A csavargó – Charlie Chaplin

Mindössze öt éves volt, mikor először állt színpadra. Édesanyját segítette ki, akinek elment egy kuplé eléneklése közben a hangja. A kicsi Charlie szólt a mulató konferansziéjának, hogy majd ő befejezi a dalt. A közönség óriási éljenzéssel fogadta a kisfiút, aki onnantól kezdve már tudta: szórakoztatásra született, neki a világot jelentő deszkákon kell állnia.

Charles Spencer Chaplin 1889. április 16-án született Londonban, Angliában.

Mindkét szülője mulatókban lépett fel, így keresztezték egymás útjait. Hannah-nak, Charlie anyjának akkor már volt egy fia, Sydney, de ez nem okozott gondot. A szerelmesek egy ideig boldogan éltek, aztán megszületett Charlie.

Az apa ekkoriban kezdett el inni, aminek hatására agresszívvá vált, bántalmazta Hannát és a gyerekeket is.

Ez is érdekelhet: AKI SZAKÍTOTT A GYENGÉBB NEM MÍTOSZÁVAL – JANE FONDA

Hamarosan el is hagyta a családot és Hannah egyedül nevelte tovább a gyerekeket. Mulatókban énekelt, de a keresetből épphogy meg tudtak élni. Aztán mikor elment a hangja és Charlie fejezte be helyette a kuplét, összeroppant. Soha többé nem tudott énekelni, így a gyerekekre hárult az, hogy anyjukról és magukról gondoskodjanak.

Charlie eleinte sztepptáncosként kezdett dolgozni. Majd csatlakozott egy pantomimtársulathoz is, de a keresetéből alig jöttek ki. Anyja kesztyűket kezdett varrni, és olykor prostitúcióra is kényszerült. Egy nyomornegyedben éltek, majd mikor már több hónapja nem tudták fedezni az albérleti díjukat a fiúk dologházba kerültek.

Több mint egy év után kerültek haza. Éldegéltek, de egy nap Hannah végleg összeroppant. Charlie nem tehetett mást, szaksegítséget kért.

Hannah elmegyógyintézetbe került, őt pedig egy mulatóban kezdték alkalmazni.

23 éves korában Amerikába hívták turnézni a Karno színtársulat főszereplőjeként. Egy előadáson felfigyeltek rá a filmesek is. Ez volt az az időszak, amikor a mozgókép világa érdekelni kezdte az embereket. Charlie a Keystone filmtársulathoz szerződött, heti 150 dollárért. Ám a filmesek először nagyon bánták, hogy alkalmazni kezdték őt.

Aztán Charlie egyszer csak beszabadult az öltözőszobába. Talált egy óriási kopottas cipőt, egy nadrágot és egy keménykalapot és megszületett a csavargó.

A kölyök című filmben kis partnerével

A toprongyos figurával aztán egy új időszámítás kezdődött a filmezésben.

Sorra születtek a Chaplin filmek. Heti 150 dollárról 1000 dollárra ugrott fel a bére. Egy év után Charlie el is köszönt a Keystone-tól, és elszerződött az Essany Stúdióhoz, ahonnan aztán 1918-ból úgy távozott, hogy megalapította a saját filmes cégét, a Charles Chaplin Film Corporationt.

Ez is érdekelhet: AKI MEGRAGADOTT MINDEN NAPOT- AUDREY HEPBURN

Ekkor már féltestvére, Sydney is az Újvilágban élt. Ő irányította a cég üzleti ügyeit. Charlie ez idő tájt találkozott a 16 éves gyerekszínésszel, Mildred Harriesszel, akivel közeli kapcsolatba került. A lány buta volt, de szép, de annyi esze mégiscsak volt, hogy tőrbe csalja Chaplint azzal, hogy várandós, ezért Charlie elvette őt.

Mikor kiderült, hogy Mildred nem terhes, Chaplin külön utakon kezdett járni. A munkába temetkezett és mulatókba járt. Rendre fiatal, majdnem gyereklányokkal került kapcsolatba. Három év után végül el is váltak.

Majd ismét találkozott egy 16 éves színésznővel, Lita Grey-jel. Elvette őt is, s született két fia tőle. A nő azonban csak a karrierje miatt ment hozzá, amire Charlie lassan rájött. Elváltak, a gyerekek az anyjukkal mentek és Chaplin ismét a munkamániás agglegény életét élhette.

Ádám találta ki a házasságot, a szabadalmat azonban Éva szerezte be a találmányra.

Ekkor találkozott egy 21 éves, felnőtt nővel, Paulette Goddarddal, aki az élettársa lett. Ez a kapcsolat már érett volt, mégsem mentette meg a munkamániától, így vele is szakított. Ez akkoriban történt, mikor a hangosfilm kezdett népszerű lenni.
Chaplin nem tudta, mit tegyen, mert úgy hitte, a csavargó nem szólalhat meg.

Sokáig ellenállt a hangosfilmnek. Aztán az 1930-as évek közepén felfigyelt egy németre, Adolf Hitlerre…

A figura zavarta, a nácik térnyerése még jobban. Főként azért, mert féltestvére, Sydney félig zsidó származású volt. Elkezdett dolgozni A diktátor című filmjén. Mindenki őrültnek nézte, de őt ez nem érdekelte. Végül pont akkor került a film mozikban, mikor a németek megszállták Lengyelországot. Ekkor már zseninek kiáltották ki őt, s Oscar díjra is jelölték.

A gond az volt, hogy FBI is figyelte őt már egy ideje. Ugyanis soha nem kért amerikai állampolgárságot, s John Edgar Hooverrel személyes ellentéte is volt. A titkosszolgálat főnöke ki akarta őt tenni Amerikából. Folyamatos megfigyelés alatt tartotta, s majdnem a vesztét is okozta egy újabb 16 éves színésznővel, Joan Barryvel való kapcsolata.

Ez is érdekelhet: ÉLET EGY LEGENDA ÁRNYÉKÁBAN- JOHN F. KENNEDY JR.

A lány mentális gondokkal küzdött, s ezért Charlie szakított is vele. Joan ebbe azonban nem nyugodott bele. Ekkor lépett Chaplin életébe Oona O’Nelil – Eugen O’ Neil színdarab író lánya – akit elvett. Ám a kis színésznőcske, megjelent nála azzal, hogy terhes, s akkora botrányt csapott, hogy bíróság elé állították Chaplint kiskorú megrontásáért és apasági kereset miatt is.

Éveken át húzódott az ügy, de végül minden rendeződött. S bár nem Chaplin volt Joan gyermekének apja, fedezte a gyermek minden költségét. 

Hogy egy kicsit fellélegezzen Oonával, s gyermekeikkel – akik összesen nyolcan voltak – elutazott Angliába, de mikor haza akartak térni New Yorkba, Charlie megkapta az értesítést, hogy ki lett utasítva az Államokból.

Charlie és Oona

Ekkor a Chaplin család Svájcba költözött. Utolsó 20 évét ott töltötte a nagy nevettető Oonával és gyermekeivel. 1974-ben hívták vissza az Államokba is, de csak azért ment vissza, hogy átvegye az életművéért járó Oscar díjat. Egy év múlva Erzsébet királynő is lovaggá ütötte.

1977. december 25-én 88 évesen szívinfarktusban, álmában halt meg.

Testét egy banda elrabolta a koporsójából. Több millió dollárt követeltek, de a rendőrök gyorsan elkapták őket. Újra eltemették őt, de csak 14 évvel később, mikor Oonát is mellétemették, betonozták  a sírját körbe.