Ételek a szép hajért és egészséges körmökért

Mindannyian szeretnénk csodaszép, egészséges hajat és erős, szép körmöket, de sok ember tévesen azt hiszi, mindezeket csak vitaminok, drága samponok, haj vagy körömkezelések segítségével lehet elérni. Ez azonban nem így van. 

A haj és a köröm növekedése nagymértékben függ a genetikától, és bár a körömlakk vagy a hajápolási termékek segítségével tényleg jobban nézhetnek ki, a valódi hatást az étrendünkkel érhetjük el. A megfelelő ételek és a megfelelő tápanyagok fogyasztása segíthet abban, hogy a haj dús és egészséges, a köröm pedig erős legyen.

De vajon melyek azok az ételek, amiket fogyasztani kell?

Tojás
A tojás az egyik legegészségesebb ételünk. Tele van fehérjével, biotinnal, valamint más egészséges zsírokkal és tápanyagokkal, amik elősegíthetik a haj egészségesebbé és hosszabbá válását, de ez nem is meglepő, hiszen a haj elsősorban fehérjékből és aminosavakból áll. Nem csoda tehát, hogy a tojás a legtöbb hajproblémára tökéletes megoldás.

Hal
Biztos, hogy mindenki hallott már a lazac és más tengeri halak fogyasztásának egészségügyi előnyeiről, és ez az előny jelentkezik a haj és körmök esetében is. Az omega-3 és az omega-6 nagyon fontosak a haj egészségének szempontjából. Bizonyítottan segítenek a hajritkulás megszüntetésében, vastagabb szálúvá és csillogóvá varázsolva a hajat.

Avokádó
Az avokádó nemcsak egy manapság divatos étel, de egészséges zsírokkal is tele van, amiktől a haj egészségesebb és fényesebb lesz. Az avokádó jó E-vitamin-forrás, amit gyakran ajánlanak azoknak, akik töredező körmökkel és hajjal küzdenek.

Diófélék, olajos magvak
Sokan figyelmen kívül hagyják a dió és az olajos magvak fontosságát az étrendjükben. Pedig a diófélék és a magvak csodálatos B-vitamin-, cink- és egészséges zsírforrások – ezek pedig szükségesek a hajnak és körömnek, hogy hidratáltabbak és erősebbek legyenek.

Bogyós gyümölcsök
A vas kiemelkedően fontos a hajnak, a hajhullás oka is igen gyakran a vashiány. A C-vitamin a vas felszívódásában nyújt segítséget, így hajunk szépségének érdekében a vas tartalmú ételek mellé érdemes magas C- vitamin tartalmúakat is fogyasztani. Ez utóbbiban gazdagok a bogyós gyümölcsök. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megvédik a hajat és a körmöket a károsodásoktól, és nagyszerű C-vitamin-források.

így segítenek a kollagén termelésben és a vas felszívódásában.

Spenót
A spenót jó vasforrás, és tele van A-vitaminnal is, ami nagyszerű a haj és a köröm számára is, például csökkenti vagy meg is szünteti a haj hullását. Mivel a spenótnak nincs igazán íze, könnyedén hozzáadható levesekhez, pörköltekhez és turmixokhoz anélkül, hogy aggódni kéne azon, hogy megváltoztatja az eredeti ízt.

Édesburgonya
Az édesburgonya jó béta-karotin forrás, amit a szervezet A-vitaminná alakít, ami csodálatos hatással van a fejbőrre és a haj számára. Csupán egy édesburgonya biztosítja a szükséges A-vitamin mennyiségének négyszeresét. Tehát mindenképpen érdemes beiktatni az étrendbe.

Teljes kiőrlésű gabonák
Az olyan teljes kiőrlésű gabonák, mint a barna rizs, a hajdina és a zab, hozzájárulhatnak a köröm és a haj erősebbé tételéhez. Olyan tápanyagokkal és vitaminokkal vannak tele, mint a cink, a biotin és a B-vitamin, amik megszüntetik a haj töredezését és a hajhullást. Grátiszban a haj és a köröm mellett a csontok számára is hasznosak.

Szép hajat szeretnél és csodásan egészséges, erős körmöket? Változtass az étrendeden, és a hatás, meglátod, nem marad el!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.