Minden, amit mondok vicc. Én magam is vicc vagyok – Karl Lagerfeld

Sosem árulta el melyik évben született, ellenben a magánéletéről nyíltan beszélt. Utolsó éveiben legfőbb társa a macskája volt, akit, ha törvény engedte volna, el is vett volna feleségül. Nem érdekelte ki mit gondol, tett és mondott mindent, úgy ahogy jónak látta, így nem csoda, hogy jó pár hírességet megsértett élete során. 

Karl Lagerfeld feltehetően 1933 és 1938 között egy szeptember 10. napon látta meg a napvilágot Németországban. 

Késői gyermeke volt tehetős szüleinek. Négy évesen komornyikot kért a születésnapjára, amit nem kapott meg, helyette amikor 14 éves korában kijelentette, hogy Párizsban akar élni, szabad utat engedtek neki. Vettek egy lakást az akkor már 10 éve folyton rajzoló fiúnak, hogy megvalósíthassa álmát.

Bár először karikatúrista akart lenni, hamar rájött, jobban érdekli a divat. Anyja divatlapjaiból vágta ki a neki tetsző darabokat. Mellette rengeteget olvasott, imádta Goethét. Művész akart lenni, erre pedig csak Párizs lehetett alkalmas helyszín. 

Karl eddigre 4 nyelven beszélt folyékonyan. A francia mellett olaszul, angolul, görögül és persze németül is tudott. Iskolában járt, majd 1955-ben kabátjával megnyerte a Nemzetközi Gyapjúszövetség versenyét. Ekkor ismerkedett meg a szintén induló Yves St. Laurent-nel, akivel barátok lettek. 

A verseny után Pierre Balmain asszisztense lett, majd a Jean Patuo-házhoz került. 1967-ben a Fendi vezető tervezőjeként vált ismertté. Kevésbé ismert tény, hogy ennek az üzletháznak haláláig, tehát 50 évig dolgozott. Ez idő tájt találkozott élete szerelmével, Jacques Balhmannal, akivel 27 évig tartó kapcsolatuk alatt sosem élt nemi életet. Románcuk inkább szellemi tartalommal volt teli, mint testiséggel, akkor is ha a férfi Párizs-szerte ismert volt szabatos szexuális életéről, ami azért is volt érdekes, mert míg a férfi nagy kanállal fajta az életet, Lagerfeld sosem ivott, drogozott, dohányzott, sőt, még kávét sem fogyasztott – csak diétás Colát – abból viszont napi 13 dobozzal, élete végéig.

A két férfi szöges ellentéte volt egymásnak, mégis összetartoztak. Pedig Balhmann horgára sokan akadtak, köztük St. Laurent is. Ez aztán Karl és Yves barátságába került. Jacques azonban Karllal maradt, míg AIDS-ben el nem hunyt.

Karl mély gyászba borult. Veszteségét az sem enyhítette, hogy a Fendi után 1983-ban Coco Chanel halála után egy dekáddal felkérték tervezőnek, és egy évvel később megalapította saját divatházát is. 

Persze a materiális sikerek nem pótolhatják egy szerető társ hiányát. Pedig a huhogók ellenére Karl újra felemelte a haldokló Chanel-házat, mi több, újra gondolta annak üzenetét is. Ő alkotta meg a ma már ikonikus egybefonodó CC logót, és a kis kosztümöt is modernizálta. Neki köszönhetően a Chanel újra vezető márka lett, s nimbusza haláláig töretlennek bizonyult. 

Lagerfeld saját márkája is egyre sikeresebb lett, de mindez inkább volt a szenvedélyes divatimádat oka, mint a kemény munka eredménye, mert erről Karl így vélekedett.:

 Semmit nem teszek kötelességből, azt sem tudom, mi az. Felszínes embernek tartom magam: divat, fotózás könyvek – minden, ami ezeken kívül esik, érdektelen számomra.

2000-re meghízott, majd meglátta és beleszeretett a Hedi Slimmane féle Dior férfi kollekcióba, amit kimondottan vékony testalkatú férfiakra terveztek. Lagerfeld 13 hónap alatt 40 kilogrammot fogyott, diétájáról könyvet adott ki, és stílust váltott. Azzá vált, akiként a legtöbben ismerjük; divatikonná, akit hófehérre púderezett csikó farkáról és napszemüveget viselő, ujjatlan kesztyűben és sötét öltönyben feszítő alakjáról még az is felismer, akit nem érdekel a divat. 

Ekkoriban már elkezdett hangot adni polgárpukkasztó véleményének is. Kritizálta Adele-t, Lana del Rey-t, Pippa Middletont és félreértése volt Meryl Streeppel is. Sőt, a későbbiekben az anorexiás modellek létjogosultsága mellett is kiállt, és a Meetoo mozgalomba is belekötött. 

Hogy mindezzel csak a figyelemfelkeltés volt e a célja, vagy komolyan beszélt, nem tudni biztosan. Ami tény az az, hogy a sajtó sokszor fél mondatokat ragadott ki mondandójából. S munkatársai, ügyfelei, barátai máig azt mondják róla, hogy rendkívül kedves, sokakat megajándékozó figura volt. Persze ő egy másik kor szülötte volt, aki folyton haladt a korral. Mi több Lagerfeld kínosan ügyelt arra, hogy csak előre tekintsen. 

A divat az előrehaladásról szól, nem pedig az emlékek gyártásáról.


Az évek során számtalan más hivatásban is maradandót alkotott. Sikeres fotós lett (nem egy kampányát maga fotózta, sőt a Vogue is felkérte párszor divatanyagok elkészítésére), saját fotóalbumai születtek, tervezett jelmezeket filmekhez, sőt maga is rendezett néhány kisfilmet. Legismertebb az az öt perces Chanel film, amiben Keira Knightley játszotta Cocot. 

Lagerfeld 2011-ig egyedül élt, közel 300.000 könyvvel felszerelt rezidenciája valamelyikén. Saját könyvesboltot is nyitott Párizsban a Rue de Lille alatt. 

Aztán egy barátja odaadta neki megőrzésre alig 2 hónapos macskáját. Két hét után nyilvánvalóvá vált, hogy Karl és a macska egymásba szerettek, így a Choupette névre hallgató állat a tervező társa lett. A macskának saját magángépe, két szobalánya és gondozója is volt, és van. És természetesen saját márkavonala is, hiszen hála Lagerfeldnek, elképesztő népszerűségnek örvend.

A tervező 2018 decemberében kórházba került, ott hunyt el hasnyálmirigyrákban. Hatalmas vagyona nagy részét macskája örökölte, a Chanel házat pedig 1987-tól neki dolgozó asszisztense vezeti jelenleg is. A Lagerfeld márkát még életben eladta a Tommy Hilfigernek. 

Önmagam karikatúrája vagyok. – mondta egyszer. De ő annál sokkal több volt. Azon kevés tervezők egyike, aki nem félt az újításoktól. A H&M üzletházzal közösen ő adott ki először megfizethető kollekciót, amitől óva intették, de a ruhák egy óra alatt elfogytak a világ összes H&M boltjából. Ez is azt bizonyítja, hogy nem szabad hallgatni senki másra, ha álmainkról van szó, csakis az ösztöneinkre. Mert a siker a komfortzónán túl található.

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET: