Levél lányos apáknak – Ezt tanítod neki, ha mellette vagy, míg felnő

Kedves apák,

talán úgy érzitek, mindig csak a női oldalról feszegetjük a szülővé válás témáját, ti pedig háttérbe szorultok, miközben tudjuk, milyen nagy felelősség apának lenni. Jó apának pedig még nehezebb. Talán, mert egy nőnek van ideje és módja a terhesség alatt komolyabban ráhangolódni a rá váró feladatra és új élethelyzetre? Bármi is az ok, ha apává válik egy férfi, az ő élete is merőben más lesz, mint addig. És itt most azon apákhoz szólok, akik érzik a felelősséget és nem futamodnak meg előle. 

Sokszor hallottam már, hogy amikor egy születendő gyerekről kiderül, hogy lány, akkor a férfi csalódik, vagy mások sajnálják le, mintha egy lánygyerek kevesebbet érne egy fiúnál. Ez, higgyétek el, kedves apák, nekünk nőknek nagyon bántó és frusztráló. Ha apa szeretnél lenni, legyél apa. Ne az határozza meg, mennyire teszed oda magad, hogy milyen nemű gyereked születik.
A lányodnak is szüksége van rád. Nem is akárhogyan.

Image by wayhomestudio on Freepik

De mit is jelent lányos apának lenni?
Pont azt, aminek elsőre hangzik. Hercegnőset játszol és hagyod, hogy megcsinálják a hajad és a sminked. Megeszed a képzeletbeli süteményeket és a kis teáscsészéből szürcsölöd a kitalált teát. Lányos apaként néha pink színű lesz a körmöd, amit a lányod pingált ki neked, és amikor nagyobb lesz, te leszel a szikla, amire támaszkodhat.

Te leszel a hőse.

Természetesen őt is megtaníthatod rengeteg mindenre. A les szabálytól kezdve, a fúró helyes használatán át – igen, mi lányok, is képesek vagyunk értelmezni a sport “bonyolult” világát – azt is, hogyan kell pecázni, de azt is, miképpen tudjon bízni a férfiakban felnőttként.

Szülőnek lenni a legnagyobb feladat az életben, ez nem kétség. Nem csak simán életben kell tartanod a gyerekedet. Rajtad a felelősség, hogy olyan felnőtt embert engedj ki a “kezeid közül”, aki értékes és hasznos tagja a világnak. Meg kell tanítanod neki, mi a jó és mi a rossz. Azt is, hogyan álljon ki önmagáért, és azt is, hogy ne trappoljon át másokon, amíg eléri a célját.

Image by user18526052 on Freepik

Gyanítom, felmerül benned a gondolat: Mit taníthatok én férfiként a lányomnak? Ott az anyja, majd ő megoldja. 

Hát, ez valójában nem ilyen egyszerű. Ugyanis egy gyereknek – legyen az lány vagy fiú – mindkét szülőjére hatalmas szüksége van. Amíg az azonos neműtől megtanulhatja, milyen egy női vagy épp férfi szerep, addig az ellentétes nemű szülő a kapcsolatait fogja befolyásolni többek között. És nem csak a párkapcsolatait. Munkakapcsolatait, barátságait vagy csak általában a véleményét a másik nemről.

Ha férfiként nem vagy a fiad mellet, nem tudja majd megtanulni, hogyan legyen férfi ha felnő. Elveszett lesz, mint ahogyan annyi férfi körülöttünk. Pontosan ennyire nagy hatása van a lányod fejlődésében is annak, hogy mellette legyél.

Azzal, hogy számíthat rád, a bizalom képességét adod neki. Megtanítod, hogyan bízzon a férfiakban, és azt is, hogyan lássa meg, ha valaki csak kihasználni szeretné. Te mint férfi taníthatod meg neki, hogyan bízzon önmagában, hogyan  legyen erős és magabiztos, miképp találjon rá a hangjára és legyen céltudatos. Egy független és empatikus nő felnevelésében a támogató apáknak is hatalmas szerep jut.

Image by Freepik

Mi, nők pedig imádjuk az odaadó apákat, akik nem játsszák az elérhetetlent, és a gyerekük boldogságát tartják a legfontosabbnak. Ha kell, képesek változni és hátrahagyni a múltjukban történt rosszat, mert érzik, valakinek szüksége van a jelenlétükre és a biztonságra, amelyet tőlük kaphatnak meg.

Éljenek a lányos apák!

Bene Andrea

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET: