Szezonális depresszió? Igen, létezik!

A szezonális affektív zavar (SAD), más néven szezonális depresszió, az a fajta depresszió, amely jellemzően a téli hónapokban fordul elő, különösen január és február környékén – de köthető az évszakok változásához is.

A szezonális depresszió – mint a legtöbb depressziós hangulat – ránk tud telepedni és akár a teljes reménytelenség érzését is behozhatja a mindennapjainkba. Szerencsére többféle kezelési lehetőség van a tünetek enyhítésére, a hangulat javítására.
Leggyakrabban valamilyen gyógyszert, a fényterápiát vagy pszichoterápiát javasolnak a szakemberek, ez a három lehetőség igazoltan nagy fokban csökkenti a szezonális depresszió tüneteit.

Melyek a szezonális depresszió főbb tünetei?

  • visszatérő szomorúság egy adott évszakban
  • energiaszint csökkenés
  • érdeklődés hiánya a korábban kedvelt dolgok iránt
  • túl sok alvás vagy túl sok evés
  • koncentrációs nehézség
  • a reménytelenség általános érzése
Image by Drazen Zigic on Freepik

Mikor kérjünk segítséget?

Amikor úgy érezzük, hogy már naponta tapasztaljuk ezeket a tüneteket, feltétlenül forduljunk szakemberhez!
Nem ajánlott elbagatellizálni a szezonális depressziót, mert ha elhatalmasodik, könnyen lehetetlenné teheti akár a napi feladataink elvégzését is.

A szezonális depresszió kezelési lehetőségei

Ahogy már említettük, elsősorban a fényterápia, a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés a főbb módszerek, de fontos, hogy egyéni, a saját egészségi állapotunkra szabott kezelési folyamatban részesüljünk. Ezért is elengedhetetlen, hogy hozzáértő orvost, szakembert keressünk fel, ha úgy érezzük, érintettek vagyunk ebben a fajta depresszióban.

Image by Freepik
A szezonális depresszió egyik legsikeresebb terápiája a fényterápia, ami fénylámpás kezelést jelent. Itt a fény szerepe az, hogy a napfényt utánozza, ezzel stabilizálva, javítva a hangulatot. A fény növelheti a szerotonin szintet is, amely a szervezet által termelt egyik fontos hormon – boldogsághormonnak is szokták nevezni. Vannak, akik a színeket is behozzák ebbe a kezelési formába, ezzel is növelve a hatékonyságot.

Jó eredménnyel működik a pszichoterápia, ahol pszichológussal, pszichiáterrel, mentálhigiénés szakemberrel beszélhetők meg az érzések, a depresszió miatt az életben jelentkező helyzetek, akadályok. Ez a folyamat segíthet a hangulat javításában, a reménytelenség érzésének oldásában. Fontos, hogy ez a terápia csak akkor működik, ha valaki hajlandó segítséget kérni, valamint őszintén mer és tud is beszélni arról, amit érez, ami foglalkoztatja.

A harmadik lehetőség a gyógyszeres kezelés. Sokan ezt eleve elvetik, míg vannak, akiknek kifejezetten használ az antidepresszánsok szedése. Természetesen, mindez csak szigorú, szakorvosi felügyelet mellett lehetséges. Azt tudni kell, hogy a gyógyszer szedése sem jelent azonnali megoldást – akár több hétbe is telhet, amíg a javulás megmutatkozik.

Mit tehetünk még?

A három általános kezelési lehetőség mellett van még néhány egyszerű dolog, amit megváltoztathatunk, ha szeretnénk megbirkózni a szezonális depresszióval. Ilyen például az egyéni, saját magunknak beállított rendszerű testmozgás, vagy az alvási ütemterv. Mindkettőnél fontos, hogy tartsuk azt a beosztást, amit elterveztünk. Ezen kívül segíthet a hangulat javításában az otthonunk, a környezetünk fényesebbé és naposabbá tétele is.
A fentiek, első olvasásra valószínűleg teljesen átlagos megoldásnak tűnnek – de ha kipróbáljuk, és be is tartjuk őket, sok könnyebbséget hozhatnak az életünkbe.

Image by lookstudio on Freepik

A szezonális depresszió a hangulati mélypontok mellett még azt az általános érzést is hozhatja, hogy senki sem érti, mennyire megviselő ez az állapot. Fontos, hogy tudatosítsuk: vannak segítők, akik kifejezetten azért dolgoznak, hogy például ilyen helyzetben hozzájuk fordulhassunk. Valamint, a valóban jó barátok, az igazán szerető családi közeg is támogató – ha őszintén beszélünk nekik erről.

Vajon érintett vagy a (szezonális) depresszióban?

Az alábbi online önértékelő kérdőív megválaszolásával megtudhatod, hogy mennyire ingadozó a hangulatod, illetve választ kaphatsz arra, hogy ez már depressziónak tekinthető-e.

Image by senivpetro on Freepik

Forrás
Forrás
Nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.