Ülőmunkát végzel, de fogyni szeretnél? Ezeket mindenképp tartsd be!

Sokan az egész napjukat ülve töltik, mert a munkakörük asztalhoz köti őket. Lehet ez irodai munka, betanított munka vagy home office, a munka miatt kialakul egy mozgásszegény életmód, melynek számos, az egészségre gyakorolt káros hatása van. Ezek közül az egyik, hogy a kilók könnyebben rakódnak fel, és sokkal nehezebb őket ledolgozni.

Kiemelten fontos a rendszeres testmozgás

Image by Freepik


Az állandó ülőmunka és a csökkent testmozgás nemcsak súlygyarapodást okozhat, hanem az anyagcserét is lelassítja. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos a rendszeres testmozgás minden nap.

Jó ötlet lehet autó helyett gyalog vagy biciklivel járni a munkahelyünkre, tömegközlekedés esetén pedig már az is segíthet, ha egy-két megállóval előbb leszállunk és lesétáljuk a fennmaradó távot. Ha otthon dolgozunk, menjünk gyalog a boltba, tegyünk egészségügyi sétákat nap közben, de az is segíthet, ha felállunk az asztaltól és 5 percet tornászunk.

Számos okosórában megtalálható az a funkció, ami emlékeztet bennünket, ha túl sok ideje ülünk egy helyben, ilyenkor ideje felállnunk és járnunk egyet. Az ebédszünetet is érdemes kihasználni egy sétára a friss levegőn, ez nemcsak fizikai aktivitásunkat, hanem mentális frissességünket is javítja.

Szintén növeli napközbeni aktivitásunkat és élénkíti anyagcserénket, ha minél többször rávesszük magunkat, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk.

Image by senivpetro on Freepik


Figyelni kell az étkezésre is

Mind az irodai stressz, mind a monoton munkavégzés negatívan befolyásolhatja étkezési szokásainkat. Tervezés nélkül nagyobb eséllyel választunk egészségtelen ételeket ebédszünetben, nyúlunk a nassolnivalók felé napközben.

Ülőmunka mellett sem lehetetlen fogyást elérni, de ennek elengedhetetlen része az étrend tudatos megtervezése. Érdemes kerülni a magas kalória- és cukortartalmú ételeket, ezeket helyett fogyasszunk friss gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát. Ha kis étkezésekre is szükségünk van, legyen mindig nálunk valami egészséges alternatíva, magok, joghurt, zöldség és gyümölcs.

Fontos a megfelelő hidratáltság is, figyeljünk rá, hogy minden nap kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.

Fő a kitartás

A fogyás és kalóriaégetés ülőmunka mellett is lehetséges, de ehhez nagymértékű elkötelezettség és tudatos döntés szükséges. Az ülőmunka negatív hatásainak ellensúlyozásához nagyon fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása és a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjainkba. A célok kitűzésénél mindig vegyük figyelembe egyéni igényeinket, hátráltató körülményeinket és ennek megfelelően dolgozzuk ki – akár orvos vagy dietetikus segítségével – súlycsökkentési tervünket.

forrás

nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.