A megszállottan szerelmes nő – A Bovaryné-szindróma

Emma Bovary története mai szemmel nézve hétköznapi. Mert egy unatkozó háziasszonyról szól, aki nem boldog hites urával, és hogy elmeneküljön a kiábrándító valóság elől, romantikus könyveket olvas. A műveket falva egyre erősebb késztetést érez arra, hogy a valóságban is megélje a mindent elsöprő szerelmet, szenvedélyt.

Találkozik is egy diákkal és egy Casanovával, akikkel kiélheti vágyait, de persze nekik nem kell sokáig. Férje is rájön mit tesz a lányát is elhanyagoló asszony, aki, mikor minden hullám összecsap feje felett, öngyilkos lesz

Gustave Flaubert művéért a megjelenés évében 1857-ben perbe fogták erkölcsgyalázásért, (végül felmentették). De elindított egy lavinát, felkeltette a figyelmet a jelenségre, amit 1892-ben elsőnek Jules de Gautier filozófus nevezett el Bovaryné-szindrómának, ami annyit tesz:

A megszállottan szerelmet kereső nő krónikus elégedetlenségben szenved. 

A végkifejletet leszámítva a modern Bovarynék köztünk járnak. Csak most már nemcsak könyvek, hanem filmek, sorozatok is formálják – már tini kortól – a lányok/fiúk vágyait. Ez általában egy gyermekkori traumával is párosul. Kutatások szerint a jelenség főleg azoknál fordul elő, akiket gyermekként elhagyott egy szülő, vagy elhanyagolták testi-lelki igényeit.

Tünetei

Romantikus megszállottság

Vagyis a nő azt reméli az új szerető megmenti őt sivár életéből, és általa minden jobb lesz. Ha egy kapcsolata véget ér, azonnal ugrik egy másikba, vagy eleve úgy lép ki egy kapcsolatból, hogy már van másik partner. 

Plátói szerelem 

Ha nincs senki látó közelben, akkor a fantáziájában él és ég valakiért. Akkor is, ha van kapcsolata, egy idealizált, tökéletes szerelem képét üldözi. Azért boldogtalan, mert nem tudja, hogyan érezze magát jól társ nélkül. Hajlamos bonyolult kapcsolatokban kerülni gyenge, sebzett emberekkel, mert romantikusnak és szenvedélyesnek tűnnek az ilyen emberek. 

Folyamatos elégedetlenség

Amikor a nő vágya idealizált tárgyával kapcsolatba kezd, hamar rájön, hogy ő is ember. Nem olyan, mint ahogy azt elképzelte, ami elégedetlenséget szül benne. Mivel már nem olyan, mint várta, már nem is érdekes a partner. 

Végül minden álom megtalálja formáját: minden szomjúság számára van hullám, minden szív számára szerelem.

Az imádott másolása

Mivel már-már megszállottan rajong vágya tárgyáért, betegesen fél attól, hogy szeretője elhagyja őt. Azért, hogy mindenben megfeleljen a csodált férfinak, elkezdi másolni annak viselkedését, hobbijait. Sőt, a gondolkodásmódot is magáévá teszi. Ha mindezek ellenére elhagyja őt, azt nem tudja feldolgozni, az élete végének tekinti. 

100 évvel ezelőttiig ez a jelenség csak a nőket érintette. Ám a 21. században már néhány férfit is diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. Az érzelmileg elhanyagolt gyermekekből bizonytalanul kötődő felnőtt válik. Nekik feltétlenül szükséges egy partner, mert anélkül nem érzik biztonságban magukat, viszont folyamatosan attól félnek, hogy elhagyják őket, mint ahogyan az elsődleges szülő is tette gyermekkorukban. 

Néhány esetben a Bovaryné- szindróma más betegséggel is párosul. A borderline- szindrómában szenvedőknél többször fordul elő, mint másoknál. Életbevágó, hogy speciális segítséget kapjanak. Mert sajnos, a megszállottság komoly problémát okozhat. Szélsőséges esetben, ahogyan a könyvben is, öngyilkosságba torkolhat. 

kiemelt kép forrása: Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.