Sportolás a párunkkal – valóban lehetetlen küldetés?

A sport egy nagyon megosztó dolog és a bőség zavarában is igen könnyű elveszni. Egyedül is. És ha a párunkkal szeretnénk sportolni? Véleményem szerint ez is roppant bonyolult. Legalábbis én ritkán hallottam olyat, hogy férfi és nő ketten, együtt sportolnak.

Vajon miért van ez? Mi a különbség férfi és nő közöt? Van-e a közös sportnak akadálya, és ha igen, vajon át lehet-e hidalni ezeket az akadályokat? Létezhet közös edzésterv?

Az alap ellentétek ott kezdődnek, hogy férfiak és nők nem ugyanazt értik tréning alatt, még akkor sem, ha ugyanazt a sportot űzik.

A férfiak szeretnek versenyezni és versengeni. Bennük van egy teljesítménykényszer. A nőknek az élet több területén is helyt kell állni – munka, háztartás, gyereknevelés -, így éppen nem hiányzik a nyakukba, hogy a sport is ilyen legyen. Másrészről a nők szégyenlősek és az a tévképzetük van, hogy az edzőterembe csak modellek járnak és semmiképpen sem akarják megmutatni az ő tökéletlenebb testüket, felsülni mások előtt és ügyetlenkedve végigküzdeni az órát. Pedig az edzőteremben senkit sem néznek ki, sőt, az én tapasztalatom, hogy a rutinosabb sportolók szívesen segítenek az újoncoknak, akár információval, akár például a tornához szükséges eszköz kiválasztásánál.

A motiváció is teljesen más lehet férfinak és nőnek.

A teljesítménykényszerből adódóan egy férfit hajthat a maratonra való felkészülés vagy egy testépítő versenyen való részvétel. A nők talán csak egy kicsit formásabbak akarnak lenni és kerekebb popsiért tornáznak. A nők továbbá tudják egymást motiválni, hiszen gyakran barátnővel járnak az edzésekre, hogy ne lehessen otthon belustulni és valami házimunkára hivatkozva nem odaérni a tornára.

Természetesen a kedvenc sportágak már a gyerekkorból is eredeztethetőek. Ha a férfi gyerekkora óta focizik, akkor igen nehezen elképzelhető, hogy a párja kedvéért a lábtechnikáját inkább valami társastánc órán kamatoztatná. Fordítva is igaz. Az a lány, aki kiskora óta úszik, biztosan nem fog harmincévesen beállni egy focicsapatba.

A nőknek természetesen ott van még az a fránya menzesz is, így nekik ajánlott a ciklusuk szerint edzeni. A sportban a teljesítményük igen ingadozik emiatt és általában a menstruáció alatt éri el a mélypontot. Viszont a sport menzesz idején is segíthet a görcsoldásban és a hangulatjavításban.

A férfiak szervezetében tízszer több tesztoszteron van, mint sportos párjukban. Ez nagyban növeli izomtömegüket, gyorsaságukat és erejüket. Nagyobb a tüdejük, így magasabb maximális oxigénfelvételi szinttel rendelkeznek. Izomrostjaik vastagsága nagyobb, így az erejük is. A méret, súly és testfelépítés dolgában is egyenlőtlenek az erőviszonyok. Jó hír a hölgyeknek, hogy a magasabb ösztrogén szint miatt a kötőszövetek rugalmasabbak, emiatt mozgékonyabbak és kevésbé sérülékenyek.

Ha a sportágak terén nem is jut túl gyakran férfi és nő közös nevezőre, azért szabadidős tevékenységet még mindig lehet szervezni az egészség és az együtt töltött idő jeligével.

A közös séta, a kutyasétáltatás, tollasozás, vitorlázás, túrázás, biciklizés vagy futás épp úgy sportolás. És a szex sem egy utolsó mozgásforma.

Semmiképpen sem kell kétségbe esni, ha a párunkkal nem tudunk közös, rendszeres sportot választani. El kell fogadnunk, hogy férfi és nő különbözik egymástól. Véleményem szerint fontos, hogy a párok megértsék a sport énidejét. Ha a párunk a konditeremben heti négyszer másfél órát izzad, akkor ne rójjuk fel neki, hogy nem velünk foglalkozik vagy nem tölt velünk elég időt. És a férfinak is tiszteletben kell tartani a nő jógára vagy aerobicra szánt napi 60 percét.

Egy a fontos: mozogjunk a saját egészségünkért!

EZ IS ÉRDEKELHET: SPORTLEHETŐSÉGEK KARANTÉN IDEJÉRE