Empátia – gyengeség vagy különleges képesség?

Az empátia egy olyan beleérző képesség, amellyel az empatikus személy nemcsak meghallgatja a másikat, hanem teljesen a másik fél lelkiállapotába tudja helyezni magát. 

A túlzott érzékenységet sokan gyenge személyiségjegynek könyvelik el, pedig nem az. Az együttérző személyiség bár teljesen átérzi mások problémáját, nagyszerűen tudja gyógyítani a lelket és nagyon sokat tud adni azoknak, akiknek segítségre van szükségük.

Íme néhány empata jellemvonás. Ha magadra ismersz bennük, akkor biztos lehetsz benne, hogy te is erősen empatikus személyiség vagy:

Érzékenység más emberek érzései iránt
A körülötted lévő világra azonnal reagálsz? Ha látod mások fájdalmát, az téged is a mélybe ránt? Ugye kerülöd a híreket is, mert a folyamatos negativitás a lelked mélyére hatol? Nemcsak meghallgatod, hanem teljes mértékben átérzed mások gondját, baját, vagy éppen örömét és boldogságát. Igen, akkor te empata vagy. Ez egy különleges képesség, hiszen pontosan azt adod, amire a másik félnek szüksége van: megértést.

 A jó hallgatóságon kívül a tanácsaidban is megbíznak az emberek.

Segíteni akarás
Vonzanak a nárcisztikus személyiségek? Ezek az önimádók az érzelmes mivoltodban tudják a legjobban kiélni az energivámpírságukat. Nekik folyamatos figyelemre van szükségük, ami viszont téged a mélybe taszít, és elkezdesz önértékelési problémákkal küzdeni. Segíteni akarsz, mert az empaták már csak ilyenek. Azonban meg kell értened, hogy nem tudsz mindenkit megmenteni, nem tudsz mindenkinek segíteni.

Introvertált személyiség
Ha te is empata vagy, a nagy tömeg egyáltalán nem neked való. Szereted a mély beszélgetéseket, de ezt általában egyszemélyes társaságban vagy igen kis csoportban szereted. A másik fél pedig pont emiatt az extra figyelem miatt érzi azt, hogy abban a pillanatban ő az egyetlen ember a földgolyón.

Énidő egyedül
Szükséged van egyedül töltött időre, hiszen így tudsz igazán feltöltődni érzelmileg. Hatalmas szíved van és a megérzéseid irányítanak. Egyszerűen kerülöd a mérgező személyiségeket, akik túl negatívok és például állandóan másokról pletykálnak.

Az empatáknak a párkapcsolat nem mindig egyszerű
A romantikus, intim párkapcsolat nem mindig egyszerű a számodra. Ismerős helyzet? Egyszerűen a túl sok együttlétben olykor úgy érzed, hogy elveszíted önmagad. Mégis ez tesz téged csodálatos szeretővé. És bár a kapcsolat tényleg nem mindig egyszerű neked, te támogatod a párod mindenben.

Megérted, hogy mi zajlik benne.

Természetszeretet
A természet az igazi feltöltődés a számodra? Ha empata vagy, mindenképp. A nagyvárosok és a mindennapok zsúfoltsága túl sok egy empatikus személyiség számára. A természet nyugalma viszont rengeteg erőt ad.

Hatalmas szív
Színes érzések kavarognak benned és hatalmas szíved van, ha empata vagy. Ösztönből meg akarod gyógyítani más emberek fájdalmát. Legyen szó akár egy hajléktalanról az utcán, vagy egy szerettedről, aki nehéz időszakon megy át. Egyszerűen úgy érzed, hogy tenned kell valamit! Pont emiatt nehéz olyanok környezetében lenned, akik szenvednek, de pont az empatikus személyiséged miatt megtalálják benned a reményt. Boldogságot tudsz sugározni mások felé.

Egy empata képtelen nemet mondani
A jó szíved miatt egyszerűen nem akarod, hogy mások csalódjanak benned, ugye, így van? Természetednél fogva egyetértő vagy, tehát nagyon nehezen mondasz nemet. Minden empatának, így neked is meg kell tanulnod, hogy a ,,nem” is egy teljes értékű mondat.

Nem baj, ha saját magadat helyezed előtérbe.

Megfigyelő típus
Egy empata sosem szószátyár típus, inkább megfigyelő. Így te is inkább a környezetedben lévő összes információt gyűjtöd be, megfigyelsz és csak utána formálsz véleményt. Pont ezért nem hat rád akár egy nagyobb csoport egybehangzó véleménye.

Egy empata mindig az élményt keresi, nem a materiális javakat
Az élményt többre értékeled, mint az anyagi dolgokat? Egy empatikus személynek nem fog semmit jelenteni egy új mobiltelefon. Amire szüksége van, az az együtt töltött idő és élmények gyűjtése a szeretteivel.

Magadra ismertél? Légy büszke magadra! Tőled és a többi empatától lesz emberibb a világ. Soha ne gyengeségként éld meg az érzékenységed, hanem különleges képességként. Hiszen különleges vagy!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.