Tanuld meg elengedni a haragot

Az emlékek egy életen át tarthatnak, a jók is és a rosszak is. Néha visszaemlékezünk a pozitív élményekre, és ezek örömmel töltenek el minket, máskor a rossz emlékek törnek fel, és olyan negatív érzéseket keltenek, mint a harag, a fájdalom és a neheztelés. Ezek az érzések sok esetben bennünk maradnak, és belülről mérgeznek minket.

Éppen emiatt a belső mérgezés miatt lehet hasznos megtanulni, hogyan engedjük el a haragot. A sértettség és a megvetés érzelmei mélyre hathatnak, masszívan megtelepedhetnek a lelkünkben, de nem lehetetlen elengedni őket. Egy kis erőfeszítéssel és együttérzéssel meg lehet tanulni, hogyan lépjünk tovább, és megtapasztalhatjuk, mennyivel könnyebb a lélek, ha nem cipeli a harag és a sértettség mázsás terhét.

Miért tartunk haragot?

Talán mert a harag emberi dolog. Vannak tetszéseink és nemtetszéseink, véleményünk arról, hogy mi a tisztességes vagy a nem fair, és vannak olyan témák vagy területek, amikre ilyen-olyan okok miatt érzékenyek vagyunk. Természetes reakció, hogy ha valaki olyasmit tesz, ami sértő számunkra, esetleg valaki kárt akart okozni nekünk, emlékszünk az esetre és az érintett személyre, de az emlék negatív lesz. És az is természetes, hogy ezekért haragot érzünk, nem bocsátunk meg.

Haragot tartunk, mert megsérültünk. Ha valaki fájdalmat okoz nekünk, akár szándékosan akár nem, az hosszabb ideig befolyásolhatja az életünket. 

A haragtartás negatív egészségügyi hatásai

A harag nem kellemes. Gyakran jár együtt fizikai tünetekkel. Érezhetünk szorítást a mellkasunkban, vagy ingerlékenyebbé válhatunk. Ezenkívül előfordulhat, hogy a múlton töprengve egyre több és több negatív gondolat tör felszínre, amik szintén a hangulatunkat rontják.

A harag tartása egyértelműen negatív hatással lehet fizikai és mentális egészségünkre, de további egészségügyi következményekkel is járhat, mint például a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás kockázata.

A harag a lélekre is hatással van. A kutatások azt mutatják, hogy a hosszan tartó harag nem csak kimerítő lehet, de bizonyos mentális egészségi állapotok kialakulásához is vezethet, mint például a szorongás, depresszió, étkezési zavarok és negatív gondolati minták.

Jó lenne megtanulni elengedni a haragot? Ez a négy dolog segíthet:

1. Keressük meg a harag gyökerét

A harag elengedésének első lépése annak elismerése, hogy létezik.

Nem baj, ha idegesek vagyunk egy múltbeli esemény miatt. A továbblépéshez azonban hasznos, ha fel tudjuk dolgozni az érzelmeinket. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mi zaklatott fel és miért? Miért van még mindig hatása ránk? Hogyan lehet ezt megszűntetni?

Gondoljuk át a válaszokat, hogy jobban megértsük, miért volt olyan nagy hatása a múltbeli eseménynek. 

2. Adjunk magunknak időt a gondolkodásra

Miután azonosítottuk az érzéseinket, hasznos lehet, ha továbbgondoljuk azokat. Ennek egyik módja a napló vezetése. Itt írhatunk a gondolatainkról, tapasztalatainkról, a leendő kihívásokról. Leírva mindent tisztábban látunk, így könnyebben fel tudjuk dolgozni a sérelmeinket.

A naplóírást be tudjuk építeni a reggeli vagy esti rutinba, hogy mindennapi szokássá váljon. Minél többet írunk, annál több lépést tudunk megtenni a saját érzelmeink megértése felé.

3. Gyakoroljunk empátiát

A harag leküzdésének másik módja az, hogy megpróbáljuk a dolgokat a másik személy szemszögéből látni.

Kérdezzük meg magunktól: Milyen okai vannak annak, hogy ez a személy úgy viselkedett, ahogy? Mi volt a szándék?

Az empátia folyamat és gyakorlat. Ha kicsit is bele tudjuk képzelni magunk a másik helyzetébe, könnyebben megértjük a másik mozgatórugóit, ezáltal könnyebben el tudjuk engedni a haragot.

4. Fontoljuk meg a megbocsátást

A megbocsátás nem megengedés vagy elfogadás.

Nem azt jelenti, hogy rendben volt, ha valaki rosszul bánt velünk, és azt sem, hogy mindenképpen vissza kell őt fogadnunk az életünkbe. A megbocsátás csupán azt jelenti, hogy önként elengedjük a neheztelés érzését, így az többé nem uralkodik felettünk.

Nem minden mentális egészségügyi szakember támogatja azt az elképzelést, hogy meg kell bocsátanunk a gyógyuláshoz. Ez azonban egy általánosan ajánlott lépés a neheztelés elengedésének folyamatában.

A kutatások azt mutatják, hogy a megbocsátás pozitív egészségügyi előnyökkel jár, többek között csökken a stressz mértéke, jobb lesz a hangulat, javul az általános közérzet.

Természetesen megbocsátani nem KELL. Tegyük azt, amit jónak érzünk. Nem kell megbocsátani senkinek, ha még nem tartunk ott érzelmileg. De megtehetjük, ha felkészültünk. A lényeg az, hogy az esemény vagy személy többé ne tudja irányítani az érzelmeinket.

Időbe telhet, amíg túltesszük magunk a haragon, különösen, ha ezek az érzések már egy ideje bennünk élnek. Fontos, hogy próbáljuk meg feldolgozni azt, ami a lelkünket nyomja, miközben nem bántjuk önmagunk. Minden lépés, amit a harag elengedése felé teszünk, csak segít abban, hogy végül ismét jól érezzük magunk.

nyitókép: Image by rawpixel.com on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.