VIII. Henrik és a nők

Hány nő mondhatja el magáról, hogy egy férfi nem csak feleségével szakít érte, hanem az egyházzal is? Boleyn Anna olyannyira megbabonázta VIII. Henriket, hogy – részben – miatta, a király új egyházat is alapított. Igaz, Anna nem adta oda magát neki, hat évet váratta, s ez még tovább növelte „értékét”.

Mikor Henrik lett az egyház feje, Anna aztán leendő ura karjaiba omlott, és mire kimondták az uralkodó és Aragónai Katalain közötti válást, a leendő királyné már terhes volt.

Még azon őszön megszületett I. Erzsèbet. Az új királyné rettegett, mit fog szólni a király, hogy nem fiút szült neki. Az újdonsült anya nem is akarta lányát megnézni, az udvari szokások szerint szoptatós dajkára bízta inkább, és vidékre küldte. Henrikkel pedig amint lehetséges volt, újra az ágyba dőltek, hogy fiú utód is szülessen. 

Boleyn Anna

A hálószobán kívül nem is keresték egymás társaságát. Anna azzal volt elfoglalva, hogy elődje ékszereit viselje és zenéltessen magának egy jóképű barátjával.

A király aztán beteg lett ( fekélyesedni kezdett lába). Lánya, Mária és első neje is betegeskedni kezdett, és azon a napon, amikor Katalin meghalt, Anna is elvesztette következő (fiú) gyermeküket. 

Henrik egyre inkább úgy gondolta, ez Isten büntetése. Próbálta jóvá tenni hibáit, míg egy nap kezébe került egy különös rövid üzenet, amit Anna küldött Mária egyik udvarhölgyének. Abból kiderült (?), hogy a Boleyn lány mérgeztette Máriát, hogy Erzsébet legyen az egyedüli trónörökös. Innen már nem kellett sok hozzá, hogy Henrik arra jusson az ő betegségéért és Katalin haláláért is második neje felelős. 

Boszorkánysággal nem vádolhatta Annát, így, hogy időt nyerjen országjáró útra indult. Tiszteletét tette egy régi harcostársánál, Seymournál is, akinek első pillantásra megszerette Johanna nevű lányát. Nem közeledett hozzá, ahhoz az túl tiszta és ártatlan volt.

Henrik visszatért az udvarba, ahol tanácsadói azzal fogadták, hogy Anna egyik zenésze hajlandó azt vallani, szexuális viszonyban álltak, sőt egyes pletykák is szárnyra keltek arról, hogy Anna túl közeli viszonyt ápol testvérével… 

Johanna Seymour

Nem kellett sok hozzá, és Anna a Towerben találta magát. Le is fejezték, másnap pedig Henrik bejelentette, hogy eljegyezte Seymour Johannát, amit az egész udvar üdvözölt. A szerény és szeretetreméltó királyné azonban meghalt a VI. Eduárd születését követő második héten. A király mély gyászba borult. Az evésbe menekült, ekkor hízott meg.

Két év után Henrik állapota már annyira aggasztó volt, hogy tanácsadói politikai okokból házasságot köttettek vele.

A gond az volt, hogy a Klevei Annáról festett kép köszönőviszonyban sem volt azzal, ahogy a hercegnő valóban kinézett. Henrik el sem akarta venni, végül az adott szavát nem szegte meg. Negyedik neje udvarhölgyei között azért talált magának szépséget, Howard Katalint. Annától békésen elvált- gyönyörű birtokokat, pénzt ajánlott fel volt nejének. Majd gyorsan elvette a tizenéves lányt, aki feltűnően gyakorlottnak bizonyult az ágyban.

Parr Katalin

Egy év sem telt el, és két férfi is jelentkezett, hogy meglehetősen közeli kapcsolatban álltak Katalinnal. Sőt, ami fájdalmas volt, Henrik egyik öltöztetője, -aki a lány unokatestvére volt- is viszonyt folytatott vele. Az ötödik királyné is bitófára került, Henrik pedig elhatározta, soha többé nem akar szerelmes lenni. Isten szolgálatában él tovább. 

Ám mikor lánya, Mária visszatért az udvarba, felvette a kapcsolatot gyermekkori játszótársával, Parr Katalinnal. A háromszor megözvegyült asszony volt az első angol nő, aki könyvet írt a vallásról (Prayers and meditation) hasonlóan Henrikhez, így a király egy intellektuális társat választott az akkor 30 éves hölgy személyében. Ráadásul Henrik fia, Eduárd is szerette mostohaanyját. A felettébb intelligens asszony maradt végül Henrik méltó társa haláláig. A király pedig, aki egész életében a szerelmet üldözte, idős korára rájött, hogy a szenvedély nem azonos azzal. 

EZ IS ÉRDEKELHET: