Kevésbé ismert újév köszöntő hagyományok a Föld körül

Minden nép más hagyományokat őriz az újév kezdésre. Mi magyarok, régen hatalmas zajt csaptunk például, hogy elűzzük az ártó szellemeket. Elsején lencsét, babot vagy más apró szemes ételt főzünk, hogy sok pénzünk legyen. Na és persze sült malacot fogyasztunk, hogy kitúrja orrával nekünk az elkövetkezendő évre a szerencsét.

De mi a helyzet más népekkel?

Spanyolországban a jó egészség megőrzése érdekében egyszerre 12 szem szőlőt kell megennie az embereknek. Minden szem az elkövetkezendő év egy-egy hónapját jelképezi. A mutatvány elsőre egy kicsit nehéznek tűnik. Pedig nem az, hiszen a spanyolok a 12 szem szőlőt egy pohár pezsgővel öblítik le.

Ez is érdekelhet: Mesébe illő képek

Olaszországban piros, Argentínába rózsaszín, míg Bolíviában citromsárga alsóneműt kell húzni december 31 éjjelére ahhoz, hogy az ember szerencsés legyen az újévben.

Dániában valószínűleg egész évben nagy a kereslet a tányérokra és poharakra. Ott ugyanis az a szokás, hogy éjfél után körbejárják az emberek a családjuk és a barátaik házát, és nekidobnak a bejárati ajtónak egy poharat vagy tányért. Akinél a legtöbb cserép/üvegszilánk van, az lesz a legnépszerűbb abban az évben. Érdekes hagyomány, a tányér és poháreladásokkal mindenesetre nem lehet gond náluk.

Dobálózásnál maradva, Dél Afrikában, Johannesburgban az emberek a régi készülékeiket dobják ki az ablakon. Ezzel mutatva, hogy a régit elengedik és jöhet az új.

Brazíliában, Rio de Janeiróban a Copacabana strandon az a hagyomány, hogy az embernek át kell ugrania az óceán hét hullámán, hogy szerencséje legyen az újévben. Plusz pontot jelent, ha mindezt fehér ruhában teszi, mert az a béke szimbóluma és mellé egy csokor virágot is bedob a Tenger Istenének a vízbe.

Japánban, a Buddhista templomokban 108-szor szólaltatják meg a csengőket. Azért, mert úgy tartják, ennyiféle káros vágyunk van, amelyek miatt szenvedünk. A csengők a hagyomány szerint eloszlatják a negatív gondolatokat és érzéseket. Tokióban a Zojoji templomban sok ezren gyűlnek össze ilyenkor.

A görögök a bejárati ajtó fölé egy vöröshagymát akasztanak. Azért, mert a hagyomány szerint a hagyma az újjászületés szimbóluma. Újév reggelén a gyermekes szülők a gyermek fejét megérintik egy vöröshagymával.

Belgiumban a gyerekek január elsején felolvassák az iskolában írt Újévi Levelüket szüleiknek, nagyszüleiknek. A levél természetesen jókívánságokat tartalmaz. Különlegessége, hogy kerubokat, rózsákat, angyalokat kell rárajzolniuk.

Ecuadorban az emberek elégetik egy fényképüket az előző évből, hogy tiszta lappal kezdjenek neki az évnek.

Hollandiában éjfélkor nagy mennyiségű tűzijátékot dobálnak el és lőnek el minden családban.

Illetve elsején reggel több ezren indulnak el megmártózni a tengerben, hogy szerencsések és egészségesek legyenek az újévben.

Németország egyes részein lekvárral, likőrrel megtöltött fánkot esznek az emberek újévkor. Néhányba mustár vagy más oda nem illő íz kerül, s aki azt kapja az abban az évben balszerencsés lesz.

Az észteknek hét, kilenc vagy 12 szelet húst kell megenni ahhoz, hogy elég erősek legyen az újévben.

Kolumbiában pedig, ha azt akarja az ember, hogy utazással töltött éve legyen, akkor december 31-én egész nap egy bőröndöt kell vinnie magával mindenhová.

Ti hogyan köszöntitek az új évet?