7+1 dolog, amire emlékezned kell, ha empatát szeretsz

Hogyan kell egy empatát szeretni? Hevesen, őszintén, szíved minden szeretetével. Mert az empaták is így szeretnek. Nem veszik félvállról a szerelmet, ha úgy döntenek, hogy megnyitják a szívüket valaki előtt, teljes lényüket átadják.

Az empaták nagyon érzékeny az emberek, hihetetlenül fogékonyak környezetük energiájára/hangulatára/érzelmeire. Olyannyira, hogy ezeket az érzelmeket sajátjukként élik meg. 

Aki egy szerető empata szemébe néz, kiszolgáltatottságot, őszinteséget, sértettséget, fájdalmat, álmokat, boldogságot, szeretetet fog látni. Egy empatának kavarognak az érzelmei, száguldanak a gondolatai és megállás nélkül áramlanak az ötletei, így nem mindenki alkalmas arra, hogy szeressen egyet.

Ha te mégis azok közé tartozol, akik egy empatát szeretnek, ezeket a szabályokat ne felejtsd el!

Image by teksomolika on Freepik

Egy empata nem tud megváltozni!

Semmi sem fog jobban eltávolítani egy empatától, mint az, ha megpróbálod megváltoztatni. Ő nem olyan, mint egy átlag ember, érzékenyebb, intuitívabb, könnyen túlstimulálható. Az érzelmek gyakran csordulnak túl a lelkében. Mindenben látja a szépséget, és érzi mások fájdalmát is. Ő ilyennek született, nem tud megváltozni, nem lehet őt megváltoztatni. Ha megpróbálsz megváltoztatni egy empatát, biztosan elveszíted.

Úgy lehet szeretni őt, ha teljes szívvel elfogadod olyannak, amilyen.

Egy empatát nem lehet kalitkába zárni!

Egy empata olyan, mint a madár; szabadon kell repülnie, bárhová is viszik őt az érzelmei. Lesznek csúcsok és mélypontok, kanyar és fordulat a kettő között. Kalitkába zárni egy empatát olyan, mintha levágnád a szárnyait. Elveszíti a fényét. 

Tisztelni kell az egyedül töltött idejét

Egy empata túl könnyen kimerül érzékeny természete miatt. Emiatt tiszteletben kell tartanod az egyedül töltött idejét, mivel ez az egyetlen lehetősége a feltöltődésre. Vedd tudomásul: fárasztó számára érezni a környezete energiáját és érzéseit, és csak így tud eltávolodni az egésztől.

Így, ha empata párod inkább egyedül otthon marad, és nem megy el veled egy buliba, az nem azt jelenti, hogy már nem szeret téged, vagy nem akar időt tölteni veled. Egyszerűen azt jelenti, hogy újra akarja tölteni az akkumulátorait. 

Image by senivpetro on Freepik

Egy empatára oda kell figyelni

Ez egy fontos dolog, amit nem szabad elfelejtened, ha empatát szeretsz. Ha azt szeretnéd párodnak adni, amire szüksége van, légy jó hallgatóság. Ez nem csak azt jelenti, hogy meg kell hallgatnod a mondandóját, hanem valóban oda kell figyelned rá. 

Az empata el lesz csüggedve, amikor a gondolatairól és érzelmeiről mesél, és te nem figyelsz rá. 

Mivel egy empata csak kevés ember előtt nyílik meg igazán, ha neked megteszi, s aztán úgy érzi, nem figyelsz, az arra ösztönzi őt, hogy ne nyíljon meg még jobban. 

Igényli a nevetést

Egy empata könnyen elmerülhet saját gondolataiban és érzelmeiben, ezért szüksége van valakire, aki egyensúlyba hozza a fényt és a sötétséget abban, amit érez. Ha meg tudod nevettetni őt, azzal segítesz neki kiszabadulni a saját gondolataiból. Emlékezteted a jelenre. Lehet, hogy csak egy pillanatnyi nevetés, de egy empata számára ez nagyon sokat számít.

Mindig őszintének kell lenni vele

Ha szeretsz egy empatát, nem kell tojáshéjon sétálni körülötte. Ugyan értékeli, ha valaki nem beszél zagyvaságokat, és gondolkodik, mielőtt megszólal, de egy empata nem mimóza, képes elviselni az igazságot. A becstelenséget, az árulást egy empata sem tűri. A becstelenség akár teljesen megszakíthatja a kapcsolatot, ezért a legjobb, ha már az elején őszinte leszel vele. Ne hazudj neki, ne csavard ki az igazságot, inkább mondd az igazat, minthogy hazugsággal vigasztalj.

Image by Freepik

Nem tud csak takarékon szeretni

Egy empata erősebben és mélyebben fog szeretni, mint bárki más az életedben, és ez lehet jó és rossz is.

Jó, mert szerelme üdítő és egészséges, különösen akkor, ha teljes szívét adja neked. De ez akár félelmetes is lehet, különösen akkor, ha nem vagy olyan intenzív vagy romantikus alkat, mint ő. Érezheted, hogy talán jobb lenne elmenekülni, de ne tedd. Inkább élvezd a különleges élményt.

Ha egy empata túl sok, szépen távozz

Alakulhat úgy, hogy mégis azt, érzed, ez a szerelem nem neked való. Lehet, hogy rosszkor találkoztatok, vagy ez most túl sok neked. Akárhogy is, tiszteld meg azzal, hogy szépen köszönsz el.

nyitókép: Image by solominphoto on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.