Olvasói levél: válás ötven felett, Megéri?

Vajon mi játszódik le annak az asszonynak a lelkében, aki úgy dönt, 52 évesen meglépi azt, amit eddig nem mert?

Erzsébet most, túl az ötvenen meghozta élete egyik legmeghatározóbb döntését, és elválik férjétől. Túl merész lépés? Épp jókor teszi, vagy már késő, és ebben a korban jobb lenne ,,nyugton maradni”?

Íme olvasónk levele, aki meghozta élete egyik legfontosabb döntését!

Kérlek mondjátok, hogy nem hülyültem meg! Itt állok, betöltve az 52. életévemet, és úgy döntöttem, végre elválok attól az embertől, akivel immár 30 éve közös az ágy, az asztal, de a gondok sohasem. Három gyermekünk van, mindhárom felnőtt, megtalálta az élete értelmét, haladnak is szépen. Én azonban úgy érzem, most, hogy a gyerekek is kirepültek, megfosztva engem az utolsó kifogásoktól, mennék.

Mindig volt munkám, a gyerekeket bölcsődébe adtuk és mentem dolgozni. Ugyanúgy kevertem a maltert az építkezésünkkor, mint a férjem és a többiek, közben neveltem a kicsiket, dolgoztam, háztartást vezettem, bevásároltam, főztem, mostam és elfogytam. Segítségem sosem volt. A házimunka női feladat, a malter keverése férfi, de ennyit egy asszony is meg tud csinálni, mondta mindig a férjem, Zsolt.

Nem, nem most ment el az eszem, már kiléptem volna 20 évvel ezelőtt is, de bennem volt az az érzés, hogy a gyerekeinknek állandósság kell. Most azonban megvan nekik a saját világuk. Nem kell nekem semmi. Sem a ház, sem egyéb járandóság, csak élni szeretnék. Eljárni jógázni, beülni a barátnőimmel egy kávéra úgy, hogy nem kell arra gondolnom, hogy megint megyek vissza a közös otthonunkba, ahol már olyan régen nincs sem beszélgetés, sem ölelés, sem semmi, ami széppé tehetné a mindennapjainkat.

Felvetettem már párterápiát, közös utazásokat, közös élmények megszerzését, de a férjem olyan, mint egy darab fa. Semmivel nem lehet lázba hozni, kivéve a barátaival, a Fradival és a kocsijával. Ezeknek pedig egyike sem én vagyok.

Életre vágyom. Olyanra, ami az enyém, amit megtölthetek nevetéssel, jókedvvel, a barátnőimmel és talán egyszer majd egy szerelemmel is. Remélem még nem csúsztam le róla.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.