdeni, csak te!

7. Ne másokhoz mérd magad!
Nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Mert ugyebár mindig azt nézzük, a másik hol tart, milye van, ami nekünk nincs. De az önbecsülésed rombolja, hogy folyton magadat hibáztatod, mert te még nem tartasz ott, ahol más. Még véletlenül se a közösségi médiából merítkezz, mert oda mindenki a legszebb arcát, a legjobb képet vázolja fel a világnak az életéről, és igazából nem tudod, mi a valóság.

Amíg azt nézed, a másik mit csinál, nem tudsz a saját életedre koncentrálni!

8. Vigyázz, mit mondasz!
Mármint, hogy magadról hogyan beszélsz. Itt az ideje, hogy az összes negatív dolgot, amit eddig magadról állítottál, elfelejts! ,,Nem vagyok elég ügyes.” ,,Nekem ez úgysem megy”. ,,Szerencsétlen vagyok”. Ismerős mondatok? Kukába velük! Saját magad rombolod, és ráadásul be is vonzod azt, amit magadról állítasz! Innentől kezdve csak is pozitívan beszélhetsz magadról!

EZ IS ÉRDEKELHET: ÍGY TALÁLJ ÖNMAGADRA

9. Vedd körül magad pozitív emberekkel!
Fontos leszögezni, hogy az energiáidat a körülötted élő emberek is leszívhatják. Biztos hallottad már azt a szót, hogy energiavámpír. Ezek az emberek mindenkire ráömlesztik a saját gondjaikat, és sokszor az együttérzésedet használják ki. Nincs semmi szükséged a negatív gondolkozású, a tehetetlen, a mártír emberekre, mert az ő kisugárzásuk nagyon ragadós. Gondolkodj el rajta, hány ilyen embert tudsz felsorolni a saját életedben, és szelektáld ki őket. A sikeres emberek ugyanolyan sikeres emberekkel veszik körbe magukat!

10. Csinálj több olyan dolgot, amit szeretsz!
Nem csak a munka van a világon. Igen, el kell ismerni, nagy részét teszi ki a mindennapoknak. Viszont nagyon fontos, hogy a maradék időben olyan dolgokat csinálj, amiket szeretsz! Töltsd fel az elmédet és a lelkedet ezekkel a hobbikkal vagy elfoglaltságokkal!

A fent említett pontok mind-mind hozzásegítenek a testi-lelki folyamatokhoz, a boldogabb, kiegyensúlyozottabb élethez, és az önszeretethez. Az ugyanis nem fog magától kialakulni, tenni kell érte. Ha követed és alkalmazod ezt a 10 pontot, jó úton indulsz el.

1 Hozzászólás
  1. eletem az irtni nem te mast elet a tiszta szerelem ami szeretni a ket ember igaz

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.