5 rossz szokás, ami felelős a felesleges kilókért

Ne ijedj meg! Semmilyen szupertrendi diéta nem következik, semmilyen csodamódszert nem hoztunk, egyszerűen csak összegyűjtöttünk egyszerű életmódbeli észrevételeket, amelyek felelősek lehetnek azért, hogy annyi ember küzd túlsúllyal a modern korunkban.

Nincs más tennivaló, mint átolvasni ezeket a rossz szokásokat, és átgondolni, ezek közül mennyinek adunk teret mindennapjainkban! Hiszen ha félretesszük ezeket, minimális ráfordított energiával nagyszerű formába kerülhetünk .

A reggeli elhagyása

Tudjuk, hogy a reggeli rohanásban sokan elhagyjuk a reggelit, vagy már javában 10-11 óra felé jár az idő, amikor megejtjük az első valamirevaló étkezést. Talán nem is gondolunk bele, hogy ez milyen összefüggésben van a felesleges kilókkal. Reggeli nélkül a szervezetünk nem kapja meg az energialöketet a naphoz, a vércukor szintünk ebédre már nagyon leesik, és így nagyobb az esélye, hogy nagyobb adag ebédet eszünk. Nem beszélve arról sem, hogy a morcos hangulatunk fő okozója is lehet az éhségünk.

A reggelizés egy fontos és egészséges szokás, aminek ébredés után egy órán belül meg kell történnie. Szénhidrátban, fehérjében és rostokban gazdag reggelivel tuti energikusak leszünk, jó lesz a kedvünk és nem utolsó sorban a súlykontroll is a kezünkben marad.

Kevés vízfogyasztás

A víz az éltetőnk, mivel a testünk 60%-át víz alkotja. Alapvető dolog, hogy az egészségünkért csupán megfelelő mennyiségű vizet kell fogyasztanunk, mégis nagyon sokan túl keveset iszunk a nap folyamán.

A megfelelő bevitel függ az aktivitástól és az izzadástól is, de általánosságban elmondható, hogy nőknek 2,2 liter, míg férfiaknak 3 liter körüli vízfogyasztás javallott. Ha belegondolunk, ez csupán 9-13 pohár víz.

A víz segít feloldani a tápanyagokat és az ásványi anyagokat, hogy a szervezetünk könnyebben hasznosítsa őket és fontos feladata, hogy elszállítsa a felesleges, káros anyagokat a szervezetünkből. Ez az egészséges veseműködéshez nélkülözhetetlen és ezáltal a fogyást is elősegíti.

Vacsora utáni nassolások

A késő esti nassolások akarva-akaratlanul is valahogy úszógumikká alakulnak a hasunkon. Estére az anyagcserénk visszalassul és valljuk be, mi sem fogunk már éjjnek-évadján aktív tevékenységet folytatni. Viszont könnyen ördögi körbe juthatunk, hiszen ha még este tízkor is pattogatott kukoriácát eszünk filmnézés közben, akkor reggelre nem leszünk éhesek, és újfent kihagyjuk a fontos reggeli étkezést.

Ha fontos, hogy kordában tartsuk a kilóinkat, akkor az evésrendünkön kell változtatni. Ha ugyanezt a kalóriamennyiséget a nap folyamán fogyasztjuk el, akkor a szervezetünk fel tudja használni és nem zsírpárnácska formájában raktározza el vészterhes (reggelimentes) időszakokra.

Cukortartalom

A cukor tipikusan üres kalória és nem mellesleg függőséget is okoz. Tehát nem segítünk magunkon, hogy büszkén hangoztatjuk, hogy reggeliztünk, de az éppen valamilyen édes péksütemény volt. Vagy éppen kerüljük ezeket az ételeket, viszont cukrozott üdítőket fogyasztunk. Félelmetes, hogy egy-egy tea és gyümölcslé mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz, amelyek rejtve pakolják ránk a plusz kilókat.

Félreértés ne essék, a szervezetünknek szüksége van cukorra, azonban, ha tehetjük, válasszuk inkább a nyers gyümölcsök édes ízélményét.

Nem rágjuk meg eléggé az ételt

Az alaposan megrágott étel az emésztés elősegítésének legjobb módja, ezáltal újra kapcsolatban vagyunk a súlyunkkal és az általános elégedettségünkkel.

Továbbá fontos, hogy lassan együnk. Az elnyújtott étkezéskor a teltségérzet kevesebb kalóriabevitelnél is jelentkezik.

A fenti tanácsok nem fogyókúrára biztató gondolatok, sokkal inkább az egészséges életmódot hansúlyozó olyan általunk kontrollálható dolgok, amelyekre ha odafigyelünk, a változás garantált. Kilókban és közérzetben egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.