Megelevenedik a Középkor a Mecsek lábánál – Puchner Birtok, Bikal

Mindig is imádtam a történelmet. Kislányként arról álmodoztam, hogy régész-történész leszek. Később ezt az álmot félretettem, és írni kezdtem, de a régmúlt történései, a poros képek és tárgyak, az óvárosok, és várak, a különböző korok bája és legendái a szívem csücskei maradtak.

Valahogy úgy érzem magam, ha ilyen történelmi helyen járok, mintha a szívemhez érne a látvány, és öreg kezével megsimogatná.
S bár a Puchner élménybirtokon a reneszánsz épületek nem korhűek, mégis olyan hangulata van a helynek, hogy tökéletesen képes visszarepíteni az időben.

Ha itt szeretnénk megszállni, hatféle hangulatú szálláshely vár bennünket. Itt van például a Kastély, ahol igazi főúri elegancia fogad, a Palota Mátyás király uralkodásának éveit adja vissza, az Udvarház pedig kissé francia beütéssel idézi nekünk a XVIII. századot.
Az élménybirtokon is megszállhatunk, a szobák ugyan a modern korban épültek, mégis a középkorban érezhetjük magunkat bennük. Wellness szolgáltatások is várják a pihenni vágyókat, megmártózhatunk a francia, vagy marokkói stílusú fürdőkben, elkülönülhetünk a VIP fürdőben, kérhetünk masszázst, vagy épp szaunázhatunk, ha ahhoz van kedvünk. Ha már eleget áztattuk magunkat, a sportközpontban megannyi élmény vár még ránk.

Fotó: Agárdi Zsóka

Egész évben rengeteg programmal szolgálnak itt kicsiknek és nagyoknak, pároknak, vagy baráti társaságoknak, egyszóval mindenkinek és bárkinek, aki gondol egyet, és itt szeretne megszállni.
Megnézhetünk színházi előadásokat, lovagolhatunk, megelevenítenek előttünk középkori lovagi tornákat – a lehetőségek száma végtelen.

Ez is érdekelhet: IRÁNY A FÜLEKI VÁR! – TÖRTÉNELEM A HATÁRTÓL HÚSZ PERCRE

Na de nézzünk picit bele, hogyan is jöhetett létre ez a hely:

Puchner Antal tábornok kisebb vagyonhoz jutott. Úgy gondolta, pénzét érdemes lenne birtokba forgatni. Amikor a Mecsek lábánál elrejtőző településre látogatott, azonnal beleszeretett a helybe, így az 1840-es években kastélyt kezdett építtetni, melyhez egy park is tartozik, amit Hannibálnak, a tábornok fiának köszönhetünk.

A Hella 91. Kft 1993-ban vásárolta meg az egész birtokot, egy nagy álmokat szövő tulajdonossal az élen. Ez az álom valósággá vált, és egy négycsillagos szálloda lett belőle, amely folyamatosan azért bővül, szépül, hogy az ide bejelentkező vendég, aki a városok zajától szeretne csodás környezetben eltölteni néhány napot, mennyeien érezhesse magát.

Fotó: Agárdi Zsóka


Én a párommal töltöttem el itt három napot, és szívből mondhatom, hogy ide tényleg érdemes ellátogatni.

Mikor beléptünk a szobánkba, mindkettőnk szájából kiszaladt az a bizonyos ,,hűha”.
Az Udvarház Étage de l’amour szobájában szálltunk meg, amely kényelmes, jól felszerelt volt, nyitott fürdőszobával, hatalmas káddal. Mondanom sem kell, hogy milyen jól éreztük magunkat benne.

A foglalásunkhoz tartozott minden nap reggeli, és vacsora is, ahol mindig szívélyes fogadtatás, és fantasztikus ételek vártak minket. Nem mellesleg az étkezőtermek hangulata, melyek a Palotában kaptak helyet nagyban hozzájárult az étvágyunkhoz. Mindenre gondoltak, még külön nevelő is ott van a reggelinél lekötni a gyerekek figyelmét, ha a szülők még elfogyasztanának egy kávét is.

Napközben nagyokat sétáltunk, és belemerültünk a reneszánsz élménybirtok középkori hangulatába, csodáltuk az építészeti remekeket, és betértünk a kézműves foglalkozásokra, ahol az Apródképzőben újra gyerekek lehettünk egy kicsit. Bőrkarperecet csináltunk és kézzel festett nyakéket készítettünk Czipó B. Rózsával, zománcmívessel , ólomkatonákat festettünk Fekete Gyulával, a seregek urával.

Délután és este nagyszerűen éreztük magunkat a stílusos és hangulatos fürdők fényei alatt, és ellazultunk a pezsgőfürdőben. Ha pedig ahhoz volt kedvünk, megittunk egy ínycsiklandozó koktélt.
Este ellátogattunk a Sportközpontba, ahol versenybe szálltunk egymással bowlingozásban és biliárdban.

Fotó: Agárdi Zsóka

Kipróbáltuk a Menekülőszobát életünkben először, amiben nem jeleskedtünk ugyan, de nagyon jó volt. Elhatároztuk, hogy fejlesztjük magunkat majd benne, hogy legközelebb, ha visszalátogatunk, már sokkal jobban menjen.
Mert bizony, egyszer visszajövünk ide.

Ez a hely egyszerűen mindent tud. Nem voltunk még olyan szállodában, ahonnan nem akartunk kimenni várost nézni, itt tényleg mindent megtaláltunk, amihez kedvünk volt.

Napirendet kellett felállítanunk, hogy az összes lehetőséget kimaxolhassuk.
A másik oka, hogy szeretnénk itt újra megszállni, az a kedves személyzet! Itt aztán tényleg azért van mindenki, hogy jól érezzük magunkat, és széles mosollyal fogadnak, ahányszor csak meglátnak. Nem az a kötelező mosoly volt az arcukon, amit sok szállodában látni, hanem az ,,örülünk a vendégnek, itt értük vagyunk” féle mosoly.

De ha ez nem lenne elég, visszajövünk már csak azért is, hogy megnézzük a lakatot, amit a szerelmesek kútjára akasztottunk, hogy mennyire koptatta meg rajta a nevünket az idő…

Fotó: Agárdi Zsóka

,,A bove maiore discat arare minor”- magyarul- ,,A nagyobb ökörtől tanulja el a kisebb a szántást”. Vagyis arra célzok, ha a tulajdonos, Kollár László olyan helyet álmodott meg, olyan szállodát szeretett volna, olyan élményközpontú helyet kívánt létrehozni, amitől tanulni lehet a vendéglátás mesterségét, akkor sikerült neki.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.