Akiről mindenki kedvenc ogréjét mintázták

Fejmérete az átlagosnál kétszer nagyobb volt, arca torz, kezében három pakli kártya elfért. Bőre zöldes árnyalatban játszott. Magasságát és súlyát tekintve egyértelműen egy kisebb óriás volt Maurice Tillet, aki bár a neandervölgyi emberekhez hasonlított, és ezért ijesztőnek tűnt, valójában kedves és udvarias volt mindenkivel, ráadásul igen művelt is.

Ezek ugyan nem mondhatók el Shrekről, de külleme ugyanolyan, mint a néhai pankrátoré.

Bár a mesefilm alkotói sosem ismerték el, egy rajzolójuk mégis azt vallja, a hasonlóság nem a véletlen műve. Ugyanis az ő falán rengeteg pankrátor képe volt kitéve, köztük a Francia Angyalé is. Így lehetnek felismerhetők Shrek fizimiskáján Maurice vonásai is. Ha belegondolunk, volt a mesében egy pankrátor jelenet is, amivel a néhai pankrátor előtt tisztelegtek. Ezért is érthetetlen, miért nem ismerték el a filmgyárosok, kiről mintázták az ogrét.

De ki volt Tillet?

Tillet francia értelmiségi családban született 1903. október 23-án, Oroszországban. Anyja nyelvtanár, apja a Transzszibériai Vonattársaság mérnökeként dolgozott. Aztán mikor Maurice 8 éves lett, apja váratlanul elhunyt.

Mikor kitört az orosz forradalom, anyja fogta őt és a cókmókjukat, és meg sem álltak Párizsig. Mrs. Tillet ott is tanított, és Maurice is szép eredményeket ért el az iskolában. Összesen 14 nyelven tanult meg beszélni, mellette ígéretes rögbijátékos lett. Így felvételt nyert egy neves egyetemre is. 

Tizenkilenc éves korában aztán minden megváltozott. Arca és teste deformálódni kezdett, anya és fia értetlenül álltak a jelenség előtt. Két év után megszületett a diganózis. Maurice az akromegália nevű betegségben szenvedett, amely a csontok folyamatos növekedésével és növekedési hormon túltermelődéssel járt együtt. 
Az átlagos kinézetű fiú így egyre csúnyább lett. Na meg erősebb is. 
Bár szíve szerint jogi tanulmányokat folytatott volna, külleme miatt Maurice inkább elment a Tengerészeti Akadémiára.

Majd öt év után megunta a vizet, és elindult a világot jelentő deszkák felé. 

Ehhez a döntéséhez hozzájárult egy pankrátoredzővel való szingapúri találkozó is. A férfi meggyőzte, hogy a küllemével sok pénzt csinálhatnak. 
1937 és 1939 között Maurice Francia Angyal (az angyal nevet még anyjától kapta gyermekkorában) néven pankrátorként vállalt meccseket Angliában és Franciaországban. Majd a háború kitörése után elköltözött Bostonba.

Itt aztán egy élelmes menedzser azt ajánlotta neki, hogy szupersztárt csinál belőle. Maurice rémisztő kinézete miatt rengetegen voltak kíváncsiak minden meccsére. Tizenkilenc hónapon keresztül veretlenül vett részt a mérkőzéseken. Nehézsúlyú világbajnok lett. Hogy mekkora népszerűségnek örvendett jól mutatja, hogy tiszteletére több pankrátor is az angyal nevet választotta. 

Maurice-t a tudósok is vizsgálni akarták, mert ezzel a betegséggel sajnos nem éltek hosszú életet az emberek. A vizsgálatokba azonban már nem egyezett bele. Igaz, 1945-től Maurice állapota egyre rosszabb lett, és egyre kevesebb meccset vállalt. Kitartása által még további 9 évet élt, majd 51 évesen hunyt el Chicagóban. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.