7 dolog, ami segít, hogy egészséges önbecsülésed legyen

Az élet tele van örömmel, bánattal, célokkal és akadályokkal. Szerelemmel, szeretettel, kínnal és vágyódással, nevetéssel és sírással.

Vannak, akik őszinte érzésekkel fordulnak feléd és vannak, akik csak addig mutatnak irántad érdeklődést, amíg meg nem kapnak. Ha szerelemre vágysz, őrült dolgokat csinálsz, amivel nem mindig éred el a kívánt hatást és a visszautasítástól még az önbizalmad is megcsappan.

Ez is érdekelhet: A KAPCSOLAT 7 SZAKASZA – ÚT AZ IGAZ SZERELEMHEZ

Éppen ezért fontos, hogy felépíts egy olyan értékrendszert, amivel jól tudod szeretni önmagad!

  • Aki elment, az nem is érkezett meg igazán. Ezért ne is próbáld visszatartani, mert még ha térden állva könyörögsz is és nincs más vágyad, csak vele lenni, sincs értelme marasztalni azt, aki már hátat fordított neked.
  • Előfordul, hogy csak játékszernek tartottak. Legyél hálás azért, hogy elengedték kezed, hogy nem kellesz többé, mert valójában ez egy ajándék, amellyel tudnod kell élni és kötelességed is, hiszen ez egy lehetőség arra, hogy magadat többre tartsd.
  • Soha ne keverd össze a pillanatnyi örömöket, élvezeteket a valódi szeretettel. Az örömök csak ideig-óráig tartanak, de a valódi szeretet kitart és marad az életedben akkor is, amikor nagyon nehéz idők jönnek.
  • Vannak sebek, amelyek helye mindig meg fog maradni. De ezt ne bánd és ne is sajnáld magad érte. Inkább tanulj belőlük és fogalmazd meg pontosan mi az, a hiba, amit nem akarsz már többé elkövetni.
  • Merj erős, határozott és szeretettel teli lenni. De ne tukmáld rá magad másokra és támassz velük szemben elvárásokat. Bár szörnyen hangzik, de igaz:
Csak azért, mert szeretsz valakit, még nem várhatod el, hogy ő is szeressen téged.
  • Előfordul, hogy valaki nem akar többé az életed része lenni, aki számodra fontos. Kérlek, ne szégyelld azért magad, mert nem tudsz egyik pillanatról a másikra közömbös lenni azzal, aki a szívedben előkelő helyen van, még ha ő ezt nem is akarja. Ami fontos, hogy tiszteletben tartsd döntését. Akkor is, ha a szíved szakad bele! Fogadd el, van, akit már csak távolról szerethetsz és örülhetsz a boldogságának. Ismered a mondást: Akit igazán szeretsz, azt el tudod engedni – és el is kell.
  • Hidd el: értékes vagy, szerethető és elég jó. Függetlenül attól, hogyan viselkednek veled az emberek. Tanuld meg különválasztani azt, ahogyan érzed magad a bőrödben, attól, ahogyan bánnak veled. Az, hogy ki mit lát benned, nem a te dolog. Az viszont igen, hogy te mit gondolsz magadról és meddig mész el azért, hogy valakitől figyelmet kapj. Az nem vezet semmi jóra, ha valakibe görcsösen kapaszkodsz, miközben ő nem lát benned semmit. Ne akard magad megalázni és főként ne tégy olyat, amit később nagyon szégyellnél!

Mindennek, ami történik veled, oka van, akkor is, ha csak sok idő múltán kapod meg a miértekre a választ. Az élet tele van olyan tapasztalási lehetőségekkel, amik fejlődésünket szolgálják. Mindannyian szeretetre és szerelemre vágyunk, de hogy ezért mit teszünk, sokat elárul rólunk. Sérült önbecsléssel és anélkül, hogy jól szeretnénk magunkat, nem fog más sem úgy értékelni és szeretni, hogy az jó legyen nekünk.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.