Plus size – elfogadás, vagy egy modern kori függőség támogatása?

Manapság a női közönséget megszólító márkák egyre inkább igyekeznek megtalálni az utat az átlagos nőkhöz. A reklámok topmodelek helyett hétköznapi szereplőket jelenítenek meg, sok esetben pedig kimondottan telt, vagy épp plus size lányokat kérnek fel egy-egy kampányhoz.

Maga a plus size-kultusz is virágzik. Bár az ilyen típusú nőknek sosem kellett (volna) szégyenkezniük, hiszen divat, reklámkapmányok ide vagy oda, mindig is akadtak és akadnak olyan férfiak, akiket a kimondottan telt idomok vonzottak és vonzanak. Az utóbbi években azonban a plus size lányok már bátran álmodhatnak model-karrierről is, büszkén vállalhatják a testüket, és nem kell titkot csinálniuk belőle, ha szeretnek jókat enni.

A molett nőket ennek ellenére sok támadás éri – a body shaming szinte senkit nem kímél, ha valaki eltér az átlagtól, legyen szó egy feltűnően vékony lányról, vagy épp egy kirívóan plus size alkatról. A téma kapcsán azonban sokan az egészségügyi kockázatokról beszélnek, akkor is, ha valaki túl keveset eszik az alakja érdekében, és akkor is, ha épp átlagon felüli plusz kilókkal éli az életét.

Image by Freepik


Ilyenkor óhatatlan, hogy elő ne kerüljön a testképzavar fogalma, a plus size nők kapcsán pedig az ételfüggőség. Vannak, akik utóbbit az alkoholizmussal és a drogfüggőséggel vonják egy kalap alá. Kétségtelen, hogy az extrémen plus size testalkat egészségügyi kockázatokkal jár. Mégsem tudunk igazán mit kezdeni azzal, ha valaki a külsejében ilyen szempontból eltér tőlünk. A többség egyszerűen igyekszik nem foglalkozik ezzel, és az udvariasságot szem előtt tartani. Ebben van is valami. Elvégre, mi alapján ítélkeznénk vadidegen emberek felett?

Plus size kívánságok

Nemrégiben egy plus size influencer, Jaelynn Chaney, egy Tiktok videóban osztotta meg a követőivel, milyen változtatásokat tartana hasznosnak annak érdekében, hogy a teltebb emberek is komfortosabban érezhessék magukat. Szerinte a szállodáknak ki kellene szélesíteniük a folyosóikat, valamint a zuhanyzókat annak érdekében, hogy minden méretű ember kényelmesen tudja használni azokat.

Image by Freepik


Mindezek mellett számos ötlete van az utazás komfortosabbá tételéhez, a nagy méretű szállodai fürdőköpenyektől és speciális medencéktől kezdve a magasított toaletteken keresztül a kényelmesebb repülésig. Bár a felvetéseit nem találják megvalósíthatónak, sokan egyetértettek vele. Elvégre, az elfogadás, a másik döntéseinek és életmódjának tiszteletben tartása erre is ki kellene hogy terjedjen, attól függetlenül, hogy vonzónak találjuk-e, amit látunk, vagy sem. Ami egyébként is egy abszolút szubjektív dolog.

Mások azt kifogásolták, hogy ezzel túlságosan elkényelmesítik azokat az embereket, akik átlagon felülien nagy méretekkel rendelkeznek. Akik ellenzik az ilyen törekvéseket, általában azzal érvelnek, hogy a plus size alkatú embereknek kellene alkalmazkodniuk, mivel ez nem csak a nagy tömeg, hanem az ő személyes érdekük is lenne, hiszen az elhízás rengeteg betegség kiváltó oka lehet. Mások egyszerűen lustának tartják ezeket az embereket, akiknek kényelmesebb a személyükre szabott körülmények mellett kampányolni, mintsem, hogy változtassanak az életmódjukon.

Te mit gondolsz?

Valóban akkor valósul meg a gyakorlatban is minden ember elfogadása, hogyha minden testalkatú emberre gondolva alakítjuk ki ezeket a szolgáltatásokat? Vagy épp ellenkezőleg; ezzel csak táptalajt adunk egy modern kori függőségnek?

Vura Hajni

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.