Miért fontos a relaxáció a testnek és a léleknek?

Hányszor hallottuk már azt a kifejezést, hogy „csak lazíts”. Mondani persze könnyebb, mint megtenni. A napjaink általában olyan mozgalmasak, hogy elfelejtünk szünetet tartani és megpihenni. A kikapcsolódás nem mindig fér bele a mindennapjainkba. Valójában pedig a pihenés az egyik legegészségesebb dolog, amire időt kellene szentelnünk.

Mi a stressz?

A stressz normális emberi reakció, amely mindenkivel előfordul. Amikor változásokat vagy kihívásokat élünk át, testünk fizikai és mentális válaszokat produkál. Ez a stressz.

Image by gpointstudio on Freepik

A stressztünetek hatással lehetnek fizikai, mentális és érzelmi jólétünkre, valamint arra, hogyan reagálunk vagy viselkedünk. Az olyan fizikai tünetek, mint a fejfájás, a nyak és a vállak feszültsége, a szédülés, a fáradtság és a rossz alvás, mind a stressztúlterhelés következményei lehetnek. Az érzelmi tünetek közé tartozik az ingerlékenység, túlterheltség érzése, szorongás, alacsony önértékelés és depresszió.

A stressz gyakori testre gyakorolt hatásai:

  • Fejfájás
  • Izomfeszültség vagy fájdalom
  • Mellkasi fájdalom
  • Fáradtság
  • Változás a szexuális vágyban
  • Bélproblémák
  • Alvásproblémák

A hosszú ideig tartó feszültség fáradtságot okoz. A stresszhormonok melléktermékei ugyanis nyugtatóként működhetnek. Amikor az ilyen hormonmelléktermékek nagy mennyiségben fordulnak elő a szervezetben, azok hozzájárulhatnak az energiaszegénység vagy a depresszió tartós érzéséhez.

Image by cookie_studio on Freepik

A stressz gyakori hangulatra gyakorolt hatásai:

  • Szorongás
  • Nyugtalanság
  • Dühkitörések
  • Motiváció vagy összpontosítás hiánya
  • Túlterheltség érzése
  • Ingerlékenység vagy harag
  • Szomorúság vagy depresszió

Nagyon fontos tehát, hogy megpróbáljunk kikapcsolódni. Akár nagyobb, akár kisebb mértékben, a stresszt mindennap tapasztaljuk, és éppen ezért a relaxációnak prioritást kellene élveznie.

Bár a stressz káros hatással lehet a testünkre, a relaxáció segít helyrehozni ezeket a negatív hatásokat. Ez azt jelenti, hogy az ellazulás valóban erőteljes, és mérhetően jótékony hatással van az egész testre és az elmére.

A relaxáció hatására megnyugszik az elménk, javul a koncentrációs képesség. Lassul a pulzus, csökken a vérnyomás és oldódik a feszültség. Javul az emésztés is, mivel laza állapotban a test hatékonyabban szívja fel az alapvető tápanyagokat, így hozzájárul a betegségek és fertőzések leküzdésében is

– mondja Véh Ágota, a Relax Zóna tulajdonosa.

freepik.com

A relaxált állapot hatásai – mi történik a testtel, amikor lazítunk:

  • Csökken a vérnyomás: A stresszhormonok felgyorsíthatják a pulzusszámot és összehúzzák az ereket. Ez átmenetileg megemeli a vérnyomást. Amikor lazítunk, ennek épp az ellenkezője történik, ezáltal csökken a szívbetegségek esélye.
  • Javul az emésztés: A stressz az „üss vagy fuss” reakciót váltja ki, a vér az izmainkba tódul, az emésztési folyamatok ilyenkor háttérbe szorulnak. A relaxáció megfordítja ezt a folyamatot. Ezen kívül csökkenti a gyulladást is.
  • A légzés lelassul: Mikor valaki pánikban van, azt kérjük tőle, hogy „vegyél egy mély lélegzetet”. Ennek jó oka van. Ha stresszesek vagyunk, a légzés felgyorsul. A túl gyors légzés hatására szédülést és gyengeséget érezhetünk. A relaxáció lelassítja a légzést. A lassú, kontrollált légzés segít az ellazulásban.
  • Az izmok ellazulnak: Ha fenyegetve érezzük magunkat, a test megmerevedik. Relaxáció hatására általában az izomfeszültség enyhül.
  • Javul a vércukorszint: A stresszhormonok megemelhetik a vércukorszintet. A relaxáció segíthet a vércukorszint helyreállításában (de nem helyettesítheti a gyógyszert).
  • Az immunrendszer jobban működik: A hosszan tartó stressz megnehezíti a szervezet számára a fertőzések elleni védekezést. A mély relaxáció segíthet az immunrendszer helyreállításában.
  • Pihentetőbb alvás: Valószínűleg nem meglepő, hogy egy nyugodt ember könnyebben tud elaludni. Stresszes helyzetekben előfordulhat, hogy bár kimerültek vagyunk, mégsem jön az álom. Ez az állapot azt jelzi, hogy még mindig „üss vagy fuss” üzemmódban vagyunk. A különféle relaxációs technikák visszatérítenek a normál működésbe, és az alvás minősége javulhat.
  • Javul a koncentráció: A relaxáció csökkenti a stresszhormonok szintjét, ezáltal csökkenteni a szorongást, és lehetőségünk nyílik jobban összpontosítani. A nyugodt lelkiállapot lassítja a magas frekvenciájú, túlzottan aktív agyhullámokat, amelyek egyértelműen megnehezítik a koncentrációt.
  • Csökken a fájdalom: A relaxáció az izomfeszültség csökkentésével egyrészt segít csökkenteni az izomfájdalmat. Másrészt a relaxáció hatására endorfin szabadul fel, ami segíthet a krónikus fájdalommal küzdőknek is.
Image by senivpetro on Freepik

A relaxáció módjai:

Mivel a relaxáció sokféleképpen van hatással a testi és lelki jólétünkre, nyilvánvaló, hogy stresszes életmód esetén a relaxációs és stresszkezelési technikák elsajátítása elengedhetetlen az egészség és mentális jólét szempontjából.

Íme néhány technika, amelyeket érdemes kipróbálni:

  • Légzéstechnikák: több olyan légzéstechnika létezik, amely hatékonyan segíti az ellazulást. A szabályozott légzés segít csökkenteni a fizikai feszültséget, amely a stressz következtében keletkezett a testünkben.
  • Vizualizáció: A vizualizációs relaxációs technika során egy megnyugtató jelenet képzelünk el az elménkben. Próbáljuk ki, hogy képzeletben egy háborítatlan tengerparton fekszünk, vagy egy hegy tetején állunk. Összpontosítsunk arra, amit ezen a helyen érzékelünk, látunk, hallunk, szagolunk, tapintunk vagy ízlelünk. Ezzel a gyakorlattal meg tudjuk szakítani a stresszt előidéző gondolatfolyamot, és feltöltődhetünk az élményben.
  • Meditáció: A meditáció segít kapcsolódni a jelen pillanathoz, önmagunkhoz és érzéseinkhez. Számos online forrás és alkalmazás áll már rendelkezésre, amelyek segítenek bennünket a meditáció napi gyakorlásában.
  • Relaxációs masszázsok: a test meghatározott területeinek masszírozása elősegíti a teljes relaxációt. A testtel együtt az elme is megpihen, így hatékonyan tud a stressz kioldódni a rendszerünkből.
  • Az aktív relaxációs módszerek, mint például a jóga, a pilates és nyújtások jótékony hatással lehetnek a mentális és fizikai jólétre.
  • A progresszív izomrelaxáció egy olyan gyakorlat, amelyben tudatosan egymás után ellazítjuk az izomcsoportokat tetőtől talpig.
  • Különféle terápiás kezelések, beleértve a gyógyító beszélgetést
  • Access Bars kezelés: egy egyre népszerűbb relaxációs kezelés, amely kiválóan alkalmas a stressz és szorongás enyhítésére, a depresszió és traumák oldására, és az egészséget, a súlyt, a testképet, az alvást, a pénzt, a szexet, a kapcsolatokat érintő témák megváltoztatására és ennél is sokkal többre.

Az Access Bars® egy olyan testkezelés, amely során a kezelő a fej 32 meghatározott pontját finom kézzel érinti. Ennek hatására az agyi tevékenység nagyon aktív állapotból ellazult állapotba vált, az agyhullámok megváltoznak, létrejön a mélyrelaxáció.

Image by gpointstudio on Freepik

A felsoroltakon kívül számos egyszerű és olcsó módja van annak, hogy levezessük a stresszt és egy kicsit megnyugodjunk. Hallgassunk zenét, sétáljunk, olvassunk egy könyvet, vegyünk egy forró fürdőt, kertészkedjünk, vagy főzzünk valamit.

Összefoglalva tehát a relaxált állapot egy rendkívül egészséges állaputunk, melyben egészségesen tud működni a testünk és nyugalomban van az elménk.

A relaxáció hatására csökken a szorongás, oldódik a depresszió és boldogsághormonok termelődnek a testünkben. Ekkor képesek vagyunk kimozdulni olyan érzelmi állapotokból és élethelyzetekből, amiben úgy érzünk megrekedtünk.

Törekedjünk hát minél több nyugodt pillanatot teremteni az életünkbe.

nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.