Így segíts, ha egy szeretted szorong

Biztosan neked is van a szeretteid, ismerőseid között olyan, aki folyamatosan küzd a szorongással. És biztosan te is érezted már magad tehetetlennek, mert segíteni akartál, mert bármit megtettél volna, hogy segíteni tudj, de nem sikerült, mert fogalmad sem volt róla, mi lehet az a bármi, ami segíthet..

Íme néhány módszer. Talán segítenek abban, hogy támogatni tudd azt a szorongót, aki közel áll hozzád.

Tudd, hogy nem kell semmit sem kijavítanod
Az egyik legjobb, amit tehetsz, ami a legtöbb támogatást nyújtja az az, ha ott vagy a szorongónak – erősen, stabilan, elérhető közelségben. Nem kell kijavítani semmit, hiszen semmi nincs összetörve. Nem kell harcolnod a szorongás ellen. Csak ott kell lenni, és a jelenléteddel segíteni. Nem kell több. Egy szorongó tudja, ha ott vagy, az azt jelenti, ha tehetnéd, megszüntetnéd a szorongást, és ezért nagyon hálás.

Ne mondd, hogy ne
Szorongónak azt mondani, hogy „csak lépj túl rajta”, vagy hogy ,,nem kell aggódni”, hasztalan, és csak rossz érzést kelt. Talán már milliószor is hallotta, hogy hagyd abba a folyamatos aggodalmaskodást, és meg is tenné, ha tudná, de a szorongás nem választás. Ösztönös harc, az agy aggodalma baj esetén. És hiába mondod a szerettednek, hogy nincs baj, ha az agy azt mondja, de van. A te és az aggódó agy közti csatában az agy győzni fog. Vannak dolgok amik csillapíthatják a szorongást, de az, hogy azt mondod, ,,nyugi, ne aggódj” – ez nem tartozik ezek közé. 

Ne próbáld megváltoztatni
Mindannyiunkban vannak olyan dolgok, amiket legszívesebben megváltoztatnánk önmagunkban. Ám gyakran, ha kiírtanánk magunkból ezeket a dolgokat, akkor eltörölnénk a velük járó erősségeket is. Ha egy szeretted szorong, biztos, hogy legszívesebben eltávolítanád a szorongását, és olyan helyre tennéd, ahol soha többé nem bántaná őt, de ezt nem teheted meg. Amit tehetsz, hogy szereted őt olyannak, amilyen, és emlékezteted őt arra, hogy szereted, és vele lenni az egyik legjobb dolog.

Ne haragudj rá
Amikor a szorongás eluralkodik valakin, úgy érezheti, mintha mindenhol hatalmas akadályok emelkednének. Ezek aztán megakadályoznak egy csomó közös programot, tervet. Mintha a szorongó mindig visszakozna, meghiúsítaná a közös dolgokat. Ez frusztráló, bosszantó lehet számodra – ő ezt tudja. Utálja, hogy csalódást okoz, de ez az elkerülés vagy a tervek utolsó pillanatban történő megváltoztatása számára az egyetlen kiút a szorongással járó ijesztő érzésekből. Ilyenkor próbáld a bosszúságod ellenére azt mondani, semmi gond. Mondd: nem nagy ügy.

Ezzel segítesz a legtöbbet, és nem mellesleg nem semmi önuralmat tanúsítasz.

A szeretted támogatod vagy a szorongását? Tudod, hol a határ?
Nehéz. Ha a szorongó ember közelében állsz, könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy látszólag támogatod a szorongót, de valójában nem is őt segíted, hanem a szorongását növeled. Ilyen például, ha támogatod abban, hogy minden tervét hagyja az utolsó pillanatban veszni, ha hagyod, hogy mindig kihúzza magát a társasági események alól, ha támogatod abban, hogy soha egy kicsit se mozduljon ki az ismert közegéből. Ezek nem segítenek, sőt, elégedetlenséget okozhatnak a kapcsolatban, ha szokássá vagy elvárttá válnak. 

A szorongásos emberrel együtt élni nem könnyű. A legfontosabb a szeretetteljes jelenlét. Hogy a szorongó érezhesse, nincs egyedül. Ám lassú, óvatos megközelítéssel rá lehet vezetni a szorongót, hogy mit és hogyan lehet másképpen csinálni, és ez segíthet végül a szorongás enyhítésében. A legfontosabb az, hogy ne változtassunk hirtelen, és soha ne anélkül, hogy először erről beszélnénk, hiszen a meglepetések csak további szorongást váltanak ki, mint semmi más. 

Beszélhetnénk arról, hogyan lehet kicsit másképp csinálni a dolgokat? – csak egy óvatos kérdés, de megoldást nyújthat arra, hogy lassú változásokkal a szorongó is kinyissa a saját bezárt ajtaját a külvilág felé.

EZ IS ÉRDEKELHET: