Sárga tavaszhírnök: a nárcisz

Tavasszal élmény kimenni a szabadba: sétálni a parkokban vagy a csendesebb kis utcákban, akár bekukucskálni mások kertjébe és sokszor ámulni az ott látottakon. Most van a tavaszi virágok kavalkádja, a krókusz, az ibolya, a jácint és a sok helyen már virágzó tulipánok mellett sárgállik, fehérlik az évszak még egy kihagyhatatlan virága, a nárcisz.

Mert illatos

Miért is szeretjük? Például ezért, mert nagyon finom illata van. Akár az utcán, a kertben, nem lehet nem érezni, ha elmegyünk a nárcisz „ültetvények” mellett. Ezen kívül gyönyörű – van mélysárga szirmú, ahol a virág belseje is ebben a színben pompázik, de akad világosabb árnyalatú, vajsárga, citromsárga, narancssárga, rózsaszínes árnyalatú és fehér színű is.

Image by jcomp on Freepik

Vidámságot sugároz

Maga a sárga szín eleve vidám és jókedvvel töltheti fel az embert, ezen kívül még élénkít is. Ezért szeretik sokan a kertjükben látni, mert szinte nevetnek ránk a kedves virágfejek. Ha pedig csokorban pompázik, a lakásban – mert vágott virágnak is tökéletes – nem csoda, hogy az embernek jobb kedve lesz, sőt, akár még egy mosolyt is csalhat az arcunkra a vázányi cirmos virág.

Nevének mitológiai eredete

Narkisszosz görög mitológiai alak volt, akinek a születésekor megjósolták, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. Ez a látszólag önmagának ellentmondó jóslat valóra is vált.
Narkisszosz szép szál ifjúvá serdült, akibe sok nimfa beleszeretett, ő viszont mindet elutasította. Az egyik nimfa azonban nem törődött bele kikosarazásába, és Nemeszisz istennőnek, a bosszúállás istennőjének tett panaszt. Nemeszisz meg is hallgatta és teljesítette a kívánságot.
Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát és azon nyomban magába szeretett.
Egész nap ott maradt és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg őt.
Reggelre pedig Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, mivel magának a virágnak a szirma is egy kicsit önmaga felé hajlik.
Ezért nem illik nárciszt vinni például vendégségbe.

Az ókortól kedvelt virág

Ahogy sok növény, a mai nárcisz is egy nemesített virágfajta – elődje még vadon nőtt, ezekből, a természetben vadon kialakult nárciszfajokból nemesítettek ki a kertészetek a ma látható és megvásárolható virágokat. A nemesítésben különösen a holland és az angol kertészek jártak az élen; egy 1965-os jegyzékben 8000-nél is több nárciszfajtát sorolnak fel.

Image by kotkoa on Freepik


A nárcisz többségében tavasszal virágzik – ezért is a tavasz egyik hírnöke – de van néhány fajtája, ami ősszel nyílik. Fontos tudni, hogy a kedves külleme ellenére mérgező növény, és bár a hagymában és a levelekben található a mérgező anyag, kicsi gyereknek inkább ne adjuk a kezébe a virágos szárat sem.

Image by wirestock on Freepik

Hogyan ültesd?

Ahhoz, hogy tavasszal sárga virágtengert vagy virágfolyót láthassunk a kertben, már augusztusban érdemes elültetni a hagymákat. Az a legjobb, ha 15−20 cm mélyre tesszük őket. Ez a növény a napos, félárnyékos helyeket szereti, talaj tekintetében a mély, lazább, de tápanyagban dús talaj a jó, vízigénye közepes. A nárciszcsoportokat általában 6 évente érdemes széttelepíteni.

Hová érdemes nárcisz-nézőbe menni?

Például a Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Területre, amely Somogy vármegye déli részén található, és 1977-től védett terület. Itt a 13 hektáron elterülő természetvédelmi terület nevezetessége és látványossága a hazánkban egyetlen természetes fajból, a védett csillagos nárciszokból álló virágmező. Erről érdemes még tudni, hogy ez Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszmezője.
Idén, a tervek szerint április 29-én tartják a babócsai Nárcisznapot, ahová szeretettel várják az érdeklődőket.


Színpompás virágokat láthatunk még a botanikus kertekben is, például a Vácrátóti Botanikus Kertben, ahol áprilisban szintén gyönyörködhetünk a nárciszokban.
A Szegedi Füvészkert szintén jó célállomás – itt 17 hektáron vannak szebbnél szebb növények.
Ezen kívül a Budapesti Füvészkertbe is érdemes ellátogatni. Itt, tulajdonképpen a város közepén járhatunk csodálatos, virágzó környezetben és láthatunk szebbnél szebb virágokat – többek között nárciszokat is.

Forrás: Wikipédia, turistamagazin.hu

Nyitókép: Image by kotkoa on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.