Mesebeli türkiz tó Japánban, ami minden évszakban elvarázsol

Mesebeli helyre lelhet, aki Japánban Biei mellett sétál az erdőben. Itt található ugyanis Shirogane Blue Pond. Ragyogó türkizkék tóban halott ezüst nyírfák törnek a víz fölé, tükörképet festve a tó vizére.

A tó nem a természet alkotása. Mesterségesen hozták létre 1988-ban, amikor a Biei folyót felduzzasztották. A szükséges, környezetmérnöki projektnek hála varázslatos látványú tó jött létre. Egy mesebeli, türkiz tavacska.

flickr/Norton Ip

A tó vizét a közeli Shirahige-vízesésből nyeri. Színét nem mese és nem is varázslat, hanem a vízben szuszpendált alumínium-hidroxid okozza. Az alumínium-hidroxid a rövidebb hullámhosszú kék fényt veri vissza, ezért, bár a víz maga nem kék, a fényvisszaverődés miatt annak látszik. A látványt fokozzák a tó medrében található hófehér kövek, amiket a tóban található kén fehérített ki.

flickr/Halil Gokdal

A varázslatos szín a látószögtől, a napszaktól és az évszaktól függően változik, de minden pillanatban fotóra kívánkozik. A tó egész évben, minden évszakban éteri szép. Amikor a levegő nem mozdul, a tó kékes tükörként tükrözi vissza a vízsírjukba süllyedt fákat. Bár a tó befagy a hidegebb hónapokban, ma már éves hagyománya van annak, hogy minden évszakban megvilágítják a vizet, éteri fényt keltve a hó- és jégtakaró alatt.

flickr/Ozma
flick/Andrej Grusnyikov
flickr/MikeW

forrás

nyitókép: Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.