Tényleg vonzóbbak a nehezen meghódítható nők?

Mind ismerjük a mítoszt, ami szerint minél nehezebb egy nőt meghódítani, annál értékesebb a férfi szemében. Kell a játék, kell a vadászat, hogy mindkét fél izgalmasnak találja az egymásratalálást.

De tényleg igaz, hogy a nehezebben megkapható nők vonzóbbak, és azok, akik nem játsszák az elérhetetlent, kevésbé érdekesek a másik nem számára? Utánajártunk!

Persze a szerelemben nincsenek jól megírható forgatókönyvek. Ami az egyikünknek működik, a másikunknak nem. Nincs tuti recept arra, hogyan érjük el, hogy kiszemeltünk belénk szeressen. Csak önmagunkat adhatjuk, és bízhatunk benne, hogy az a másiknak tetszeni fog. Persze vannak minták a flörtölés időszakában, amiket habitusunktól függően követhetünk.

Bármilyen meglepő, a címben feltett kérdésre már évtizedekkel ezelőtt keresték kutatók a válaszokat. 1973-ban a Wisconsini Egyetem viselkedéstani tanszék munkatársai egy tanulmányt is készítettek. Egy örömlányt béreltek fel, és megkérték, hogy az ügyfelei egyik részével legyen kicsit távolságtartóbb, míg a másik felével inkább rámenős. A kísérletből kiderült, hogy amikor az örömlány rámenősebb volt, a férfiak kisebb érdeklődést mutattak iránta.

5 tulajdonság, amit minden férfi értékel a nőkben

A tanszék kutatói a kísérletet megismételték társkereső klubba járókkal is. Hasonló eredményre jutottak, mint az első esetben. Annyi különbséggel, hogy azok a nők, akik csak úgy tettek, mintha nem érdekelné őket a férfi, -miközben eszük ágában sem volt másik partnert keresni -nagyobb érdeklődést váltottak ki a partnerükből.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a vonzalmat, vagy annak hiányát nehéz megjátszani, de ha megtesszük pont az ellenkező hatást válthatjuk ki. Nem logikus akadályokat gördíteni egy bimbózó kapcsolat elé, mert az esély elillanhat a nagy „játszadozás” közben.

Minél nehezebb megszerezni, annál értékesebb

Persze a köztudatban nem csak ez a klisé él, hanem az is, miszerint minél nehezebben szerzünk meg valamit, annál értékesebb. A szociálpszichológia is ismeri a tézist: minél nehezebb egy csoportba bejutni, annál fontosabba válik az az emberek szemében.

Egyesek szerint a férfiak szeretik a kihívásokat. Az ideggyógyászok szerint azonban a nők is épp úgy szeretik, mert egy csipetnyi izgalmat visz az életükbe.

A Viselkedéstani Kutató Program vezetője szerint a férfiak és a nők is különféle stratégiákat alkalmaznak a flörtölés időszakában.
A nők elérhetetlent játszanak, például úgy, hogy csak órákkal később válaszolnak egy-egy üzenetre, míg a férfiak inkább féltékennyé igyekeznek tenni kiszemeltjüket.

A tényleg nehezen megkaphatók

Nem árt szót ejteni a ténylegesen nehezen megkapható nőkről is. Ők nem szándékosan játsszák az elérhetetlent, nem így flörtölnek. Vannak, akik félnek attól, hogy a másik fájdalmat okoz nekik, bizonytalanok magukban és azért távolságtartóak, mert így védik magukat a csalódásoktól.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a nehezen megkapható játszma csak abban az esetben működik, ha a nő nagyon érdekli a férfit. Minél nehezebb megközelíteni, annál érdekesebb. Más esetben azonban inkább demotiváló ez a viselkedés. Hiszen senki nem akar extra erőfeszítéseket tenni úgy, ha nem biztos abban, hogy sikerrel járhat.

Ezért hölgyek, inkább engedjük kicsit közelebb a másikat, és legyünk elérhetőek a számára, ha egy flörtből szeretnénk szerelmi kapcsolatot…

kiemelt kép forrása: Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.