A Barbie baba elődjének pikáns története – Bild Lilli

A második világháború után Németország igyekezett lerázni magáról a negatív megítélés és a bukás terhét. Ezért aztán a médiumok is olyan lapokat kezdtek a közönség javára készíteni, amelyben a férfiak és a nők igényei egyaránt helyet kaptak. A német Bild Zeitung egy olyan újságként kezdte, amely főként pletykákat, híreket szolgáltatott a nőknek a hírességekről, míg a férfiak csinos hölgyek fotóin legeltethették szemüket.

1952-re aztán megszületett egy képregény is Reinhard Beuthien keze nyomán, amely a Bild Lilli címet kapta, s egy szőke, magas, bögyös hölgyről szólt a férfiak legnagyobb örömére.

részlet Bild Lilli képregényből

Bild Lilli alakja kissé szexistára sikeredett, bár igyekeztek bizonyos sztereotípiáktól mentesíteni. Nem ment túl jól, mert bár önálló, éles eszű, szókimondó karakterként állították be, aki titkárnőként dolgozik, azért mégis csak szexuális vonzerejét használja fel, hogy elcsábítson jómódú férfiakat, akik finanszírozzák felmerülő plusz költségeit. Hiába ellenkezett a rend őrével, vagy éppen a főnőkével, főként escort hölgyként maradt meg az emberek emlékezetében. Igaz, nem is volt más szerep neki szánva, mint hogy szórakoztassa a közönséget…

Egy alkalommal mikor a tengerparton sétált bikiniben egy rendőrrel került például összetűzésbe:
– Hölgyem a két részes fürdőruha viselete tilos.
– Oh, akkor ön szerint melyik részt hagyjam magamon?

Mikor a munkahelyéről késett a következő párbeszéd hangzott el:
– Egy újabb alkalom, amikor elkésik!
– Ha emiatt dühös, akkor pontban ötkor fogom elhagyni az irodát.

Máskor megmagyarázta azt is, amit nem lehet:

A napfelkelte annyira gyönyörű! Ezért is maradok olyan sokáig az éjszakai klubban mindig, hogy lássam.

Lilli alakja bár nem volt egy zsenié, mégis a közönség szívébe lopta magát. A nők szerették, mert kiállt magáért, a férfiak meg az ideális nőt látták benne, aki nem csak a varázslatos 90-60-90 alakkal rendelkezett, hanem még némi sütnivalója is volt.

A sikeren felbuzdulva 1953-ban aztán Reinhard úgy döntött készített belőle babát is.

Leszerződött a Hassel céggel, akik 1955-ben dobták a piacra a 30 cm-es és a 19 cm-es Lilli babát. Lilli először trafikokba és bárokba került, majd a Bild újság mellé. Onnan pedig felnőtt játékboltok polcaira, ahol hol vicces legénybúcsú ajándékként, hol pedig visszapillantóra felszerelt díszként értékesítették.

Ez is érdekelhet: A NŐI SZAMURÁJOK TÖRTÉNETE

Diadalmenete töretlenül ívelt felfele, s lassan nem volt olyan német háztartás, ahol ne lett volna egy Lilli baba fellelhető. Hamarosan a kislányok kezébe is került, akiket elvarázsolt a világ első felnőtt testbe zárt babája, aki szőke volt és karcsú, na meg olyan ívelt szemöldökkel elkészítve, amilyen a kor sztárjának, Marlene Dietrichnek is volt. A talpig sminkben, divatos ruhába öltöztetett baba ajkai és körmei tűzpirosban pompáztak. Vastag tusvonallal keretezett szemeit mindig oldalirányba fordította, mint aki mindenkire sandán néz.

Bild Lilli baba

A kislányok szemében ő volt leendő énjük megtestesülése, akivel szívesen játszottak felnőtt történeteket. S mivel Lilliből játékszer lett, így fel kellett duzzasztani a ruhatárát is.

A Hassel cég ruhákat, kiegészítőket, babaházakat kezdett gyártani, amelyek egy pillanat alatt elfogytak a játékboltok polcairól. Az 1950-es évek derekára, Bild Lilli el is hagyta Németország határait, s elkezdte hódító útját Hong Kong, a Skandináv országok és végül az Egyesült Államok felé. Angol nyelvterületen például Lilli Marleen néven árusították. (Ennek oka, hogy egyesek Marlene Dietrich azonos című dalát e babához kötötték.) 1958-ra akkora volt a Lilli láz, hogy hús-vér karaktert is „kiállítottak” a filmvászonra belőle. Megszületett A lány a nagyvárosban című film (ami lehetne a Szex és New York elődje is), amelyben egy dán színésznő, Amy Smyrner játszotta az életre kelt babát, egy krimiben.

Amy Smyrner, mint Bild Lilli

Ez idő tájt járt Ruth Handler, Barbie anyja is családjával Európában. Mikor meglátta a Lilli babát, mindjárt három darabot is vett belőle, amelyekből aztán megalkotta 1959-re a klasszikus Barbie babát, amely akkor még nem sok eltérést mutatott Bild Lilli karakteréhez képest. Ráadásul addigra Bild Lillit számtalan országban másolni is kezdték. Két év harc árán adta el a Hassel a jogokat a Mattelnek, s 1964-ben abbahagyták a gyártását. Ennek ellenére a mai napig lehet vásárolni vintage Lilli babákat eredeti csomagolásban, kisebb-nagyobb összegekért. S mivel Barbie anyjáról van szó, így a legelső Lilli baba ugyanannyiba kerül, mint az első Barbie baba.