Empata vagy? Így védd meg magad a túl sok érzelemtől

Az empaták rendkívül érzékeny, finoman hangolt hangszerek, ha érzelmekről van szó. Mindent éreznek, néha a végletekig, és kevésbé alkalmasak érzéseik védelmére. Az intuíció az a szűrő, amelyen keresztül megtapasztalják a világot. Természetüktől fogva adakozók, akik lelkileg ráhangolódnak a másikra. Remek hallgatóságok, akiknek hatalmas a szíve.

Szorongásszívó szivacsok, mert mialatt meghallgatnak másokat, magukba szívnak minden érzelmet, a rosszat is, nem csak a jót. Ha jó van a közelükben, kivirágoznak, ha rossz, az tönkreteszi őket. Amikor az empaták elnyelik a stresszes érzelmeket az pánikrohamokat, depressziót, étel-, szex- és kábítószer-fogyasztást, valamint számos fizikai tünetet válthat ki belőlük.

Éppen ezért különösen könnyű célpontjai az érzelmi vámpíroknak, akiknek félelme vagy dühe tönkreteheti az empatákat. Talán túlérzékenységüknek köszönhető, hogy sok empata egyedülálló marad, mert nem tanulják meg sajátos együttélési szükségleteiket a partnerükkel egyeztetni.

EZ IS ÉRDEKELHET: AHOGY EGY EMPATA SZERET

Az empatának szükségszerű, hogy megtalálják az egyensúlyt, ha nem akarják, hogy mások érzelmei felemésszék őket. Hogyan találhatják meg? Íme néhány tipp:

Fontos, hogy maradjon elég idő az érzelmi levezetésre 
Érdemes az empatáknak rászokni a nyugtató kis szünetekre a nap folyamán. Legjobb, ha belélegeznek egy kis friss levegőt, esetleg tornáznak picit vagy tesznek egy rövid sétát az irodában. Ezek a közjátékok csökkentik a megállás nélküli hajtás túlzott ingerét.

Nélkülözhetetlen a meditáció
Az érzelmi túlterhelés ellen gyorsan kell cselekedni, ilyenkor legjobb, ha az empaták meditálnak néhány percet. Ez megakadályozza, hogy az empaták a maguk rovására vegyék át mások energiáit.

Meg kell határozni és tiszteletben kell tartani az empaták szükségleteit 
Ha valaki túl sokat kér egy empatától, a legjobb, ha udvariasan nemet mond neki. Nem szükséges megmagyarázni, miért. 

Ha egy empata kényelmi szintje legfeljebb három óra a társaságban – még akkor is, ha imádja az embereket –, vigye saját autóját, vagy készítsen egy másik közlekedési tervet, hogy időben el tudjon jönni.

Ha elsöprő a tömeg, fogyasszon el egy magas fehérjetartalmú ételt, és üljön le például egy színház vagy egy buli távoli sarkába.

Legyen otthon egy hely, ami csak az empatáé, ahová bármikor visszahűzódhat. Így nem fogja el a túlzott összetartozás érzése.

A legjobb az, ha minden empatának van egy listája a saját védő szükségleteiről, amik segítenek elkerülni az érzelmileg túlterhelt állapotot. Ezekkel a célszerű stratégiákkal az empaták gyorsabban reagálhatnak, nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Erre pedig nagy szükségük is van.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.