A citrom ezt is tudja!

Ha citrom, akkor bizonyára sokunknak eszébe jut pár szépségtrükk vagy praktika, amikről hallottunk vagy ki is próbáltunk őket. Kinek ne lett volna már citromkarika a szemén, mint a ráncok elleni harcban való segédünk? Ki ne rakott volna már citromos hajpakolást a hajára, hogy szép fényes legyen? És ki ne ivott volna már a fogyókúrája során citromos vizet, mint kalóriamentes emésztésgyorsító csodaitalt?

Nézzük, mikben rejlik még a citrom szuperereje!

Méregteleníti a testet

A citromos víz fogyasztása nemcsak fogyókúrázóknak ajánlott, hanem a mindennapokba beépített italként is javallott. Tisztítja a belső szerveket, különösen a májat, elősegíti az emésztést és tisztítja a gyomrot. Akár egy átmulatott éjszaka után is segítséget nyújt, vagy ha éppen sikerült túlenni magunkat mondjuk egy vasárnapi ebéd alkalmával.

Ha önmagában a fanyar íz visszarettent, akkor meleg citromos tea formájában, vagy éppen mentalevéllel ízesítve, lime-mal kombinálva is fogyaszthatjuk.

Stresszcsökkentő hatású

A citromban található kálium jótékony hatásáról mindenképp érdemes szót ejteni. A kálium felelős sok agyi funkcióért, ideértve a pozitív gondolatokat, a boldog érzéseket, és az alacsonyabb stressz szintet. A kálium szabályozza a szerotonin szintet az agyban, így sokkal jobban tudunk koncentrálni, boldogok és energikusak maradunk végig a nap folyamán.

Szájhigiénia

A C-vitamin és a sav kettős hatása természetes segítség a szájápolásban. Segít frissebbnek érezni magunkat azáltal, hogy a kellemetlen szájszagot elűzi. Adagolhatunk pár csepp citromlevet a hagyományos fogkrémünkhöz, ezzel kimaxolva a tisztító és fehérítő hatását.

Hőemelkedés ellen és torokpanaszokra

Hőemelkedés esetén, amikor még nem szükséges semmilyen gyógyszer alkalmazása, bedobhatjuk a citromos italt. A citrom elősegíti az izzadást, így hűti természetes módon a testünk.

Megfázás esetén is többünk a citromos italokra esküszik. A citrom antibakteriális, antioxidáns és gyógyító tulajdonságai miatt került fel a lista élére, ha torokpanaszokkal küzdünk. A citrom, méz és meleg víz keveréke a következőképpen segít: a citrom eltűnteti a nyálkát a torokból és egy olyan közeget teremt, ahol a baktériumok nem tudnak megélni. A méz beborítja a torkot, a meleg víz pedig nyugtatja a fájó területet.

Leégés ellen

A napon egy kicsit megég a bőrünk, akkor a citrom és az egyéb citrusfélék hatékonyan segítenek a bőrnek megnyugodni. Egy evőkanál citromlevet, uborkalevet és rózsavizet keverjünk össze, mártsunk bele egy textil anyagot és rakjuk 20-30 percre a leégett testfelületre. Ez a keverék csökkenteni fogja a pirosságot és segít a bőrnek a károsodás gyógyításában.

Ugye mennyiféle területen alkalmazható a citrom? A legközelebbi bevásárláskor ne feledjünk berakni egyet a kosárba! Ki tudja, mikor lesz rá szükségünk!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.