Hat kevésbé ismert tény A Holló atyjáról

Ha azt mondom Edgar Allan Poe, akkor mindenkinek A Holló című költemény jut eszébe. Aztán persze A Morgue utcai kettős gyilkosság, na meg az Anabelle Lee. Poe személye köré több mítosz is kerekedett ellenfelei jóvoltából. Ám ahelyett, hogy ez elvette volna kedvét az olvasóknak írásaitól, inkább még jobban felcsigázta őket.

Edgar Allan Poe 1809. január 19-én született Bostonban.

A szüleit korán elvesztő Poe-t nevelőszülők nevelték. Az iskolában jól tanult, egyenes útja volt a Virginia Egyetemre. Ám hiába teljesített kitűnően, kirúgták. Ugyanis tetemes adósságot szedett össze szerencsejátékokkal.

A hazardírozó természethez gyakran társítanak alkoholista hajlamot is. Így kering még ma is róla az, hogy iszákos volt. Ez azonban nem igaz, mert Edgar nem bírta az italt. Már egy pohár alkoholtól is fejre állt. 

Ez is érdekelhet: Hat kevésbé ismert tény Stephen Kingről

Nőcsábászként is szokták emlegetni, de ez sem fedi a valóságot. Valójában sok visszautasítást kapott azoktól, akiket szeretett, nem volt szerencsés a szerelemben. Végül első unokatestvérét, az akkor mindössze 13 éves Virginiát vette el feleségül. De a lány 16 éves koráig nem létesítettek testi kapcsolatot.

A Mourge utcai kettős gyilkosságot is ekkor írta meg. Tudtad, hogy nemcsak az első modern detektívregény volt ez, hanem egyenesen a forrása Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes alakjának?

A Holló című költeménye pedig, amelyet akkor írt meg, mikor Virginia beteg lett és meghalt, eredetileg egy papagájról szólt volna. Ma már furcsa lenne Poe-hoz egy papagájt társítani!

A gyász letelte után találkozott gyermekkori szerelmével, aki ezúttal igent mondott neki. A frigy azonban sosem jött létre, mert az írót 1849-ben New Yorkban egy pocsolyában találták meg önkívületi állapotban, valaki más ruhájában. Megtalálása után négy nappal meg is halt, s mivel egyszer sem tért magához ez idő alatt, senki nem tudja mi történt vele.

Mivel az író halála éppolyan rejtélyesre sikerült, mint művei, több teória is napvilágot látott.

Az egyik legérdekesebb az a feltevés, hogy „agyonszavaztatták”. Nem elírás, az 1800-as években megszokott dolog volt, hogy a nehézfiúk a pártoknak szavazó gyűjtés címén az utcáról szedtek fel embereket, hogy aztán jól leitassák őket. Ezek után átöltöztették az áldozatokat, s mentek velük kerületről-kerületre szavazni. Elképzelhető, hogy ez történt Poe-val is.

Egy másik feltevés szerint a menyasszony fivérei fogták el őt út közben. Mivel a nő családja gazdag volt, nem akarták, hogy egy „sima kis író” vegye el azt. Leitatták, (ami nem volt nehéz) és az alkoholmérgezésbe halt bele. Igaz, a ruhacserének okára, így nem derül fény. (Bár elképzelhető, hogy a fivérek, így akarták az „agyonszavaztatókra” terelni a gyanút.)

Persze mindez csak feltevés, s, hogy Poe szavaival éljünk:

Akadnak olyan titkok, amik nem hagyják magukat elmondani.

Ilyen az ő halálának körülménye is. Meglehet, maga Poe sem akarná, hogy kiderüljön mi történt vele akkor, mert így aztán úgy halt meg, mint ahogyan írt.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.