A növények gyógyító ereje – Bach virágterápia

Úgy tartják, hogy a legtöbb betegség a lélek szintjén kezdődik.
Az elhagyatottság, a meg nem értettség, a harag, a kapcsolatteremtési nehézségek, a kommunikációs problémák mind, mind odavezethetnek, hogy a kezdetben akár észre sem vett hangulati, lelki gondokból fizikai tünet lesz.

Ezeket aztán gyógyszerrel gyógyítjuk – ami rendben is van, de ahogy szakemberek is mondják, ezek csak tüneti kezelések. Maga a kiváltó ok ettől nem szűnik meg. Mérséklődik, akár jó ideig nem is jelentkezik – de az, ami kiváltotta, változatlanul jelen van. És bármikor újra megmutatkozhat fizikai fájdalom, vagy más egészségügyi probléma formájában.

Vajon felfedezhető, azonosítható az a lelki állapot, ami később akár betegséget is okozhat? Esetleg, ha már jelentkeztek a fizikai tünetek, visszafejthető, hogy honnan erednek?

A válasz: igen. Természetesen, ebben szakember, pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember és többféle terápia is segíthet. De, ahogy mindenben, ebben a témakörben is megtalálhatjuk a természet csodálatos segítő kezét. Ez pedig a Bach virágterápia.

A Bach virágterápia atyja

A Bach-virágterápia rendszerét dr. Edward Bach, az 1800-as évek végén született angol orvos fedezte fel majd dolgozta ki. Edward Bach meglátása az volt, hogy minden lelki állapotnak megvan a megfelelője a növényvilágban. És mivel a betegségeket nagyon sok esetben a kibillent egyensúlyú kedélyállapot okozza, úgy gondolta, ha megtalálja az ehhez illeszkedő növényt, akkor rálelhet a betegség okára és sikeresen kezelheti mind a lelki, mind pedig a testi bajokat.

“Nagyon sokáig a bacilusokat, az időjárást vagy ételeinket tartottuk a betegségek okainak, bár sokan közülünk egészségesek maradnak egy influenzajárvány kellős közepén is, sokan szeretik a hideg szél frissességét, és sokan kávéznak és esznek sajtot késő este – panaszok nélkül. A természetben semmi sem sérthet meg minket, ha boldogok vagyunk és harmóniában élünk önmagunkkal; éppen ellenkezőleg: az egész természet a mi hasznunkra és örömünkre szolgál. Csak akkor válunk érzékennyé a külső befolyásokra, ha engedjük, hogy belénk lopózzon a kétely, a depresszió, a döntésképtelenség vagy a félelem.”
dr. Edward Bach

Önállóan is elsajátítható, könnyen átlátható

A Bach virágterápiában oldatként 38 vadon élő virág és növény található, úgymond alap virágesszencia formájában. Ezekből kerül 2-2 csepp a majdani keverékbe, amelyet mi magunk vagy képzett Bach virágterapeuta is készíthet. Általában 3-6 alap eszencia van a keverékben – dr. Bach ennyit javasolt – de van, aki többet is felhasznál. Arra azért figyeljünk, hogy tíznél ne legyen többféle benne, valamint gondosan válogassuk ki őket, hogy támogassák és erősítsék egymást.
Az alap eszenciák szabadon összeválogathatók, azonban egymásnak ellentétes lelki állapotokra való virágokat ne keverjünk egy üvegbe.

Hol tanulhatom meg?

Természetesen vannak tanfolyamok, ahol még több információt, hasznos tudást kaphatunk az eszenciákkal kapcsolatban, ezért is jó ezek egyikén részt venni. Akinél valamilyen régóta fennálló tünet vagy nehéz lelki állapot van jelen, ott kifejezetten érdemes képzett Bach virágterapeuta tanácsát kikérni.


Aki elsőre csak ismerkedni szeretne vele, vagy kíváncsi a hatásukra, előképzettség nélkül is kikeverheti a saját Bach cseppjeit. Természetesen, egy-egy adott problémára már kész cseppeket is lehet rendelni a hozzáértő és ezzel foglalkozó Bach virágterapeutáktól.

Hogyan készülnek a Bach cseppek?

A szerek kiválasztásához az egyén lelki és érzelmi állapotát kell meghatározni. Ez azért fontos, mert a cseppek az emberi szervezet energiarendszerére hatnak, és ezen hatás következtében gyógyulhat, mérséklődhet a fizikai tünet vagy a negatív kedélyállapot. A cseppek készítéséhez, amennyiben önállóan szeretnénk megtanulni, információt kaphatunk több honlapról, de számos könyv is megjelent a Bach virágterápiáról.

Alap esetben egy 30 ml-es, sötét színű, kifőzött, csíramentes, tiszta üvegbe öntsünk az üveg 2/3-ig tiszta ásványvizet, vagy ha van, forrásvizet. Majd ehhez tegyünk 1/3 rész tiszta brandy-t vagy vodkát – az alkohol, mint tartósító szerepel a keverékben. Aki ezt nem szeretné vagy gyereknek készíti a cseppeket, ott az alkohol helyettesíthető bio gyümölcsecettel. Van, aki ezt az összetevőt, az alkoholt vagy az ecetet is – kihagyja. Ha így járunk el, az üvegcsét hűvös, sötét helyen kell tartani, akár hűtőszekrényben is. Ebben az esetben három hétig tárolható a keverék. Az alkoholos vagy ecetes keverék szobahőmérsékleten 2-3 hónapig tárolható.

Ha mindez megvan, cseppentsünk minden kiválasztott alap eszenciából 2 cseppet a kis üvegbe, rázzuk össze tízszer – és el is készültünk.
Naponta 3-4 alkalommal 4-6 cseppet fogyasszunk a keverékből – ezt lehet kiskanálba csepegtetni és úgy fogyasztani, de cseppenthetünk egy pohár vízbe vagy nem meleg italba is, amit aztán igyunk meg. Telefon, tévé, mikrohullámú sütő mellett ne tartsuk az üveget.

„A gyógyító növények azok, melyeknek megadatott az erő, hogy segítsenek minket önmagunk megőrzésében.”
dr. Edward Bach

Nincs káros mellékhatása

A Bach virágterápiában az a jó, hogy ha nem a pont megfelelő virágeszenciákat használjuk, akkor sem történik semmi rossz – maximum nem érzünk semmilyen változást. Ez általában azt is jelenti, hogy még alaposabban járjunk a mélyére annak, hogy valóban az a kedélyállapot vagy kedélyállapotok a fő jellemzők a jelenlegi helyzetben. Ha nem, akkor készíthetünk újat.
A Bach virágterápiát jól ismerő szakember abban is a segítségünkre lehet, hogy együtt, lépésenként kielemezzük, hogy hogy vagyunk. Ez lehet kineziológiai izomteszt, maga a virágterápia teszt, valamint van a virágokhoz kapcsolódó kártyacsomag is, ahol a virágok képeire adott asszociácóink alapján is sok minden kiderül arról, hogy milyen lelki nehézséggel küzdünk éppen. Ez után már sokkal könnyebb az adott cseppeket elkészíteni.


Ami még nagyon fontos: a Bach virágterápia során alkalmazott, kikevert cseppeket nem lehet túladagolni. Ha valaki meginná a teljes üveg tartalmát, akkor sem történne semmi baja. A Bach virágterápia ezért mind a felnőttek, mind a gyerekek számára biztonságos módszer.
Magukat az alap eszenciákat nem szokás önállóan fogyasztani – kivéve az Elsősegély cseppeket nagyobb ijedtség, esetleges trauma esetén – de kizárólag a tartósításhoz használt tiszta brandy tartalma miatt.

Kiegészítő terápia is lehet

A Bach virágterápiát egyéb módszerek mellett is alkalmazhatjuk – ezért a hagyományos orvoslásban is megtalálható egyre több helyen. Ismert a csakrák és a Bach eszenciák harmonizáló, gyógyító kapcsolata is, ezért sok természetgyógyász rendelőjében ott vannak a virágeszenciák.

Ha kíváncsi vagy, mely területen tudna segíteni számodra a Bach virágterápia, töltsd ki az alábbi két online teszt egyikét – vagy akár mindkettőt: Virágterápia teszt és Szerválasztás teszt.

Ha az érdekel, hogy a már ismert lelkiállapotra milyen virágeszencia lehet a legjobb, ebben az online tünettárban találsz hozzá segítséget.

Az embert a test, szellem, lélek hármasa alkotja. Ha ebben a rendszerben valamilyen egyensúlyvesztés következik be, akkor először szellemi, majd lelki és végül fizikai síkon is megjelenik a probléma.
A gyógyulás éppen ezért akkor jöhet létre a leghatékonyabban, ha ez az egyensúly újra helyreáll.
Erre nagyszerű lehetőség a Bach virágterápia.

Forrás: https://bachcsepp.hu/bach-viragterapia, https://viragterapia.hu/
Fotók: pexels.com, Párdi Petra

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.