Haláli szakács – Tífusz Mary története

– Ne közelítsenek! – kiáltotta a nő egy húsvillával hadonászva a kezében. – Nem tettem semmi rosszat, mit akarnak tőlem?

Mary nem értette miért akarják elfogni és vizsgálatoknak alávetni, mikor ő makkegészséges. Hiába mondták neki, hogy korábbi munkaadóinak családja és személyzete valószínűleg miatta lett beteg. Képtelenségnek tűnt számára.

Nem is hitte el sosem.

Akkor se, ha azzal azért tisztában volt, hogy édesanyja, mikor vele terhes volt tífuszos lett. Ám Maryn ennek nem volt semmi nyoma. Pirospozsgás, dundi kisbabaként látta meg a napvilágot 1869. szeptember 23-án. A nagyobb betegségek is elkerülték.

Mégis ő lett Tífusz Mary, aki bizonyítottan 147 embert megbetegített, akik közül három meg is halt.

Pedig mikor 15 évesen felszállt az Írországból Amerikába induló hajó fedélzetére Mary nagy reményeket fűzött jövendő életéhez. No, nem sikerre és hírnévre vágyott, csak egy jól fizető állásra. Először szobalányként kezdett dolgozni, majd mikor kiderült, hogy tehetsége van a főzéshez, szakácsnő lett. Ez az állás nem mellesleg sokkal jobban fizetett, mint az előzőek.

Hamarosan felkapott lett New York előkelő családjainak körében. Rendre kibérelték egy-egy nyárra, fogadásra, hosszabb-rövidebb időre. Főként a barack fagylaltját istenítették. A baj forrása is az lett. A hideg étel lett a fertőzés táptalaja. Na meg az, hogy Mary szinte sosem mosott kezet, hiszen az akkor még nem volt az alapvető higiénia része.

Hogy mégis mit gondolhatott, mikor munkatársai és munkaadói elkezdtek megbetegedni, nem tudni pontosan. Talán a lelke mélyén a harmadik-negyedik eset után azért egy halvány gyanú ébredt benne, hogy lehet az esetekhez valami köze. Persze annyira azért nem, hogy más munkát vállaljon. Nem is volt akkoriban még ismert, hogy lehet tünetmentes betegséghordozó is egy személy.

1900 és 1907 között így Mary fertőzhette New York lakosait. Aztán az egyik munkaadója felbérelt egy nyomozót, hogy derítse ki, mi vagy ki okozta kislány halálát és személyzete megbetegedéseit.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy Maryt összekössék a nyolc családdal. A nyomozó meg is találta őt, aki egy húsvillával próbálta magát védeni a vádakkal szemben. Végül rendőrök segítségével elfogták és a közeli kórházba vitték. Vizelet és vérmintát vettek tőle és a gyanú beigazolódott.

Habár ő egészségesnek tűnik, a hastífusz vírus hordozója.

A következő két évben hetente tesztelték és karanténban tartották. A neve ismert lett, a sajtó elnevezte őt Tífusz Marynek. Ez ellen ő tiltakozott és egy másik labor kivizsgálását kérte. Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag az egyik tesztje ott negatív lett, így azzal a feltétellel, hogy többé nem szakácskodik, elengedték.

Mary öt éven át tartotta magát az alkuhoz. Mosónőként dolgozott tovább. Persze az nem fizetett olyan jól, így álnéven visszatért a régi szakmájához. Igaz, előkelő családoknak már nem mert főzni, inkább elszegődött hotelekbe, szállodákba és kórházakba.

Ez utóbbi aztán végzetes ballépésnek bizonyult, mert a munkába állása után nem sokkal kitört a hastífusz járvány. Hamar kiderült Mary valódi neve és újra karanténba zárták. Ott is élte le utolsó 23 évét.

Egyes források szerint dolgozott a kórházban. Ápolta a tuberkulózisban szenvedő betegeket. Majd egy karácsonykor szélütést kapott és nem kelt fel. A rá következő évben hunyt el Mary 69 évesen. Bár egészségesnek tűnt, mégis fél New Yorkot lebetegítette.

EZ IS ÉRDEKELHET: