3 apróság, ami lassan tönkreteheti a kapcsolatodat

Előfordult már veled, hogy a párod apró szokásai az őrületbe kergettek? Utolsó falat az edényben, zoknik az ágy alatt, haj a fésűben, fel nem hajtott wc ülőke… Persze az ember ilyenkor tudja, hogy ezek semmiségek, mégis – iszonyúan idegesítőek. És csak gyűlnek, gyűlnek az indulatok, végül pedig a bosszúságból hatalmas vita lerekedik.  

Idővel aztán ezek a látszólag jelentéktelen bosszúságok és különbségek megsemmisíthetik a kapcsolatot.

Íme három tipikus hiba, ami hosszú távon romboló hatással lehet a párkapcsolatra:

1. Rendetlenség
A kapcsolatok nagy részében az egyik fél mindig rendetlenebb, mint a másik. Kutatások szerint a kapcsolatok 80% -ában pedig az ebből adódó különbségek feszültséget okozhatnak. Érdemes beszélni erről, és tudatni a rendetlenebb féllel, hogy a viselkedése idegesítő. Ennek tudatában valószínűleg a másik fél igyekezni fog változtatni, ami már magában enyhítheti a gyülemlő feszültséget. Persze, a változás nem mindig sikerül. Ilyenkor megoldás lehet, ha az ingerült fél önmagában fordít a látásmódján: lehet, hogy a párom nem tudja tökéletes  rendben tartani a házat, de nagyszerűen főz, és a háztartási munkákhoz más módon, de hozzájárul. A megváltoztatott gondolkodásmód pedig segíthet abban, hogy enyhüljön vagy eltűnjön a bosszúság.

2. Idegesítő szokások
Nem szándékos idegesítő szokások, mégis azzá fajulnak azok a tettek, amik az egyik félnél jellemzőek, a másiknál pedig nem. Ilyen a fentebb említett wc-ülőke használat, a rosszul kinyomott fogkrém, haj vagy sőrszálak a csapban, szétszórt ruhák, és még számtalan, lényegtelen dolog. Hangosan rág? Dúdol munka közben? Annyira idegesítő! Pedig nem szándékos. Ilyenkor a feleknek el kell tudni fogadni a másik furcsaságait, és megérteni, hogy azok nem ellenük irányulnak. Meg kell tanulni figyelmen kívül hagyni ezeket, különben csak feszültség lesz a semmiségből.

3. Elítélő megjegyzések, beszólogatások
Bár igaz, hogy a kommunikáció kulcsfontosságú minden kapcsolatban, nem mindegy, hogy az milyen. Tönkreteheti a kapcsolatot, ha az egyik fél folyton panaszkodik, de az állandó kritizálás, a rossz észrevétele és hangoztatása sem célszerű. Akit állandóan piszkálnak és kritizálnak, az hamarosan boldogtalan lesz. Bár a fejlődéshez időnként szükség van építő jellegű kritikára, a felesleges és ítélkező megjegyzések csak kárt okoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET:


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.