Rendszertelenül étkezel? Íme 5 étel, ami segít, hogy csökkenjenek emésztési problémáid

A mindennapok taposómalmában az egyik legnehezebb a rendszeres étkezés betartása. A reggeli még csak-csak – bár, aki szalad a munkahelyére, sokszor csak egy kávét hörpint fel – az ebéd viszont már sok esetben egy szendviccsé redukálódik amit valahol, valamikor kutyafuttában befalunk. Így az első normális étkezés sok esetben a vacsora, amikor már éppen nem kéne sokat enni.

A rendszertelen étkezést egy idő után a szervezet és a bélrendszer nem tolerálja. A mai ember rohanó életmódja mellett tulajdonképpen nem is csoda, hogy az emésztési problémák, mint például a gázképződés, a székrekedés és a hasmenés milliókat érintenek.

Bizonyos ételeket fogyasztva elérhetjük, hogy a gyomrunk és az emésztésünk egészségesebb legyen, és a szervezetünk jobban tolerálja rendszertelen étkezésünk.

Kefír

A kefír egy fermentált tejital, a tej erjesztésével készül, és több probiotikumot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt. Kutatások kimutatták, hogy javítja a laktóz emésztését, csökkenti a gyulladást és javítja a csontok egészségét. Erős probiotikus tulajdonsággal rendelkezik, ami jótékony hatással van a bélflórára, valamint gazdag kalciumforrás.

Iható önmagában, de aki nem szereti az ízét, használhatja turmixokba, levesekbe, salátákhoz is.

Image by gpointstudio on Freepik

Árpa

Az árpa már az ókorban is alapélelmiszer volt. Prebiotikus gabona, ami béta-glükánt tartalmaz, egy oldható rostot, ami elősegíti az egészséges baktériumok növekedését az emésztőrendszerben. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns hatású, vírusölő, kolesz­terincsökkentő, és a gyomrot is nyugtatja. Mivel prebiotikus gabona, az árpa csökkenti a gyulladást és megelőzi a székrekedést.

Sokféle formában beszerezhető, hiszen kapható árpadara, pehely és liszt is. Hozzáadhatjuk az étrendünkhöz önmagában fogyasztva a rizs helyettesítőjeként, vagy hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez vagy salátákhoz. Süthetünk árpaliszttel is, vagy zab helyett használhatunk árpapelyhet reggeli zabkásaként.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta egy erjesztett, finomra vágott fejes káposzta, ami szintén tartalmaz probiotikumokat, rostot, vitaminokat (kiemelten sok benne a C-vitamin) és ásványi anyagokat. Probiotikumai segítenek a szervezetnek könnyebben felszívni a tápanyagokat, ezért táplálóbb, mint a nyers káposzta vagy a káposztasaláta.

A savanyú káposzta jótékony hatással van a bélrendszerre, véd a fertőzéstől, méreganyagoktól és káros baktériumoktól.

Örök kedvenc, ami számtalan módon fogyasztható: főzve, rakottan, párolva, salátába, levesnek, de egyesek nyersen is szívesen fogyasztják.

Image by stockking on Freepik


Banán

A természet egyik legkényelmesebb és legegészségesebb falatja, a banán. Az egyik legjobb élelmiszer az emésztésünk szempontjából, mert a benne lévő szénhidrátok könnyen lebomlanak. Fogyaszthatjuk gyomorpanaszok, például hányás és hasmenés esetén is, és segítségével pótolhatjuk az elveszett elektrolitokat is a szervezetünkbe. A banán gazdag forrása a probiotikumoknak, ezzel segíti a jó baktériumok növekedését az emésztőrendszerben, ami végső soron segíti az emésztést. A banán tele van rostokkal, és egészséges ásványi anyagokat is tartalmaz.

Kovász

A jelenleg nagyon divatos kovászos kenyér jobban, könnyebben emészthető, mint a hagyományos kenyér, és energiája lassan szabadul fel. Nagy előnye, hogy támogatja a bélrendszer egészségét, hiszen minden hasznos vegyületet tartalmaz: polifenolokat, rostokat, prebiotikumokat és probiotikumokat és más hasznos vegyületeket. Ezek pedig pozitívan hatnak a bélrendszerre, és fenntartják a bélflóra egyensúlyát.

nyitókép: Image by krakenimages.com on Freepik