A Piros ruha útja – 13 év, 47 ország, 353 varrónő kezén át

A Piros ruha Kirstie Macleod brit művész által kitalált projekt, ami az identitást, a kultúrát és a hagyományokat kutatja textileken és hímzéseken keresztül. Elindult egy álom, eljutott 47 országba, 353 hímző dolgozott rajta 13 éven át, s az eredmény végül egy nagy szeretettel készült, igényesen megtervezett, földig érő ruha lett.

A ruha lenyűgöző. 84 darab bordó selyem dupionból készült, melyeket művészek kézzel hímeztek szerte a világon, olyan országokban, mint Dél-Afrika, Mexikó, Egyiptom, Kenya, Japán, Törökország és azon túl. A ruhadarabon 346 nő és 7 férfi dolgozott, közülük 136-an kaptak megbízást, a többi hímzést különféle kiállításokon és rendezvényeken a készséges közönség tette hozzá.

A kézműveseket arra kérték, hogy olyan alkotást hozzanak létre, ami kifejezi saját identitásukat, miközben megjeleníti a ruhán saját kulturájukat és hagyományaikat. Terveiket saját élettörténetük és tapasztalataik ihlették. A művészek között vannak háborúból megszökött menekültek, ősrégi hagyományokat folytató kézművesek és olyanok is, akik életükben először hímeztek, és most tanulták a művészetet.

Egyesek sajátos hímzési stílusokat használtak, amelyeket több száz éve gyakorolnak családjukban, falujukban vagy városukban, míg mások egyszerű öltéseket választottak, hogy közvetítsék múltjuk erőteljes eseményeit. 

A 13 év alatt a ruha az önkifejezés platformjává és a hangok felerősítésének és meghallgatásának lehetőségévé vált. Az elkészült ruhadarabot több művész is viselte, akik segítettek a darab elkészítésében.

A ruha bejárta a világot míg hímezték, s most új útra indul, hogy az érdeklődők múzeumokban kiállítva megcsodálhassák. A több millió öltéssel borított 6,2 kg súlyú ruhát éppúgy súlyozzák az egyéni történetek és a meghallásra váró közös hangok, mint a szálak és gyöngyök, amelyek díszítik.

Nyitókép: The reddressembroidery/Facebook

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.