5 ok, hogy miért is jó a tavaszi nagytakarítás

Az évnek ez az az időszaka, amikor elkezdünk gondolkodni a tavaszi takarításon, ami viszont komoly szervezést, súrolást, pakolást, fényezést, tehát rengeteg munkát jelent. Akár szereted akár utálod, nem tagadható, hogy a tavaszi nagytakarítást több szempontból is érdemes megcsinálni. Tudtad, hogy nem csak a környezetedre, de az egészségedre is jó hatással van?

Itt van öt ok, ami bebizonyítja, miért is érdemes nekifutni a nagytakarításnak – bármekkora macerával is jár!

Alább szponzorált cikket olvashattok.

1. A tavaszi nagytakarítás növeli a termelékenységet

Ha otthon vagy a munkahelyeden rendet csinálsz, kidobsz minden feleslegessé vált holmit, rendszerezed a megmaradó dolgokat: ez rengeteg időt takaríthat meg neked, hiszen nem kell keresgélned semmit. Helyette produktívabbá válsz, míg maga a tiszta környezet növelheti az energiaszintet.
TIPP: Tanulj meg elengedni. Ha van olyan dolgod, amit igazából nem használsz, csak tologatsz ide-oda mert sajnálod kidobni, idén engedd el. Ismered a mondást? Amit egy évig nem használsz, arra nincsen szükséged!

2. A tavaszi nagytakarítás jó hatással van az egészségre

Néhány tanulmány szerint a tavaszi nagytakarítás segíthet elkerülni a későbbi allergiás tüneteket. Az allergének otthoni eltávolítása egészségesebbé tehet. Különösen igaz ez az olyan „gócpontokra”, mint például a szőnyeg, padlószőnyeg. A nagytakarítás alkalmával érdemes a szőnyegtisztítást is a feladatok közé venni, és ne legyünk restek segítséget kérni, mivel egy szakszerű, megfelelő géppel történő tisztítással nem csak a látványt javíthatjuk, hanem jelentős lépést teszünk az egészségmegőrzésért is.
TIPP: Kérj segítséget egyes takarítási feladatok könnyebb és szakszerűbb megoldásához, de akár a nagy bútordarabok mozgatásához vagy a létrán való felmászáshoz is, ha ezeken a nehezen elérhető helyeken dolgozol.

3. A tavaszi nagytakarítás boldoggá tesz

Talán furcsa, de a rendes nagytakarítás boldogabbá teszi az embereket. A takarítás az elégedettség érzetét kelti, ami jó hangulatba hozhat.
TIPP: Takarítás közben rakd be a kedvenc zenéid, hogy még szórakoztatóbbá váljon a munka.

4. A tavaszi nagytakarítás csökkenti a stresszt

A személyes terek takarítása és rendezése szervezettebb környezetet eredményez. Ez már önmagában is enyhítheti a stresszt. De nem csak az eredmény, maga a takarítás is csökkenti a stressz szintet, mivel a tisztaságnak nyugtató hatása van, a takarítás maga pedig terápiás cselekvés.
TIPP: Legyél reális. Ha egyszerre túl sok a teendő, tarts egy kis szünetet. Végül is ez nem verseny.

5. A tavaszi nagytakarítás segít összpontosítani

Azok, akik képesek felszámolni a rendetlenséget, képesek felszabadítani az agyukat is a lényegesebb döntések meghozatalához – derült ki az amerikai szorongásos zavarok központjának alapítója által készített tanulmányból. Az alapos takarítás segít megtisztítani az elmét, segít a koncentrációban és megkönnyíti a más, fontosabb dolgokra való összpontosítást.
TIPP: Egyszerre koncentrálj egy szobára, hogy megbizonyosodj arról: a munkát megfelelően végzed.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.