A görög szerelem fajtái – a te kapcsolatodban mindegyik jelen van?

A görög mitológia a szeretet számos fajtáját különbözteti meg. Egyes források szerint 7, mások szerint 9 formáját tartották számon az ókorban.

Párkapcsolatban gondolkozva, mi most öt típust vizsgáltunk meg, aminek jelen kell(ene) lennie két ember között.

Image By vecstock


Ludus

A játékos, tréfálkozó, pajkos szerelem. Társítható a kamaszkori, első kapcsolatokhoz, de ugyanakkor jelenthet egy fajta huncut, izgalommal teli vibrálást, amit mi jellemzően a kapcsolat elején, az első randik során élünk meg.

Eros

A testi szerelem. Ez se több, se kevesebb, mint a szexuális vonzalom, a hús szerelme. Miért sorolom ezt az előkelő második helyre? Az irodalom gyakran fogalmaz így; „szerelmük beteljesedett”, amikor az első szeretkezés megtörténik a szereplők között. Ez alapján gondolhatnánk, hogy ez az egyik legfontosabb a szeretet típusai között.

Valóban hajlamosak vagyunk az ágyban elkezdeni az ismerkedést, legalábbis igen ritkán várjuk meg, míg a kapcsolat más területen kiteljesedne.

Philia

Elsősorban baráti, lojalitáson alapuló szeretetre használt ezt a kifejezés. Ugyanakkor egy párkapcsolatnál is jogos alapelvárás, hogy a kedvesünk a bajtársunk, támaszunk, cinkostársunk legyen. Az az ember, aki újra előhozza belőlünk az önfeledt gyereket, akivel kicsit „őrültek” merünk lenni egymás mellett. Rengetegen áhítozunk az után, hogy a szerelmünk a legjobb barátunk is legyen egyben – az más kérdés, hogy a való életben is elég kitartóak vagyunk-e hozzá, hogy megtaláljuk az ehhez megfelelő embert.

Pragma

Ennek a szeretetnek ki kell állnia az idő próbáját. Mert ez a szeretet önzetlen, empatikus és belátó. A görögök szerint hosszú távú kapcsolatokban alakul ki ez a fajta összetartozás.

+1 Philautia

Bár ő a mai plusz egy főnk, talán ez a legfontosabb az összes típus közül. Az önszeretet megjelenítője, ami nem egyenlő a nárcizmussal. Az egészséges önelfogadást jelképezi.

Image By freepik


Bár egy harmonikus kapcsolat kialakulásához több kell, mint a fenn felsoroltak, mégis tanulhatunk valamit az ókoriaktól.

Egy biztos; ha Philautia le van szedálva, Eros és Philia egyből megérzi, hogy ez a buli meghalt és inkább mindkettő visszavonul a parkettről.

Bár önmagában Eros vajmi kevés, hogy életben tartson egy kapcsolatot, ha a szenvedélyes testi szerelem nyugovóra tér, a kapcsolat többi pillére is meginog. Sokan nem tartják olyan fontosnak a testiséget, amíg Philia szelleme körbelengi a közös otthon falait. Ez a fajta szerelem is működhet, ha mindkét fél hasonló libidójú, habitusú személyiség. Más esetben viszont szegény Philia hiába próbálja meg cipelni a kapcsolat falait – ez nem egy emberes munka. Ezért sem érdemes Ludust alábecsülni. Akármilyen régen is fogjátok egymás kezét, a mindennapi rohanásban legalább egy-egy összenevetés erejéig érdemes előcsalogatni őt, miközben az akciós zsömlére vadásztok a hétvégi Tescos tömegben.

De, mi a helyzet a plusz egy főnkkel?

Philautia nélkül nincs Eros, nincs Philia, Pragma pedig ezek után még meghívót sem fog kapni a partira. Persze, mindezek gyenge utánzatát akár életünk végéig is megjátszhatjuk – ahogy tesszük is sokan. Miközben önmagunk szeretete már infúzión tartva hever a párnák között, mi pedig frusztrációkkal telve éljük a mindennapjainkat, sok esetben ezt nem akarjuk vagy egyszerűen nem merjük meglátni.

Te mit gondolsz? Meg tudjuk találni az életben azt a kapcsolatot, ahol minden pillér a helyén van, vagy a rideg valóságban kénytelenek vagyunk ebben is kompromisszumokat kötni? Még akkor is, ha ez olykor az önszeretet, önelfogadás feladását jelenti?

Vura Hajni

nyitókép: Image By vecstock

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.