6 mérgező szokás, amit mindenképp el kell engedni

Mindannyian mindig valami jobbra vágyunk, ám az az igazság, hogy a változás sosem történik meg, ha nem tesszük meg mi magunk az első lépéseket.

Van úgy, hogy be kell fogadnunk valamit az életünkbe, máskor meg épp ellenkezőleg, meg kell szabadulnunk néhánytól – ilyenek például a rossz szokások, azok, amelyek negatívan hatnak az életünkre (és itt most a dohányzásra, a sok kávéra vagy a nassolásra gondolok).

Lehet, hogy most azt, gondolod, neked nincsenek olyan szokásaid, amelyek károsan befolyásolják az életed, és talán igazad is van – ebben az esetben gratulálunk!

Ez is érdekelhet: A PÁRKAPCSOLATOK LASSÚ GYILKOSA

Mi most mégis felsorolunk néhány olyan dolgot, amik észrevétlenül keserítik meg napjainkat, és amiktől ha megszabadulunk, mindenképpen jó irányba változik az életünk.

A múlt elengedése
El kell felejteni, hogy folyton a múltban vájkálunk. Oké, természetesen számtalan tapasztalat köszönhető a múltnak, jellemformáló is, hasznos élettapasztalatokban bővelkedő, de ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, amit megváltoztathattunk volna, tanuljunk belőle, és ezeket a leckéket használjuk a jövőben. A múltnak nincs új mondanivalója, tehát nem szükséges folyton emlékezni rá.

El kell engedni a tökéletességet
Mindannyiunknak vannak hibái, ez tény. Tökéletes ember nincs. Akkor járunk jól ha ezt el tudjuk fogadni és békében tudunk élni saját tökéletlen valónkkal. Szóval káros ránk nézve, ha folyton hibátlanok akarunk lenni – le ezzel a szokással is.

Nem vagyunk rosszak!
Nagyon káros szokás az önostorozás. Ha folyamatosan negatív gondolataink vannak saját magunkkal kapcsolatban, az nem tesz jót. És különben is: ha mi nem szeretjük magunk, miért várjuk el, hogy más szeressen minket?

Ne hagyjuk magunk kihasználni
Lehetetlen mindenkit boldoggá tenni, és mindenkinek mindig megfelelni. Őszintén – abba beleőrül az ember, ha folyton más kedvére tesz, sokszor önmaga szükségleteivel szemben is. Ez egy nagyon rossz szokás, amit azonnal száműzni kell.

Mindenkinek kell foglalkoznia a saját szükségleteivel. És ez olykor azzal jár, hogy ,,nem"-et kell mondani.

Ne titkoljuk az érzelmeket!
Az érzelmek elrejtése a lelket csak kimeríti. Egy darabig lehet ugyan önvédelem, de hosszú távon nem szabad mindent elfojtani. Engedjük meg magunknak, hogy szembenézzünk az érzéseinkkel, és üdvözöljünk minden érzelmet. Ígérjük meg magunknak, hogy többé nem rejtünk el mindent hamis mosoly mögé. Tartozunk magunknak ezzel!

Nem szabad azzal törődni, mit mondanak mások!
Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket feltétlenül el kell engedni – nem szabad azzal foglalkozni, mit gondolnak mások. Az emberek gondolhatnak bármit, és mondhatnak bármit, ez nem határoz meg minket. Mások véleménye csak egyetlen apró részlet, nem az egész. Sokkal összetettebb mindenki egyetlen részletnél. Szóval mondhat bárki bármit…

Vannak dolgok, amiket el kell engedni – a rossz szokások is ezek közé tartoznak. Persze nem megy egyik napról a másikra – ,,nem”-et mondani például pokoli nehéz, de érdemes megpróbálni, mert csak akkor jön a változás az életünkbe, ha megtesszük hozzá az első lépéseket.