Veszekedés? Harag helyett humor és őszinteség a kulcs

Nincs tökéletes kapcsolat, ebben, azt gondolom, mindenki egyetért. Még a legboldogabb, legszerelmesebb párok is surlódnak, vitáznak alkalmanként. Bár ezek a konfliktusok az adott pillanatban érzelmileg kimerítőek, valójában – hosszú távon – erősebbé tehetnek egy kapcsolatot. 

Persze ettől függetlenül az a jó, ha minél kevesebb a veszekedés, ami néhány kisebb szabály betartásával elkerülhető vagy legalábbis minimálisra csökkenthető.

Szóval? Erős, stabil, surlódásmentes kapcsolatot szeretnél? Ezek a tippek segíthetnek:

Image by Drazen Zigic on Freepik

Legyetek őszinték egymással

Az igazság néha fáj, de a becstelenség még jobban. Biztosan te is hallottad már azt a mondást, hogy „az őszinteség minden kapcsolat alapja„, mert csak feltétlen bizalomban érzi biztonságban magát az ember. Még ha úgy gondolod is, hogy a párod nehezen fogja meghallani és elfogadni az igazságot, hosszú távon értékelni fogja.

Őszintének lenni jóval egyszerűbb, mint gondolod – és mindenképpen kifizetődő. Emellett számtalan veszekedés is megelőzhető vele.

Legyetek rugalmasabbak

A kapcsolatok nem arról szólnak, hogy kinek van igaza és kinek nincs. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy az ötleted jobb, próbálj nyitott lenni, mielőtt a saját ötletedre kényszeríted a párod. Néha még akkor is jobb hátra lépni és engedni, ha igazad van.

Gondolkodj így: Bármi, amiről úgy érzed, 30 perc múlva nem lesz fontos, elengedhető. Nem éri meg a vitát. Az igazán fontos dolgokban természetesen jobb, ha mindkét fél őszintén elmondja a véleményét, és érvel.

A humor legyen a kulcs, amikor csak lehet

Szinte senki sem szeret vitatkozni, sem beszélni a kapcsolata mögött meghúzódó vagy nyilvánvaló problémákról, mert az ilyen jellegű beszélgetések mindig túlzott nyomást gyakorolnak mindkét félre, ami gyakorlatilag tovább rontja az amúgy is kellemetlen helyzetet. Ha teheted, próbáld meg egy kicsit felvidítani a hangulatot, így könnyebb lesz kimondani, amit akarsz. Egy kis humor mindig segít a problémákat másik perspektívából látni.

Persze ha a humor nem tűnik helyénvalónak, akkor semmiképpen ne erőltesd. Néhány dolog túl komoly ahhoz, hogy viccelődni lehessen vele.

Image by Drazen Zigic on Freepik


Néha tudni kell elengedni az irányítást

Egy jó kapcsolatban mindkét fél egyenrangú, és ha úgy is érzed, te jobban tudod, te ülsz a vezetőülésben, és a te szavadnak kéne a döntőnek lenni, olykor igenis el kell engedni a kormányt. Ha mindig te döntesz mindenről, akkor a partnered úgy érezheti, hogy lekicsinyled, nem tiszteled, nem értékeled őt.

Támogassátok egymást érzelmileg

Nem kell mindig egyetértened a partnereddel, és neki sem veled, de meg kell hallgatnotok egymást. Tegyetek erőfeszítéseket, hogy ott legyetek egymásnak, amikor nehézségekkel küzdetek. Az egyik kifejezés, amit kerülni kell, ha érzelmileg támogatni szeretnétek egymást az az: „Ugye, megmondtam.”

Csak türelmesen!

Az emberek olykor olyan dolgokat csinálnak, amik a másik idegeire mennek, és ez mindenkire igaz. Még ha imádod is a párodat, akkor is előfordulhat, hogy egy kicsit túl hangosan rág, állandóan beszél film közben, pattogtatja a körmét, a csapban hagyja a haját vagy éjszaka horkol. Csábító lehet, hogy szólj ezekért az idegesítő szokásokért, de mielőtt megtennéd, várj néhány percet. Ha a pár perc után még mindig késztetést érzel, hogy mondj valamit, mondd. Ha már nem zavar, nem éri meg ügyet csinálni belőle. 

Image by Drazen Zigic on Freepik


Töltsetek együtt minőségi időt

Ha sokat dolgoztok, állandóan rohantok és csak futtában tudtok találkozni, vagy távkapcsolatban éltek, úgy érezheted, hogy néhány óra együtt nem elég ahhoz, hogy a kapcsolat egészséges legyen. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A minőség fontosabb, mint a mennyiség, ezért ha bizonytalannak érzed magad azzal kapcsolatban, hogy az órák hiánya milyen hatással lehet a kapcsolatodra, igyekezz a minőségre hangsúlyt fektetni. A boldog együttlét semmissé teheti a távollétből adódó vitákat.

Bocsáss meg és felejtsd el!

A megbocsátás rendkívül fontos egy kapcsolatban. Soha ne legyenek elhúzódó problémák közted és partnered között. Ha nem értesz egyet, nem kell a szőnyeg alá söpörni a véleményed, és úgy tenned, mintha minden rendben lenne. Mindenképpen beszélj róla. Ha a partnered valami hihetetlenül bántót tett, ne kényszerítsd magad a megbocsátásra, csak a konfliktus elkerülése érdekében. A sérelmeket meg kell beszélni. Ám ha megbeszéltétek és képes vagy rá, engedd el a haragot, bocsáss meg, aztán felejtsd el a sérelmet.

A veszekedés egy kapcsolt része. Ahol soha nincsenek viták ott általában az egyik fél elhallgatja a sérelmeit, ami nagyon ártalmas. Veszekedni kell – ám nem mindegy, hogyan és mennyit. Törekedj humorral és megértéssel fordulni a párod felé, akkor a surlódások kisebbek lesznek, és mindenki jól jár.

nyitókép: Image by rawpixel.com on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.