6 nem szokványos kapcsolat, amit a legtöbb ember rossz szemmel néz, de valójában működik

Arra, hogy egy kapcsolat mitől lesz jó vagy működőképes, nincsen konkrét szabálykönyv. Vannak általánosságok, amelyek a nagy többségnél beválhatnak, de ezek sem húzhatók rá mindenkire. Mi például a párommal külön kasszán élünk – és ez sok embernél homlokráncolást idéz elő. De nálunk ez hoz békét, ez vált be, tehát így csináljuk.

Minden kapcsolat más és más, és ami az egyik párnál működik, az nem biztos, hogy a másiknál ​​is működik. Vannak a hagyományostól eltérő kapcsolati formák, amik furcsának tűnhetnek, de attól még működőképesek. És ez teljesen rendben van!

Együtt, mégis külön

Ez az a kapcsolati forma, amire a nagymamáink biztosan értetlenül néztek volna – együtt vannak, mégis külön élnek? Milyen kapcsolat az ilyen?

Egyes párok, még azok is, akik házasok, úgy döntenek, hogy külön élnek. Ők azok, akik nagyra értékelik személyes terüket és függetlenségüket. Másoknak olyan karrierjük van, amihez különböző helyeken kell élni. Néha viszont csak az együttélésből fakadó kicsinyes vitákat akarják a párok elkerülni. És ha ez így kényelmes nekik, miért ne tennék?

A kulcs a kommunikáció és a bizalom.

Lehet, hogy nem mindenki furcsállkodva néz, de egyesek számára ez a nem szokványos elrendezés valóban megerősítheti a kapcsolatot. Lehetővé teszi számukra, hogy megőrizzék egyéniségüket, miközben továbbra is elkötelezettek egymás iránt.

Image by valuavitaly on Freepik


Nyitott párkapcsolat

Egyes párok a nyitott kapcsolat mellett döntenek, ami azt jelenti, hogy megengedik egymásnak, hogy mással is együtt legyenek. Abnormálisnak érzed? Lehet, de néhány ember számára ez működik.

Ez a fajta elrendezés nagy bizalmat, őszinteséget és nyílt kommunikációt igényel. Nem megcsalásról vagy árulásról van szó, hanem egymás szükségleteinek és vágyainak megértéséről és elfogadásáról.

Magától értetődik, hogy ez a választás nem mindenkinek való. De aki ezt az utat választja, és odafigyel a kapcsolattal járó szabályokra, annak működhet.

Gyerekmentes kapcsolat

Ha valaki párkapcsolatban él, egy idő után mindenki várja a gyermekáldást, mert ez az általánosan megszokott és elfogadott. Egyes párok azonban úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket. Bár a társadalom arra kondicionált bennünket, hogy elhiggyük, a „teljes” családban a gyerekek is benne vannak, bármilyen meglepő, nem mindenki látja így.

Egyes párok tökéletesen meg vannak elégedve azzal, hogy csak ketten vannak a párjukkal, és inkább így is maradnak. Az indokok mindenkinél eltérőek lehetnek – egyesek élvezik a szabadságot, mások úgy gondolják, erre a világra felelőtlenség gyermeket vállalni, és vannak, akik egyszerűen nem vágynak arra, hogy szülők legyenek.

Érdekes tény lehet, de egyre több fiatal gondolja úgy, hogy nem szeretne gyermeket, a gyermektelen párok száma egyre nő.

Külön bankszámla

Ó, igen, ez az a helyzet, amiben én is hiszek, ami nekünk is tökéletesen bevált a párommal. Sok kapcsolatban, különösen a házasságokban, gyakori a pénzügyek egyesítése és a közös bankszámlák. De mi nem akartuk ezt, mert mindketten nagyra értékeljük az anyagi függetlenségünket. A számlákat zömmel egyenlő arányban osztjuk el, közösen járulunk hozzá a közös kiadásokhoz, és felváltva vásárolunk be, de a többi pénzünk a miénk.

Lehet, hogy nem ez nem a dolgok hagyományos módja, de számunkra tökéletesen bevált. 

Image by prostooleh on Freepik


Ismerkedés korosztályon kívül

Bár a szabályok némileg lazultak, és már nem ítélkeznek olyan gyakran az ember felett, az általánosan elfogadott kapcsolati formában a férfi az idősebb, de nem olyan sokkal. A nagyon nagy korkülönbségre vagy a nő javára billenő korkülönbségre még mindig sokan húzzák a szájukat. Pedig a szerelem nem szokta az évek számát figyelembe venni.

A több mint egy évtizednyi korkülönbség olykor már furcsa pillantásokat és kéretlen megjegyzéseket szül.

Pedig legtöbbször a korkülönbség a párok számára nem probléma, főleg, ha ugyanazok az értékek, közösek az érdekek, és ami a legfontosabb, tiszteli és szereti a pár egymást.

Persze, vannak kihívások, de igazából minden kapcsolatnak megvannak a maga kihívásai. Az számít, hogyan navigál a két ember együtt.

Poliamoria

Egy másik, nem szokványos választás, ami manapság egyre nagyobb számban előfordul: a poliamoria. Ebben az esetben a párok elsődlegesnek tartják egymást, de valami többre vágynak, így más szexuális és szerelmi partnereket is belevesznek a kapcsolatba, mindezt a házastársuk tudtával. Mindketten, nem csak az egyik fél.

A poliamor kapcsolatok bonyolultak lehetnek, és hasonlóan sok őszinteséget, kommunikációt és érzelmi érettséget igényelnek mint a nyitott kapcsolatok. Minden érintett féltől. Ebben a kapcsolati formában a felek felismerik, hogy valaki képes egyszerre több embert szeretni és kapcsolatban lenni.

Bár nem feltétlenül ez a követendő példa, néhány ember számára azonban működik. És amíg minden érintett boldog, tisztelettudó és egyetértő, kik vagyunk mi, hogy megítéljük, kinek mi a jó?

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.