Aki kétszer is bugyi nélkül ment a királynőhöz – Vivienne Westwood

Neve összeforrt a non-konformista öltözködéssel, és persze a világ első igazi punk zenekarával. Akkor is, ha az életében akadtak bőven hullámvölgyek, ő hű maradt önmagához élete utolsó pillanatáig. Vivienne Westwood a divat kikerülhetetlen alakja volt, és mint ilyen, megosztotta a közvéleményt.

Na persze ez mindazok ismérve, akik valami formabontót igyekeznek létrehozni.

Vivienne Swire 1941. április 8-án született egy egyutcás angliai faluban. Hamar kitűnt kreatív gondolkodásmódjával. Tinédzserként költözött szüleivel Londonba, ahol szinte sokkolta az a kulturális és sokszínű világ, ami a második világháború után elárasztotta Angliát és a fővárost. Vivienne igyekezett mindent magába szívni, és egy művészeti főiskolára is jelentkezett, amit egy év után abbahagyott, mondván képtelenség lenne abból megélnie.

Átiratkozott tanári szakra, és megismerkedett a tehetséges táncossal, Derek Westwooddal, akihez rögtön férjhez is ment a maga által megtervezett és megalkotott esküvői ruhában. Megszülte első fiát is, de pár hónappal később elhagyta férjét. Tanári keresetéből és saját készítésű ékszereiből próbálta fenntartani magát és gyermekét.

Sokáig nem maradt egyedül. Öccse által ismerte meg Malcolm McLarent, akivel szerelmesek lettek egymásba. A nála 5 évvel fiatalabb fiútól sokat tanult kultúráról és divatról is. Együtt nyitották meg a londoni Kings Road 430 alatt vintage butikjukat, amelyben az ötvenes évekből származó ruhákat árultak.

Malcolm közben felfedezte és menedzselni kezdte a Sex Pistolst. Vivienne-nel közösen alkották meg a fiúk stílusát. Sőt. Valójában a banda tagjait is közösen választották ki – (Szakításuk után sosem tudtak abban megegyezni, melyiküknek volt nagyobb szerepe a punk őszenekar stílusalakításában.)


13 éves kapcsolatuk alatt született egy fiuk, de Vivienne saját bevallása szerint nem volt jó anya. Nem tudott egyensúlyt tartani. Minél ismertebbek lettek ruháik a zenekar által, annál több munkája lett, és elhanyagolta gyermekeit. Az is rontott a helyzeten, hogy Malcolmmal mérgező kapcsolatban élt, amelyben nem voltak ritkák a verekedések és a könnyek.

A végső elválásra 1981-ben került sor. Ekkor mutatkozott be első önálló kollekciójával, a kalózos öltözékekkel, amikkel aztán beírta magát a nagy divattervezők közé. A ruhái szofisztikáltabbak lettek, de üzenetet is közvetítettek.

Ő volt a legelső tervező aki a környezetvédelem nevében kardoskodott és politikai nézeteit is ruháira vitte. (Margaret Thatcher nagy kritizálója volt és egy alkalommal tankkal vonult az egyik miniszterelnök házához,)..

Bár Vivienne egy interjúban elmondta :
Számomra a Pistols feloszlásával megszűnt a punk, de a ruháimmal életem végéig üzenni akarok.” És így is lett. Környezetvédelmi aktivistaként szinte minden tüntetésen ott volt.

Visszahozta és beemelte a fűzőket az utcai viseletbe. A platform cipők is neki köszönhetően terjedtek el. Ez utóbbihoz egy emlékezetes esemény is társul: 1994-ben Naomi Campbell óriásit esett Westwood platform cipőjében, ami után a tervező kötelezővé tette a cipőiben való gyakorlást.

Ekkoriban már megkapta a legmagasabb királyi kitüntetést, a Brit Birodalom Érdemrendjét is, amit bugyi nélkül vett át. A szemfüles fotósok előtt megpördült szoknyájában… ez buktatta le. Bár azt hihetnénk a királynő ezek után hallani sem akart róla, de 2006-ban Vivienne megkapta a Dame lovagi rendet is. Amikor az újságírók megállították azt mondta : „Ne is kérdezzék, nem viselek szoknya alá alsóneműt sosem. Nadrághoz a férjem selyem boxerét húzom fel.

A nyilatkozatban harmadik férjére, Adnreas Kronthalerre utalt, aki a diákja volt, és 25 évvel fiatalabb nála. A kapcsolatnak sokan ellenzői voltak, de az tény, hogy a Westwood ház akkor kezdett a lejtmenetből kijönni, mikor Vivienne közösen kezdett tervezni a férfival. (igaz, a Carrie Bradshawnak tervezett esküvői ruhája is sokat lendített rajta, az ikonikus sorozatban megjelent ruhakölteményt aztán egy óra alatt elkapkodták a boltokból is) Akárhogy is, Adreas-val kapcsolata haláláig, azaz 30 évig tartott. Jelenleg a férfi vezeti a divatházat. Vivienne egyik fiából erotikus fotós, míg másik fiából egy erotikus fehérneműket forgalmazó divatház társtervezője lett. 

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.