A férfiak depressziójának 12 jele, amiket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni

A depresszió nem kíméli sem a férfiakat, sem a nőket, mindkét nem szenvedhet tőle, bár a jelek olykor eltérőek.

A férfiak hajlamosak elfedni érzelmeiket, míg a nők szabadabban fejezik ki azokat. Ez oda vezet, hogy a férfiak depressziója sokszor rejtve marad, de ha tudjuk, mire kell figyelnünk, észrevehetjük, ha a párunk, vagy családunk valamelyik férfitagja depressziótól szenved.

A depresszió tizenkét jele a férfiaknál

Természetesen ahány férfi, annyi szokás, és nem mindegyik mutatja ugyanazokat a jeleket, de a következő felsorolás mindenképpen jó támpontot adhat, ha gyanút fogunk, hogy szerettünk depresszióval küzd.

Alvási problémák

Az alvászavar a depresszió egyik legnyilvánvalóbb jele. A depressziós emberek közel 75% -a tapasztal álmatlanságot.

Gyakori fejfájás

A depresszió gyakori fejfájást vagy migrént válthat ki. Az állandó stressz egyik velejárója mindenképpen ez a tünet.

Hátfájás

A depresszió növeli a hátfájás kockázatát, így ez olyan jel, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha más problémákat is jelezhet. A hátfájós embereknél a depresszió csak súlyosbít a tüneteken.

Alacsony önbecsülés

Egy depressziós férfi úgy érezheti, hogy nem nélkülözhetetlen vagy értékes. Néha még az is megfordul a fejében, hogy a szerettei jobban járnának nélküle. Ha folyamatosan így érzi magát azzal kapcsolatban, hogy kicsoda is ő, az azt jelezheti, hogy mentális egészségügyi problémákkal küzd.

Alkohol- vagy kábítószer-használat

A férfi, ha depresszióval küzd, nagyobb valószínűséggel nyúl alkoholhoz vagy kábítószerekhez, hogy megbirkózzon a depresszióval, mint a nő. Úgy érzi, szereket kell használnia ahhoz, hogy túlélje a napot. Ezek az anyagok azonban gyakran rontják a negatív tüneteket, ahelyett, hogy segítenének.

Kevesebb idő a családdal

Egy férfi, aki korábban szeretett időt tölteni barátaival és családjával hirtelen eltünedezik, és alig látható, látogatásai és a kommunikáció csökken, az egyértelműen zavart jelez. A depresszió gyakran elszigetelődéshez vezet, és ez olyan jel, amit semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Csökkent munkahelyi teljesítmény

Ha egy férfinak nem megy olyan jól a munka, mint korábban, az intő jel. Többet hiányzik, rosszabbul teljesít, nem akar dolgozni menni. A folyamatos problémák arra utalnak, hogy depressziós lehet, és szüksége lenne némi támogatásra.

Határozatlanság

Nehéz döntést hozni, ha valaki mentális egészségügyi problémákkal küzd. Előfordulhat, hogy a depressziós férfi nehezen dönt élete főbb aspektusairól, például karrierjéről vagy arról, hogy hol éljen. Kisebb részletekben is megmutatkozhat a gond, beleértve azt, hogy nem tudja kiválasztani, hol étkezzen vagy mit vegyen fel.

Megváltozott étvágy

A depresszióban szenvedőnél megváltozhat az étvágy. Az érintett férfi többet vagy kevesebbet eszik a szokásosnál. Akárhogy is, ez mögöttes problémára utal.

Feledékenység

A depressziós állapot elfelejteti az emberrel a dolgokat. Tanulmányok azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedőnek sokkal gyengébb a memóriája, és nehezebben emlékszik vissza dolgokra.  

Csökkent szexuális vágy vagy teljesítmény

Ha egy férfi elveszti érdeklődését a szex iránt, vagy csökkent teljesítményt mutat, az depresszióra utalhat. A tanulmányok azt mutatják, hogy egy depressziós ember kerüli is a szexuális aktust.

Ingerlékenység vagy harag

A férfi depressziójának jele a megmagyarázhatatlan vagy indokolatlan ingerlékenység vagy harag is. Agresszívvé válhat, vagy kikezdheti a maga körül lévőket. Néha a nő is megteszi ezt, de ez gyakoribb a férfiaknál.

A depresszió hatással lehet a gondolatokra, érzésekre, viselkedésre és a testre is. Míg a nőknél gyakoribb az érzelemingadozás, a férfiak esetében többször fordulnak elő öngyilkossági gondolatok. Ezért is elengedhetetlen, hogy jobban odafigyeljünk, és észrevegyük szeretteinken a depresszió jeleit.

nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.