Csillagszóró

A Nap az ég alá bukott, míg a Hold felkúszott a helyére.  A diófa egyik ágán egy bagoly ébredezett.  A sötétedő világban egyre több ember szíve kezdett ünnepi fényben ragyogni. Bejgli, halászlé, töltött káposzta illata kavargott az utcákon.

Lassan mindenki hazatért. Egy magányos idős bácsi felrakta gramofonjára a karácsonyi dalokat tartalmazó lemezét. Kopottas, sok évtizedet megélt foteljébe telepedett. S a kezébe vette az utolsó csillagszórót, amit még felesége vett.

A dallamok aztán a múltba repítették. Egy szőke lány sugárzó mosolya töltötte be szívét. A következő pillanatban már a kezét fogta a lánynak és oltár elé vezette. Majd szerelmük gyümölcsét ringatta el.

Csendes éj… Hangzott fel a gramofonból, mikor az első könnycsepp legördült arcán. Mindketten elmentek, és engem itt hagytak. – gondolta magában. Már épp készült meggyújtani a csillagszórót, mikor egy család jókedvű beszélgetésére figyelt fel.  Leghátul egy kislány szökellt,  aki egy pillanatra benézett az ablakon, de nem látta meg őt.

Te kivel töltöd a karácsonyt? – kérdezte egy hete a kislány tőle.
A szeretteimmel, ahogy te is. – válaszolta a bácsi.
A gyermek nem értette hogyan lehet ez, hiszen mióta az eszét tudta a bácsi egyedül élt. De nem mert rákérdezni, csak később, az édesanyjától.

Négy házzal arrébb nyiló kapu zörgése hallatszott el a bácsiig. – Gyere Panni- szólt az anyuka. – Lehet, hogy már járt itt a Jézuska.

A kislány a házba érve eltátotta száját. Egy karácsonyfa állt a szobájában. Tényleg járt itt valaki. – gondolta magában. A fa alatt még két-három csomagocskát is látott.

– Anya – kezdte Panni- azt mondtad a karácsony a szeretet ünnepe. Szerintem ilyenkor nem kellene senkinek egyedül lennie …

Pár perccel később egy szőke fejecske jelent meg a bácsi ablaka alatt.
– Csókolom! Szeretettel meghívjuk a bácsit ma hozzánk vacsorára

A bácsi tiltakozni akart, de a lány égszínkék szemében saját gyermekét látta.
– Várj egy pillanatot, hozok valamit magammal. – mondta.

Kéz a kézben sétáltak át a kislány családjához. Körbeállták a fát, és a dalok eléneklése közben a bácsi meggyújtotta az utolsó csillagszórót, amit neje vett egykor. Ahogy az szikrákat kezdett szórni a kislány és a bácsi arca felragyogott. Ez a karácsony más lett, mint a többi, mert a bácsi új emlékekkel gazdagodott.

kiemelt kép: Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.