7 dolog, amit a hólyagunk egészsége érdekében jobb, ha mellőzünk

A húgyhólyag a húgyúti rendszer fontos része, a vesével együttműködve eltávolítja a salakanyagokat a vérből. Bár fiatal korunkban természetesnek tekinthetjük hólyagunk egészségét, ahogy idősödünk, egyre nő a kapcsolódó betegségek kockázata, beleértve a hólyagszabályozási problémákat, a húgyúti fertőzéseket és a rákot.

Ezért fontos tudni, melyik szokások segítik és melyek gátolják a húgyhólyag egészségét – és hogy a szakértők mit mondanak, mik azok a hibák, amik károsak lehetnek. 

Ismerjünk most meg hét olyan dolgot, amit a hólyagunk egészsége érdekében jobb, ha nem csinálunk:

Fűszeres ételek fogyasztása

Az, ha odafigyelünk az étrendünkre, sokat segíthet a hólyag egészségének megőrzésében. Bizonyos ételek és italok irritálják a hólyagot, és kellemetlen tüneteket okoznak. A koffeintartalmú italok, az alkohol, valamint a savas vagy fűszeres ételek mind kiválthatják a húgyhólyag irritációját. A mesterséges édesítőszerek, csokoládé és citrusfélék szintén a hólyagtünetek növekedéséhez vezethetnek.

Számos olyan étel is van, ami előnyös lehet a hólyagnak. Ide tartozik a körte, a banán, a sovány fehérjék, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a tojás stb.

Intenzív edzés

A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a húgyhólyag problémákat azáltal, hogy erősíti a medence izmait. Ha azonban valaki már hólyagproblémákkal küzd, bizonyos gyakorlatok súlyosbíthatják a kényelmetlenséget. A futás, ugrás és aerobik, túlzottan megterhelhetik a húgyhólyagot, ami vizelet inkontinenciához és más fájdalmas tünetekhez vezethet. A séta és az úszás azonban hasznosak lehetnek.

Dohányzás és alkohol

A dohányzás és az alkoholfogyasztás számos húgyhólyag-betegséget súlyosbít, beleértve a hólyaggyulladást, az inkontinenciát és még sok mást. Ezenkívül a hólyagrák kialakulásának kockázatát is növeli.

Valójában egy 2015-ös tanulmány szerint a dohányzás megháromszorozza a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát, összehasonlítva a nemdohányzókéval. 

Image by wayhomestudio on Freepik

Kiszáradás

Bár néhányan, akik vizeletszivárgást tapasztalnak, a vízbevitel korlátozásával próbálják szabályozni állapotukat, ezzel nagy hibát követnek el. A megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú a hólyag egészsége szempontjából, ugyanis a folyadék mennyiségének csökkenése miatt a vizelet töményebb lesz, ami irritálja a nyálkahártyát és a húgyhólyagot, emiatt sürgetőbb vizelési ingert érezhetünk és több szivárgást tapasztalhatunk.

Az általános követendő szabály szerint arra kell törekedni, hogy vizeletünk színe nagyon halvány legyen. A sárga; a sötétebb sárga vizelet színe azt jelenti, hogy többet kell innunk.

Nem szabad se túl gyakran se túl ritkán mosdóba menni

Egy átlagember nagyjából hétszer megy mosdóba naponta. Ha ritkábban megyünk, nagyobb lehet a húgyúti fertőzés, a hólyag- vagy vesefájdalom, a vizelet-inkontinencia vagy a medencefenék gyengülésének kockázata.

Fennáll a kockázata annak is, ha túl sokat járunk mosdóba. Amikor az embereknek problémái vannak a vizeletszivárgással, gyakran elkezdenek gyakrabban mosdóba járni, hogy a hólyaguk mindig üres legyen. Ez a gyakorlat azonban sajnos nagyobb gyakorisághoz és potenciálisan nagyobb szivárgáshoz vezethet.

Soha ne töröljünk hátulról előre

A megfelelő higiénia gyakorlása szintén elengedhetetlen a húgyhólyag egészségéhez. A nőknek a mosdó használata után mindig elölről hátrafelé kell törölgetniük. A hátulról előre törlés ugyanis a végbélből a hüvelybe és a húgycsőbe juttatja a baktériumokat, és gombás fertőzésekhez vezethet.

Szex után ajánlott pisilni

Fontos dolog a húgyhólyag szempontjából az is, hogy szex után mindig menjünk el mosdóba – különösen, ha bármilyen ismert hólyagbetegségünk van. Aki hajlamos a húgyúti fertőzésekre, jobb, ha közvetlenül a szexuális aktus után elmegy pisilni. Ez segít a baktériumok kiürítésében a húgycsőből, és segít megelőzni a húgyúti fertőzést. Bár a férfiaknak és a nőknek is ajánlott ez a higiéniai szokást, a nők profitálnak belőle többet. A nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, egyszerűen az anatómiájuk miatt. 

A nőknél a húgycső rövidebb és közelebb van a végbélnyíláshoz, mint a férfiaknál. Ez megkönnyíti a kórokozók számára, hogy elérjék a húgycsövet és bejussanak a hólyagba. Jobb tehát vigyázni!

nyitókép: Image by jcomp on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: