Tavasz van! Nyílnak, illatoznak a virágok. Olyan szépek, csábítóak, hogy minden nőnek azonnal kedve támad hazavinni az asztalra egy csokorral, hogy díszítse a lakást.
Orgona, tulipán… színek és illatok kavalkádját adhatja az otthonunkba, ám a vágott virág sajnos nem pompázik sokáig. Néhány trükkel azonban meghosszabíthatjuk a csokrok élettartamát.
Használj megfelelő vázát!
Fontos, hogy tiszta és minél magasabb kialakítású vázát válasszunk a vágott virágnak, ezért használat előtt alaposan mossuk ki a vázánkat.
A választott váza legyen magas nyakú – ez természetesen jó azért, hogy ne dőljenek ki a virágok, de főképp azért fontos, mert így nagyobb felületen éri víz a virág szárát. A másik, amire érdemes odafigyelni az az, hogy ne legyen a váza szára túl szűk, mert úgy nagyon szorosan vannak a szárak. Érdemes bővebb nyakú edényt választani.
Cseréld a vizet!
A vázában érdemes minden nap cserélni a vizet, de minimum naponta feltölteni, és 2-3 naponta cserélni. Szakértők szerint a langyos víz az ideális.
A virágok levele ne érjen vízbe
Ez azért fontos, mert a rothadó levelek felgyorsítják a hervadást. Ezért amennyiben tudod, az alsó leveleket távolítsd el a virágról, mielőtt vázába teszed.
A vázát tedd világos, de ne túl meleg helyre
A vágott virág is szereti a fényt, de a forróság nem kedvez neki. Így egy asztal ideális – mondjuk a nappaliban.
Vágd vissza a virág szárát
Érdemes rendszeresen visszavágni a virágok szárát – ha lehet ferdén. A vágás segít frissen tartani a virágot, mert segít könnyebben felszívni a virágnak a vizet. A ferde vágás is a nedvszívó képességet növeli.
Plusz trükként tehetsz a vízbe sevenup-ot (egy filmben hallottam) vagy pénzérmét (rézből). Állítólag mindegyik nagyon hatásos praktika. Én még nem próbáltam, ha te igen, írd meg nekünk az eredményt!