5+1 tény az ananászról, amit talán te sem tudtál

Az ananász fantasztikus és egyedülálló gyümölcs. Önmagában is finom, de megszokott pizzán, gyümölcssalátában, gyümölcsléként vagy a pohár szélén ha koktélt iszunk. 

De igazán mennyit tudsz az ananászról? 

Tudtad például, hogy az ananász gyümölcse több mint két év alatt fejlődik ki teljesen, és egy növény csak egyetlen gyümölcsöt hoz? Bár az ültetése nem bonyolult, akár otthon, a lakásunkban is megtehetjük, termést ne várjunk egyhamar. Az ananász virágzásakor a legszebb virágokat hozza létre, amelyek a vöröstől a liláig terjedhetnek. Ekkor lényegében bogyókat növeszt, amik összeolvadnak a mag körül. Tehát az ananász technikailag sok kis gyümölcs összeolvadva. 

Vajon ki jött rá, hogy az ananász ehető? Hiszen úgy néz ki, mint egy kemény sündisznó. Ezt már nem tudjuk meg, az azonban tudható, hogy a karibi indiánoknál az ananász a barátság és vendégszeretet jelképe volt. A spanyol felfedezők fenyőtobozhoz hasonlították, ezért nevezték el pina-nak. Az angolok tették hozzá az apple utótagot, így lett pineapple. Európában Kolumbusz gyümölcseként ismerték, 1493-ban hozta be Kolumbusz második utazása során. A gyanakvó uralkodó kezdetben meg sem akarta kóstolni, aztán viszont népszerű csemege lett, később pedig a gazdagság és jómód szimbólumává vált. 

Az ananász édes és lédús, azonban csak érett állapotban ízletes. Amikor még éretlen, a leve irritáló, a levele pedig mérgező. Nem valószínű, hogy ilyen éretlen ananászokkal találkoznánk a boltban, de minél érettebb, annál jobb és édesebb íze lesz. 

Az ananász kiváló az emésztésre. Remekül nyugtatja az emésztőrendszert, és általában elősegíti a jó emésztést. Segít enyhíteni a puffadást. Már az indiánok is ismerték ezt a tulajdonságát, de fogyasztották a gyümölcsöt vizelethajtó, méregtelenítő hatása miatt is. Sőt, úgy tartották, a nemi vágyat is serkenti. Az állapotos nők a nem várt gyereket hajtották el vele, mégpedig úgy, hogy éretlen ananászt ettek, ami vetélést idézett elő.

Ez a finom trópusi gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Csak néhány szelet ananászban több C-vitamin mennyiség van, mint a napi előírt adag. Az ananász segít megőrizni az immunrendszer megfelelő működését, és egészséges és ragyogó megjelenést kölcsönöz a bőrnek. Az ananászok tele vannak mangánnal is, ez védi a csontok egészségét, megelőzhető vele a csontritkulás és az ízületi gyulladás. Erősíti a fogakat, és javítja az íny állapotát is. A bromelin enzimek köszönhetően az ízületi gyulladásosoknak is ajánlott a fogyasztása. Az ananász gazdag A-vitaminban is, ami jót tesz a szemnek.

Sokan vitatják, hogy az ananász illik-e a pizzára. Egyesek szerint ez bűncselekmény a pizza ellen, mások szeretik azt a frissességet és édeset, amit a pizzájukhoz ad. Bármelyik táborba is tartozol, érdekes lehet megtudni, hogyan lett az ananász ilyen erősen vitatott pizzafeltét. Nos Hawaii-hoz a hawaii pizzának a világon semmi köze. Egy Kanadában pizzériát üzemeltető görög séf próbálta ki először 1962-ben. Egy kínai kisegítő segítségével keverték az édeset a sóssal, így került a gyümölcs a pizzára. Ennek aztán nagy sikere lett, és néhány év alatt el is terjedt.

EZ IS ÉRDEKELHET: