Nyitott kapcsolatot tervezel? Ezek nélkül a szabályok nélkül nem fog működni

Bár sokan mereven elutasítják, egyre többen találják kielégítőnek a nyitott kapcsolatot – amelyben a pár tagjai beleegyeznek abba, hogy romantikus vagy szexuális kapcsolatokat ápoljanak másokkal.

Ám ahogy egy párkapcsolatnak, a nyitott kapcsolatnak is vannak szabályai, amiket nem árt ismerni és betartani, ha valaki ebben a típusú kapcsolatban gondolkodik.

Mi az ok?

Először is nagyon fontos átgondolni, miért is keres valaki nyitott kapcsolatot. Időt kell szánni arra, hogy az erre az útra lépő őszinte legyen magával a vágyait és szükségleteit illetően. Szeretné felfedezni a szexualitását? Más típusú kapcsolatra vágyik? Szűknek érzi a monogám kapcsolat kereteit? Vagy valaki – esetleg a partner – erőlteti?

Egy nyitott kapcsolat csak akkor működhet, ha mindkét fél meg akarja tenni, nem pedig csak azt hiszi, hogy meg kell tennie.

Ha a motiváció tiszta, van még néhány szabály, amire oda kell figyelni:

Image by ArthurHidden on Freepik


Határok felállítása

Nem elég, ha azt mondjuk: „Legyünk nyitott kapcsolatban.” A sikeres nyitott kapcsolathoz világos, kommunikált határok szükségesek, amik aztán természetesen menet közben módosíthatók. Az is feltétlenül szükséges, hogy folyamatos kommunikáció legyen a párkapcsolaton belül. Lehet, hogy kezdetben jó ötletnek tűnik a nyitott kapcsolat, de néhány alkalom után már nem annyira. Ezt és minden más érzést is folyamatosan meg kell beszélni a kapcsolatban lévőknek.

Fő a türelem

A nyitott kapcsolat kezdetben idegen lehet. Időbe telhet, amíg megfelelővé válik. Csak azért, mert egy nyitott kapcsolat egyféleképpen néz ki a tévében vagy a közösségi médiában, nem szabad elfeledni, hogy minden kapcsolat egyedi és különböző. Folyamatos tanulási folyamat, ami rengeteg türelmet, beszélgetést igényel.

Nagyon fontos a biztonságos szex

A biztonságos szex különösen fontos része a nyitott kapcsolatoknak. A párnak egymásra is figyelnie kell, nem csak önmagukra. A védekezés kulcsfontosságú.

Amit el kell kerülni:

Image by cookie_studio on Freepik


Nem szabad túl gyorsan beleugrani

Gondolkodás és megfontolás nélkül beleugrani egy nyitott kapcsolatba nagy felelőtlenség, és hamar a párkapcsolat végét jelentheti. Érdemes kis lépésekben haladni, s közben figyelni a reakciókat – önmagunkét és a partnerét egyaránt. Lehet, hogy több emberrel szeretnénk randevúzni, lehet, hogy szexuálisan szeretnénk több mindent felfedezni, de ha érzelmileg nem állunk készen, nem biztos, hogy menni fog. Ezért fontos a kis lépések megtétele.

Nem szabad elfeledni – a nyitott kapcsolat nem jelenti feltétlenül azt, hogy a párkapcsolattal nincs minden rendben

Nyitott kapcsolatba az megy bele, aki nem kapja meg otthon, amire vágyik – tartja a közvélemény. Vajon aki belemegy egy nyitott kapcsolatba, annak a párja nem elég?

Aki nyitott kapcsolatra vágyik nem új partnert keres – csupán bensőséges találkozásokat másokkal, akik valami mást adhatnak az életéhez. Elfogadhatja partnerét és a párkapcsolatát olyannak, amilyen, de szeretne többet tapasztalni. Ezt fontos észben tartani, ha a nyitott kapcsolat lehetősége szóba kerül.

Nem elég hinni, hogy jól ismerjük a partnerünket

Tényleg nem lehet eléggé hangsúlyozni: kommunikálni muszáj.

Lehet, hogy azt hisszük, nagyon jól ismerjük a partnerünket, de a nyitott kapcsolat új terület. Nem lehetünk biztosak abban, hogy hogyan fogunk érezni, mik a határaink. Beszéljük meg ezeket a dolgokat előre, hogy elkerüljük a bántó érzéseket és vitákat. 

A féltékenység egy nyitott kapcsolatba nem fér bele

Bármennyire is szeretne valaki nyitott kapcsolatban lenni, a féltékenység még mindig felbukkanhat. Normális reakció, hiszen nehéz elfogadni, hogy aki érdekel valaki mással van. Azonban aki féltékenynek érzi magát, annak érdemes átgondolnia a saját határait, mert valószínűleg egyáltalán nem való neki a nyitott kapcsolat.

Sokan a nyitott kapcsolatot a párkapcsolatuk megmentésére találják ki, de mivel nem foglalkoznak a probléma gyökerével, ez a terv eleve kudarcra van ítélve. Megfelelő kommunikáció nélkül sem működhetnek, ha elmarad, az is biztosan kudarc.   

Minden kapcsolat egyedi a körülményei és a benne résztvevő emberek alapján. Van, akinek a monogámia a tökéletes megoldás, és egy nyitott kapcsolatot elképzelhetetlennek tart. Másnak kell a kiskapu. Sosem ítélhetünk kívülről, hiszen a párkapcsolat milyensége csak arra a két emberre tartozik, akik benne élnek.

nyitókép: Image by cookie_studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.