Mit tegyél, ha partnered nyitott kapcsolatot szeretne?

Számos különböző típusú kapcsolat létezik, de ha te olyanban élsz, ami elkötelezettségen alapul és monogám, akkor egyértelműen gyomorszájon fog vágni, ha a partnered azzal áll eléd, hogy nyitott kapcsolatot szeretne.

Ha az első sokk után még nem küldted el, talán az a legjobb, ha először is átgondolod, mi is az a nyitott kapcsolat. Így talán könnyebb a kérést megérteni.

A szexterapeuták definíciója szerint a nyitott kapcsolat az, amiben a partnerek szabadon folytathatnak szexuális, érzelmi és/vagy romantikus aktusokat más, a kapcsolaton kívüli emberekkel. (Érdekesség, hogy bár a nem monogámia társadalmi felfogása továbbra is széles körben megbélyegzett, egyes tanulmányok szerint a nyitott kapcsolatokban élő emberek ugyanolyan elégedettek és boldogok, mint a monogám kapcsolatokban élők.)

Ha ezt átgondoltad, kérdezd meg a partnered okait

Ha partnered nyitott kapcsolatot szeretne, világosan el kell magyaráznia, hogy miért. Talán úgy érzi, hogy szükségletei nincsenek kielégítve, és ki akar lépni a kapcsolaton kívülre, hogy beteljesítse a vágyait. Vagy egyszerűen csak bezártnak érzi magát. Lehet, hogy a kapcsolaton belüli szex számára unalmas; és többet szeretne, nemcsak a változatosság miatt, az is lehet, hogy csak egy valamit szeretne, amit te nem vagy hajlandó megadni.

A nyílt kapcsolat nem megcsalás

A nyílt kapcsolat abban különbözik a megcsalástól, hogy nincs titkolózás, becstelenség. Definíció szerint a nyitott kapcsolathoz mindkét fél konszenzusos beleegyezése szükséges, így becsületesebb, mint félrelépni a vágyak kielégítéséért. Ettől persze még egyáltalán nem könnyű elfogadni.

Mi van, ha a kapcsolat csak részedről lesz monogám?

Ha téged nem érdekel, hogy másokkal együtt legyél, de a párod szeretne, kérdezd meg magadtól, képes vagy-e ezt elviselni. Vannak, akik képesek erre, és vannak, akik nem. Az őszinteség nagyon fontos, önmagaddal szemben is: ha hajlamos vagy a féltékenységre, akkor nem a legjobb választás az, ha meg kell osztanod a párod másokkal.

Mérd fel, van-e számodra előnye a nyitott kapcsolatnak

A nyitott kapcsolatok lehetővé teszik az emberek számára, hogy megnyíljanak az új tapasztalatok előtt, és kielégítsenek minden olyan vágyat, amit esetleg szeretnének felfedezni anélkül, hogy feláldoznák az elsődleges kapcsolatuk kötelékét. Az újdonság varázsa, a plusz emberi kapcsolatok, a különféle fantáziák kipróbálásának esélye mind lehetségesek nyitott kapcsolatokban. Pozitív alternatívát jelenthetnek azoknak a pároknak, akik szeretnék felfedezni szexualitásukat, ahol van érzelmi kapcsolat, de hiányzik a szexuális kompatibilitás, vagy ahol a partnert izgatja, ha láthatja a párját másokkal.

És a hátrányok…

Ha a partnerek úgy lépnek be egy nyitott kapcsolatba, hogy nem érzik igazán jól magukat a megállapodásban, akkor nagy valószínűséggel a végén elégedetlenek lesznek a kapcsolattal. Hasonlóképpen, ha a partnerek nem teljesen őszinték önmagukkal vagy egymással, és nem kommunikálják megfelelően az elvárásokat és a határokat, a megállapodás gyorsan megromolhat. 

Ha hajlasz a nyitott kapcsolatra, gondold át milyen a jelenlegi kapcsolatod állapota

Ha nyitott kapcsolatot fontolgatsz, nagyon fontos, hogy a kapcsolatod ebben a pillanatban erős legyen.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a kapcsolat nyitottá tétele segíthet egy gyengülő, romló párkapcsolaton, ám ez nem igaz. Egy gyenge kapcsolat attól, hogy nyitottá válik, biztosan összeomlik. Ha csak azért vállalnád be a nyitott kapcsolatot, hogy megmentsd magatok a szakítástól, felejtsd el. Ez nem fog segíteni.

Ha mégis rábólintasz, állíts fel szabályokat és határokat

Mint minden kapcsolatban, itt is az őszinteség és a nyílt kommunikáció szükséges a sikerhez. Először gondold át személyes elvárásaid és szükségleteid magadban, aztán beszélj róluk a pároddal, hogy határokat szabj az igényeid védelmében. Ilyen lehet például, hogy mennyit akarsz tudni a másodlagos kapcsolatokról. Annyi lehetséges kimenetele van egy nyitott/zárt kapcsolatnak, mint ahány szabály és megállapodás van körülöttük.

Dönts!

Végül mindenképpen döntened kell, akarsz-e a párod kérésének eleget tenni és nyitott kapcsolatban élni, vagy nem. És bár lehet, hogy nagyon szereted a párodat, és teljes szívedből törődsz vele, saját szükségleteidre is gondolnod kell, amikor meghozod a döntést.

Ha nem akarsz, nem kell belemenned semmibe! Mindenki maga dönti el, milyen a kapcsolata. Ha a monogámia követelmény számodra, akkor el kell köszönnöd a párodtól, és találnod kell valakit, aki szintén ezt szeretné. Ahogy a párodnak is meg kell majd találnia azt, aki képes vele egy nyitott kapcsolatra.

Intimacy photo created by cookie_studio – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.