5 különbség: empata vagy empatikus?

Amikor olyan emberekről beszélünk, akik érzik és értik más emberek hangulatát, érzéseit, két szó gyakran felmerül: „empata” és „empatikus ember”. Bár a két kifejezés hasonló, mégsem teljesen ugyanazt jelenti.

Az empata annyira átérzi mások érzéseit, hogy teljesen fel is veszi azokat, mintha a sajátjai lennének. Érzi, amit a másik is érez. Az empatikus ember megérti és törődik mások érzelmeivel, de nem szívja fel őket sajátjaként.

Empata vagy empatikus? Íme 5 fő különbség

1. Veleszületett vs. tanult

Legyen szó empatáról vagy empatikus személyről, mindketten nagyon jól megértik mások érzelmeit, de…

Az empatáknak megvan ez a természetes tehetségük, hogy szivacsként szívják magukba mások érzelmeit. Ez nem tanult, hanem veleszületett képességük – mindent intenzíven éreznek, amit a másik ember is érez.
Az empatikus személyiségjegy egy készség, amit meg lehet tanulni, amit lehet fejleszteni. Az empatikus emberek erőssége az, hogy megpróbálják beleképzelni magukat mások helyzetébe, így megértik, min mennek keresztül. Átérzik és megértik például a fájdalmat, de nem szívják magukba, nem veszik fel.

Image by pressfoto on Freepik

2. Fizikai érzékelés

Az egyik legszembetűnőbb különbség a fizikai érzékelésekkel kapcsolatos.

Leegyszerűsítve, az empaták nem csak értik, mit éreznek mások, hanem fizikailag is érzik. Például, ha valaki szorong és aggódik, akkor az empaták is szorongani kezdenek. Olyan, mintha a másik ember testére és érzelmeire hangolódnának.

Az empatikus emberek ugyan érzékenyek mások érzelmeire, de nem fogják felvenni ugyanazokat a fizikai tüneteket.

3. Érzelmi és mentális állapot

Amikor az empaták olyan helyeken találják magukat, amelyek túlterheltek érzelmekkel, mindent magukba szívnak, ettől pedig, érthető módon, teljesen kimerülnek érzelmileg.

Az empatikus emberek együttéreznek azokkal, akik nehéz időszakon mennek keresztül, de általában nem érzik magukat sem érzelmileg, sem mentálisan kimerültnek emiatt, mert nem veszik magukra a nehéz érzelmeket. Szívesen meghallgatják és segítik a bajban lévőket, de ezért nem áldozzák fel a saját energiáikat.

4. Társadalmi interakciók

Az empaták számára különösen nehéz egy zsúfolt helyre menni, mivel az érzelmekkel feltöltött helyek- érthető módon – hatalmas kihívást jelentenek számukra. Amikor egy olyan helyen tartózkodnak, ahol több ember van együtt, mindent felvesznek. A sok érzelem és érzelmi visszacsatolás minden irányból összezavarhatja az empata fejét.

Az empatikus emberek azonban jobban irányítják az ilyen helyzetet. El tudják dönteni, mikor vesznek részt érzelmileg, és mikor lépnek hátra, így a zsúfolt helyeken könnyebben léteznek, mint az empaták. Az aggodalom ugyan bennük is él, de az érintettségük kisebb, mint az empatáké, hiszen ők eldönthetik, mennyire vesznek részt az eseményekben.

Image by freepik

5. Egyedül töltött idő mennyisége

Ha empatákról és empatikus személyekről beszélünk, fontos különbség az is, mennyire van szükségük egyedül töltött időre.

Az empaták – már tudjuk jól – olyanok, mint a szivacsok, érzelmileg mindent felszívnak maguk körül. Ha zsúfolásig megteltek érzelmekkel, időre van szükségük, hogy elszakadjanak mindentől. Egyedül kell maradniuk. 

Az empatikus emberek megértenek másokat, és kapcsolatba is lépnek velük, de a magány iránti igényük nem olyan intenzív, hiszen nem telnek fel érzelmekkel. Becsülik a terüket és idejüket, azonban nem ugyanaz a szükségszerűség vezérli őket, mint az empatákat, akiknek muszáj időről-időre megtisztulni mások érzelmeitől.

nyitókép: Image by freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.