Depresszió, a mentális ragadozó – így küzdj meg vele

Mindannyiunkat érintett már kisebb vagy nagyobb mértékben. Mindannyian megküzdöttünk már a démonnal, ami kíméletlenül felfalta az energiánk, az érzéseink, elvette az életkedvünk.

És hogy mi a szörny? A túlhajtott, civilizált világ népbetegsége: a depresszió.

A depresszió egy hangulati rendellenesség, amely tartós szomorúságot és az érdeklődés elvesztését okozza. Befolyásolja az érzéseket, gondolkodást és viselkedést, és számos érzelmi és fizikai problémához vezethet. Egy depressziós embernek még az is nehéz, hogy a szokásos napi dolgait elvégezze, olykor pedig úgy érzi, élni sem érdemes.

A depresszió nem gyengeség, nem lehet egyszerűen csak úgy „kipattanni” belőle. De vannak olyan stratégiák, amik segíthetnek megbirkózni a depresszióval, és a gyógyulás útjára terelhetnek.

Miért olyan nehéz kezelni a depressziót?

A depresszió kiszívja az energiát, a reményt és a lendületet, megnehezítve az olyan lépések megtételét, amik segítenének abban, hogy jobban legyünk. Legtöbbször tudjuk, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy jobban érezzük magunk, mint például az edzés vagy a barátokkal való időtöltés, de éppen ezek azok, amik kimerítőnek, sőt, lehetetlennek tűnnek.

A depresszió esetében pontosan azok a dolgok segítenek a legtöbbet, amiket a legnehezebb megtenni. Nagy különbség van azonban a nehéz és a lehetetlen között. Bár a depresszióból való felépülés nem gyors és nem könnyű, de nem is lehetetlen. A kulcs az, hogy kicsiben kezdjük és onnan építkezzünk. 

Lehet, hogy nincs sok energiánk, de minden tartalékot összekaparva elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy tegyünk egy sétát a ház körül, vagy felvegyük a telefont, és felhívjuk egy szerettünket.

Az első lépés megtétele mindig a legnehezebb. De mindig van egy apróság, amit megtehetünk, és ami jelentősen feldobhatja a hangulatot és feltöltheti az energiát több órára – elég hosszú időre ahhoz, hogy egy második lépést is meg tudjunk tenni a felépülés felé, mint amilyen például egy hangulatjavító étel elkészítése vagy egy régi baráttal való találkozás megbeszélése. Ha minden nap teszünk egy-egy apró lépést, képesek leszünk megszüntetni a depresszió súlyos ködét, és újra boldogabbnak, egészségesebbnek és reménytelibbnek érezni magunk.

Tippek a depresszió kezelésére:

1. Keressük az emberi kapcsolatokat

Más emberek segítsége alapvető szerepet játszik a depresszió leküzdésében. Nehéz segítséget kérni, főleg, mivel amikor valaki depressziós, hajlamos visszahúzódni és elszigetelődni, így még a közeli családtagokkal és barátokkal való kapcsolatfelvétel is nehéz lehet.

Ha depresszióban szenvedünk, túlságosan kimerültnek érezhetjük magunkat ahhoz, hogy beszéljünk, szégyellhetjük a helyzetünket, vagy bűnösnek érezhetjük magunkat, amiért elhanyagoltunk bizonyos kapcsolatokat. Ennek ellenére nagyon fontos, és sokat segíthet, ha megmarad a kapcsolatunk másokkal, ha nem maradnak el a társadalmi tevékenységeink, mert ezek segíthetnek a hangulat és a kilátások javításában.

A segítségkérés nem a gyengeség jele - a család és a barátok pedig örülnek, ha segíthetnek.

2. Csináljunk olyan dolgokat, amik jólesnek

A depresszió leküzdéséhez olyan dolgokat kell tennünk, amik ellazítanak és energiával töltenek fel. Bár természetesen arra nem tudjuk magunkat rákényszeríteni, hogy szórakozzunk, azt megtehetjük, hogy tudatosan rákényszeríthetjük magunk arra, hogy megtegyünk dolgokat, akkor is, ha nincs hozzá kedvünk. Meglepő, de rengeteget segíthet, ha rávesszük magunk egy sétára, egy új hobbira, sportra, egy kávézásra a barátokkal, egy színházra. Még ha a depresszió nem is szűnik meg azonnal, fokozatosan derűsebbnek és energikusabbnak fogjuk magunkat érezni.

3. Mozogjunk!

Depresszió esetén sokszor az is ijesztő feladatnak tűnhet, hogy kikeljünk az ágyból, nem is beszélve az edzésről! De a testmozgás erős depresszió elleni fegyver – és a gyógyulás egyik legfontosabb eszköze. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás ugyanolyan hatékony lehet a depresszió tüneteinek enyhítésében, mint a gyógyszeres kezelés. Segít abban is, hogy ne essünk vissza, ha már jobban vagyunk.

A legjobb, ha naponta legalább napi 30 percet mozgunk. Ennek nem kell egyszerre történnie – nem is árt kicsiben kezdeni. Egy 10 perces séta két órára javíthatja a hangulatot.

Mozgás lehet az is, ha gyalog megyünk a munkahelyre, ha levisszük a kutyát, ha kocogunk egyet a parkban, vagy csak végig csinálunk egy könnyű tornát videóról.

Minden mozgás segíthet.

4. Együnk egészséges ételeket

Amit eszünk, az közvetlen hatással van az érzéseinkre. Jó megoldás lehet csökkenteni az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek károsan befolyásolhatják az agyat és a hangulatot, mint például a koffein, az alkohol, a transzzsírok és a magas kémiai tartósítószert vagy hormonokat tartalmazó élelmiszerek. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne maradjon ki étkezés, minimalizáljuk a cukrot és a finomított szénhidrátokat, fogyasszunk több B-vitamint, és javítsuk a hangulatunk omega-3 zsírsavakban gazdag ételekkel. Az omega-3 zsírsavak alapvető szerepet játszanak ugyanis a hangulat stabilizálásában.

5. Menjünk eleget napfényre

A napfény növelheti a szerotonin szintet és javíthatja a hangulatot. Amikor csak lehetséges, menjünk ki a szabadba a nappali órákban, és tegyük ki magunkat a napsütésnek legalább napi 15 percre. A legrosszabb a hangulatnak ha egy sötét szobában gubbasztunk.

Mikor kell szakszerű segítséget kérni depresszió esetén?

Ha minden önsegítő lépést megtettünk, pozitív változtatásokat is végrehajtottunk az életmódunkban, de a depressziónk továbbra is súlyosbodik, szakembert kell keresni. A depresszió kezelhető, és nem gyengeség segítséget kérni!

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.